Οι Αρκάδες Φυλής τίμησαν τον Αρκά πολιτικό Γρηγόρη Λαμπράκη

 
   















         O Σύλλογος Αρκάδων Φυλής διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Αρκά πολιτικό Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκδήλωση διεξήχθη στο κινηματοθέατρο «Μελίνα» στο Καματερό, γιατί στο σημείο αυτό συναντώνται ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων και νυν Δήμος Φυλής, ο Δήμος Καματερού – Αγίων Αναργύρων που στο παρελθόν ονομάζονταν Κάτω Λιόσια (οι Άγιοι Ανάργυροι) καθώς και ο Δήμος Ιλίου που στο παρελθόν ονομάζονταν Νέα Λιόσια. Γιαυτό και ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να συναντηθούν αυτές οι τρεις πόλεις και πολιτιστικά.

Στη συστημική και αξιακή κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας, ο Σύλλογος Αρκάδων Φυλής προσπαθεί με τις δράσεις του να αναδείξει την ιστορική, πολιτισμική αλλά και πολιτική κληρονομιά της πατρώας γης της Αρκαδίας. Έτσι, εκτός από τις εκδηλώσεις με ιστορικό και πολιτισμικό περιεχόμενο που έχει προγραμματίσει για το έτος 2016, ξεκινά ένα αφιέρωμα στους Αρκάδες πολιτικούς που σημάδεψαν την πολιτική ζωή της χώρας, ελπίζοντας να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην επαναπροσέγγιση της έννοιας της πολιτικής ως ανωτάτου πολιτισμικού επιπέδου της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε με εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο οραματιστή της αριστεράς, το Γρηγόρη Λαμπράκη, ενώ Θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο εκδηλώσεις για τον ιδρυτή της κεντροδεξιάς παράταξης και Πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη από τα Λαγκάδια Αρκαδίας, τον
ιδρυτή της σοσιαλδημοκρατίας και Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου από το Λεβίδι Αρκαδίας, καθώς και για τον ιστορικό Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, το δάσκαλο Νίκο Πλουμπίδη από τα Λαγκάδια Αρκαδίας.
Στόχος της εκδήλωσης δεν είναι απλώς να αναδείξουμε τη συγκλονιστική ιστορία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το πρότυπο του ανδρός, που ενσάρκωσε και υπηρέτησε πιστά σε όλη του τη ζωή αλλά και με το θάνατό του ο Λαμπράκης. Να αναδείξουμε πως ξεκίνησε ένα απλό παιδί από ένα φτωχικό χωριό της Τρίπολης, την Κερασίτσα Αρκαδίας, έγινε πρωταθλητής στον αθλητισμό, γιατρός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης με παγκόσμια αναγνώριση. Να ιχνηλατήσουμε τα βήματα του υπέροχου αυτού πολιτικού άνδρα, που πορεύτηκε πάντοτε στη ζωή του με αριστεία. Που δεν καταδέχτηκε ποτέ να συμβιβαστεί με τη μετριότητα αλλά και την κοινωνική αδικία, την υποκρισία και την αναίδεια. Να κατανοήσουμε ότι ένας τέτοιος πολιτικός άνδρας δεν μπορούσε παρά να συγκρουστεί ανελέητα με το μετεμφυλιακό παρακράτος. Ένα παρακράτος που δεν δίστασε να τον δολοφονήσει. Γιατί μπορεί οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του να ήταν ο Γιοσμάς, ο Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί της άνανδρης αυτής πολιτικής δολοφονίας ήταν όλα τα σαπρόφυτα του παρακράτους που έδρασαν επί δεκαετίες στη χώρα, πριν και μετά τον πόλεμο. Και έναν τέτοιο άνδρα, μόνο άνανδρα μπορούσαν να τον δολοφονήσουν, με μπράβους, με τρίκυκλα και λοστούς που κινούνται μέσα στο σκοτάδι.
Αλλά άνδρες σαν τον Λαμπράκη θεριεύουν ακόμα περισσότερο με το θάνατό τους. Την ημέρα της κηδείας του ένα πλήθος 700.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α' Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Η δολοφονία του Λαμπράκη επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι η δολοφονία του ώθησε χιλιάδες νέους να ιδρύσουν τη «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Βασικό σύνθημα της νεολαίας ήταν «κάθε νέος και Λαμπράκης». Και αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά του Γρηγόρη Λαμπράκη: Να αποτελεί πάντα το ιδανικό αξιακό πρότυπο των νέων όλων των πολιτικών παρατάξεων. Κάθε παιδί, κάθε νέος άνθρωπος αυτής της χώρας, όποια πολιτική παράταξη και να υποστηρίζει, να προσπαθεί στη ζωή του αριστεύει αλλά και να αγωνίζεται με πίστη και αυτοθυσία για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Όλα τα παραπάνω ανέδειξαν οι δύο εκλεκτοί προσκεκλημένοι οι οποίοι κόσμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Ο Αρκάς σκηνοθέτης κ. Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, οποίος έχει τιμήσει την τέχνη, τη χώρα και την Αρκαδία σε διεθνές επίπεδο και ο οποίος δημιούργησε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το Γρηγόρη Λαμπράκη, αποσπάσματα του οποίου προβλήθηκαν σήμερα. Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ένας εξαίρετος επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο οποίος με τη στιβαρότητα του λόγου του μίλησε με ονόματα και διευθύνσεις για τη δολοφονία του Λαμπράκη, αναδεικνύοντας όλο το τραγικό πολιτικό περιβάλλον της εποχής.
Στην εκδήλωση, εκτός από τον κ. Χαραλαμπόπουλο και τον κ. Νικολακόπουλο, τιμήθηκε ο γιός του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος μέσω του Ιδρύματος «Γρηγόρης Λαμπράκης» συνεχίζει το υπέροχο έργο του πατέρα του για την πατρίδα και τη δημοκρατία, αλλά και ο κ. Δήμος Μαγκλάρας, ο αθλητής που κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος που κρατούσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης για 21 χρόνια.
Για το ΔΣ του Συλλόγου Αρκάδων Φυλής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιώργος Πραχαλιάς

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια