Ξεκινούν οι αιτήσεις για 8μηνη απασχόληση στο Δήμο Φυλής

Η πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αφορά στον πρώτο κύκλο προσλήψεων 3.737 ανέργων από τους συνολικά 6.918 που θα προσληφθούν για 8μηνη απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Αναλυτικά, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Οι ωφελούμενοι, θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία
βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα έχουν ενταχθεί όλοι οι Δήμοι της χώρας.
Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει πως ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θεωρούνταν μέχρι πρότινος από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές. Όμως σε μια χώρα, όπως η δική μας, όπου οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 75% του συνόλου των άνεργων, η παροχή μισθωτής εργασίας συνιστά ένα πρώτο βήμα επανεργοποίησης του ανέργου και επανασύνδεσης τους με την αγορά εργασίας. Μάλιστα, αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και δίνει το παράδειγμα στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα θα αμείβονται ανελλιπώς κάθε μήνα, έχοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται, στα χρόνια της κρίσης, με καθυστέρηση 3 έως 12 μήνες»
Οι 17 Δήμοι της Α' φάσης της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι οι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής και Φυλής.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες που για πρώτη φορά προσδιορίζονται από τους Δήμους εξαρχής, θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται σε κάθε στάδιο υλοποίησης τους.
Τα έργα εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
• Περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων)
• Έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις πλατειών και δρόμων, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, όπως ράμπες για ΑΜΕΑ, επιδιόρθωση σκαλοπατιών κλπ.)
• Υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι)
• Συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτηριακών κοινωνικών υποδομών (μικροεπισκευές σε κέντρα υγείας, στις κοινωνικές δομές των δήμων επισκευές, χρωματισμοί σε σχολεία και συναφείς υποδομές)
• Ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων (πρόβλεψη για την υποστήριξη της παιδικής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση ιδιαιτέρως δε, για τις μετασχολικές ώρες, τα Σάββατα, και τις καλοκαιρινές διακοπές, βρεφονηπιοκόμοι για την ημερήσια φύλαξη των παιδιών όσων εργάζονται στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς, ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά και προγράμματα αναλφαβητισμού για ενήλικες).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια