Γ. Σγουρός : «Κρύβομαι άρα υπάρχω»

Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. Σγουρός : «Κρύβομαι άρα υπάρχω», η νέα πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στην Αττική

Για κραυγαλέα απραξία και απουσία από τα δραματικά προβλήματα της Αττικής, κατηγόρησε τη διοίκηση της Περιφέρειας, ο Γιάννης Σγουρός κατά τη συζήτηση του Απολογισμού των Πεπραγμένων της για το 2015.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 185 του Καλλικράτη, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσίασε σειρά εννέα  σημείων που αποδεικνύουν την αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής. Παράλληλα ανέδειξε την χαοτική απόσταση που χωρίζει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική, που είναι «η μέρα με τη νύχτα».

Απευθυνόμενος προς την Περιφερειάρχη Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός την κατηγόρησε ότι
ακολουθεί την τακτική του «κρύβομαι άρα υπάρχω», τακτική που, όπως τόνισε, «μπορεί να θεωρεί ότι θα τη βοηθήσει στο πολιτικό της μέλλον, όμως δεν βοηθά καθόλου την Περιφέρεια, που έχει σταδιακά μετατραπεί σε «σιωπηλή» Περιφέρεια και Περιφέρεια ουραγό των εξελίξεων».

Την προέτρεψε μάλιστα να έχει υπ’ όψιν της το ρητό του αειμνήστου Γεωργίου Παπανδρέου «εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος»…

Τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Γιάννης Σγουρός είναι τα εξής:

1.    Ο πολυδιαφημισμένος εξαπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών. Ψηφίστηκε στον προϋπολογισμό του 2015 εν μέσω τυμπανοκρουσιών, έναντι της προγενέστερης «κοινωνικής αναλγησίας». Ωστόσο οι εκταμιεύσεις υπήρξαν μηδαμινές, ενώ και το πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους έμεινε στα αζήτητα.
2.    Αναπτυξιακή ώθηση έναντι  του «πλεονάσματος επενδυτικής απραξίας». Οι ορθοπεταλιές της ανάπτυξης έγιναν πισωπεταλιές, αφού το 2015 η απορρόφηση πόρων ήταν η χειρότερη από συστάσεως της αιρετής Περιφέρειας. Στο 1,99 % είχε φτάσει το τρίτο τρίμηνο του 2015.
3.    Καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Το 2015 εξαιτίας της γενικευμένης στάσης πληρωμών πήγαν πίσω όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα με πολλές επίσημες και ανεπίσημες διακοπές εργασιών ενώ προέκυψε και σημαντική απώλεια πόρων πολλών εκ. ευρώ από έργα που δεν ολοκληρώθηκαν εντός των προθεσμιών.
4.    Ενίσχυση της συνεργατικής οικονομίας και της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας. Μηδέν εις το πηλίκο.
5.    Έργα που στηρίζουν την ενδογενή παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπήρξε καμία απορρόφηση πόρων.
6.    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, υπήρξε μείωση απορρόφησης πόρων για έργα συντηρήσεων οδοποιίας της τάξης του 37 %.
7.    Συνολικό σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Αττική. Εδώ όχι μόνο σχέδιο δεν εκπονήθηκε, αλλά αντιθέτως η Αττική βίωσε τις χειρότερες καταστροφές από πλημμύρες, εδώ και πολλά χρόνια με αρκετούς νεκρούς.
8.    Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν και η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύθηκε αρκετές φορές ότι το έργο δεν θα γίνει, στη συνέχεια το ‘ριξε στην επαναστατική γυμναστική, αφού κατάλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
9.    «Θα σας ταράξουμε στη Νομιμότητα». Μόνιμη επωδός χωρίς όμως αντίκρισμα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΠΕΣΔΑ Αττικής που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, θα ξαναέρθει για ψήφιση, αφού δεν είχε εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,  ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και χρειάστηκε να επανυποβληθεί, δεν έχει ακόμη εκπονηθεί το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής,  μονίμως καθυστερούν οι τριμηνιαίες εκθέσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής κλπ.

Κλείνοντας ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε «Το 2015, η Περιφέρεια Αττικής είχε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και εσείς τη δυνατότητα να αποδείξετε ότι όλα όσα επαγγελόσασταν είχαν κάποια βάση, στηρίζονταν σε κάποιον σχεδιασμό. Τελικά δεν μας εκπλήξατε. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι όλα όσα λέγατε, ήταν λόγια του αέρα. Δώσατε ένα κάρο υποσχέσεις και δεν τηρήσατε ούτε μία. Μείνατε με το κάρο αμανάτι. Και αυτό, αν και είχατε μια Κυβέρνηση πρόθυμη να ικανοποιήσει κάθε σας αίτημα. Ακόμη και να θεραπεύσει λάθη σας, ψηφίζοντας νομοθετικές ρυθμίσεις με αναδρομική ισχύ. Το μόνο θετικό από την περασμένη χρονιά, είναι ακολουθείτε πιστά και κατά γράμμα την πολιτική που είχαμε εμείς χαράξει. Αδυνατείτε όμως να την εφαρμόσετε. Είστε τόσο νωχελικοί (για να χρησιμοποιήσω την πιο ήπια έκφραση) που η απορροφητικότητα και η πρόοδος όλων των έργων καρκινοβατεί. Και φυσικά, το πολιτικό παράδοξο παραμένει: Άλλα υποσχεθήκατε, και άλλα εφαρμόζετε. Εκτός και αν εκλεχτήκατε με τη φιλοδοξία να εφαρμόσετε το δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα».

*Στην ιστοσελίδα www.gsgouros.gr μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Γιάννη Σγουρού


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια