Κατρής: Οι μίζες μοιράζονταν μόνο με έγκριση Μπόμπολα

Κατρής: Οι μίζες μοιράζονταν μόνο με έγκριση ΜπόμπολαΚατρής: Οι μίζες μοιράζονταν μόνο με έγκριση Μπόμπολα


Πάφος: Σε μάρτυρα-κλειδί για την ολοκλήρωση των ανακρίσεων γύρω από το σκάνδαλο των απορριμμάτων στην Κύπρο αναδεικνύεται ο Αθανάσιος Κατρής. Με την έλευση στην Κύπρο και τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή, το πρώην υψολόβαθμο στέλεχος της Helector και πρώην στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη της εταιρείας Λεωνίδα Μπόμπολα, άρχισε να μιλά, παρέχοντας σημαντική βοήθεια στο ανακριτικό έργο. «Έργο Κατρή» χαρακτηρίζουν, άλλωστε, οι Αρχές την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ισχυρού άντρα της εταιρείας, Λεωνίδα Μπόμπολα, του συνεργάτη του Θεοφάνη Λώλου καθώς και του τέως γενικού διευθυντή του ΣΑΠΑ, Ευτύχιου Μαληκκίδη.

Σύμφωνα με την κατάθεση Κατρή, όταν άρχισε η λειτουργία των ΧΥΤΑ ο Ευτύχιος Μαλληκίδης πλησίασε τον μηχανικό του έργου Imar Βagler, ζητώντας του να τον φέρει σε επαφή με τους υπεύθυνους. Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα αλλά ο Γιαννακόπουλος θεώρησε τον Μαλλεκίδη αναξιόπιστο και έτσι ζήτησε να συναντηθεί με τον Βέργα. Με τα όσα ανέφερε στον Κατρή ο Γιαννακόπουλος ο τότε δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας αξίωνε 5% επί των εισπράξεων. Ο Κατρής μετέφερε την αξίωση αυτή στο Μπόμπολα, ο οποίος την ενέκρινε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σε καμία περίπτωση καμία απόφαση σε σχέση με μίζες δεν μπορούσε να παρθεί εάν δεν είχε τη ρητή συγκατάθεση του Μπόμπολα».

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Κατρή, μίζες ζήτησαν και έλαβαν και αρκετοί άλλοι από τους σημερινούς κρατούμενους, με κάποιους μάλιστα να συναντώνται με τον ίδιο τον Λεωνίδα Μπόμπολα και να λαμβάνουν τα λεφτά. Στην κατάθεση του ο Κατρής επιβεβαίωσε ότι όπως κατέθεσε ο Κοκότσης, έδωσε χρήματα στον Bagler με σκοπό να καταλήξουν στους Πάντη, Κουρουζίδη και Παπαδόπουλο.

Σε σχέση με τον καταζητούμενο Θεοφάνη Λώλο, ο Κατρής είπε πως για την κατασκευή των ΧΥΤΥ Λάρνακας και Αμμόχωστου ο προϋπολογισμός ήταν εξαιρετικά μικρός, δεδομένου του πραγματικού όγκου απορριμμάτων και της τοποθεσίας η οποία επιλέγηκε για την κατασκευή του έργου.

Σε σύσκεψη στην παρουσία Μπόμπολα και άλλων, ισχυρίζεται, αποφασίστηκε όπως προσφερθεί η τιμή των 54 ευρώ ανά τόνο, γεγονός που σήμαινε ότι αν αφαιρεθεί το μέρος του τέλους που αφορά στην κάλυψη κεφαλαίου, η πραγματική τιμή ανέρχεται στα 45 ευρώ ανά τόνο. Με δεδομένο ότι η προσφερθείσα τιμή ήταν 10 ευρώ πιο υψηλή από την εκτίμησή του, ο Λώλος ζήτησε έκθεση από την Ηelector. Με την έκθεση αυτή ο Λώλος δικαιολόγησε στο υπουργείο την λάθος εκτίμησή του.

Όσον αφορά στους άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος (πρώην γενικός διευθυντής της Helector από το 2007 μέχρι το 2010 και αντικαταστήθηκε από τον Ιωάννη Κοκότση), σε θεληματική του κατάθεση, φέρεται να παραδέχτηκε τα όσα του καταλογίζουν. Ανέφερε για τις συναντήσεις που είχε με τον Σάββα Βέργα, τον Δημήτρη Πατσαλίδη -οικονομικό διευθυντή που τελεί σε διαθεσιμότητα- και τον Αθανάσιο Κατρή. Ο Γιαννακόπουλος είπε ότι σε διαφορετικές ημερομηνίες του έδιναν από την εταιρεία φάκελο με χρήματα τα οποία τα έδινε στον Σάββα Βέργα ως μίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις τον φάκελο τον έδινε ο Imad Baqleh και στη συνέχεια αναλάμβανε την παράδοση των μιζών. Το δε ποσό που δόθηκε σε μίζες από τον ίδιο, όπως είπε, υπολογίζεται σε 310.000 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι ο ύποπτος Γιώργος Κουλλαπής σε ανύποπτο χρόνο και κατά τη διάρκεια που έπρεπε να προσληφθεί ιατρός στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, του πρότεινε να προσλάβει τον γιο του, Νικόλα Κουλλαπή, επικαλούμενος την καλή συνεργασία που είχε με την εταιρεία και του πρότεινε να επικοινωνήσει με τον Κατρή. Έτσι συνήψε τη συμφωνία μαζί του με την εταιρεία Μidoriaco που ανήκει στην οικογένεια των υπόπτων.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/305727/katris-oi-mizes-moirazontan-mono-me-egkrisi-bompola#sthash.15JwTxbc.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια