Άμεσα μέτρα προτείνει ο "Δημόκριτος" για την περιοχή.

Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο


Για την προστασία της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου, ο «Δημόκριτος» προτείνει άμεσα:
● Να απαγορευτεί η ελεύθερη βοσκή των οικόσιτων ζώων.
● Τα αιγοπρόβατα να περιορισθούν στα μαντριά τους και να τρέφονται με ζωοτροφές ή όπου δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς.
● Να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
● Σχολαστικό πλύσιμο πριν από την κατανάλωση των λαχανικών και των φρούτων από την περιοχή κοντά στην εστία της πυρκαγιάς.


Σύμφωνα με τις μετρήσεις του «Δημόκριτου» η πυρκαγιά στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων απελευθέρωσε ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων, που θεωρείται πως
ήδη έχουν προξενήσει ζημιά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέργιου Ζαμπιάκα για την εφημερίδα των Συντακτών, ένα μείγμα πολύ επιβλαβών για την υγεία χημικών ουσιών απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Τα αποτελέσματα κρίνονται τυπικά, συγκριτικά με αντίστοιχα συμβάντα. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος, αφενός να έχουν υποστεί σημαντική ζημιά λόγω αιωρούμενων σωματιδίων ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με αναπνευστικά προβλήματα και, αφετέρου, να συναντήσουμε τις διοξίνες που απελευθερώθηκαν από την πυρκαγιά στην τροφική αλυσίδα.
Αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι διοξίνες μετρήθηκαν στα 1.797 fg/m3 TEQ WHO, δηλαδή περίπου 1,8 του τρισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τιμή υψηλή και παρόμοια με αυτές που έχουν μετρηθεί σε αντίστοιχες πυρκαγιές όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα πλαστικών στα φλεγόμενα υλικά (από 150 έως 4.950 fg/m3), σύμφωνα με τον «Δημόκριτο».
Ή, όπως μας εξηγεί ο Φίλιππος Κυρκίτσος, δρ περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πρόκειται για μια «αναμενόμενη συγκέντρωση. Συγκρίνεται και με περιπτώσεις σταθμών διοδίων, όπου -ανά περίπτωση- έχουμε συγκεντρώσεις 1-4 τρισεκατομμυριοστά ανά κυβικό μέτρο. Βλέπω πιο ανησυχητικά τα αποτελέσματα με τα αιωρούμενα σωματίδια PM-2,5. Είναι αυτά που μπορούν και μπαίνουν βαθιά στην κυψέλη των πνευμόνων», συμπληρώνει.
Οι τιμές της εν λόγω κατηγορίας σωματιδίων έφτασαν τα 194 μg/m3. Η δειγματοληψία του «Δημόκριτου» είχε 24ωρη διάρκεια (9-10 Ιουνίου, 4η-5η ημέρα πυρκαγιάς) και έγινε στη σωστή κατεύθυνση. Το όριο των αιωρούμενων σωματιδίων PM-2,5 είναι 25 μg/m3 σε ετήσια βάση. Κρίνεται, επομένως, ότι η τιμή των αποτελεσμάτων είναι σαφώς υψηλή και δείχνει ότι εάν εκτέθηκε ένας πληθυσμός σε τέτοιες συγκεντρώσεις για 5-6 ημέρες που διήρκεσε η πυρκαγιά, μπορεί να έχει υποστεί σημαντική βλάβη στην υγεία του. «Μέχρι και να πεθάνει. Εξαρτάται πόσο ευάλωτος είναι», συμπληρώνει ο κ. Κυρκίτσος.
Διοξίνες
Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια για τα επίπεδα των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs σε ατμοσφαιρικό αέρα. Από δημοσιευμένες μελέτες του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών (ΕΦΑΜΑΔ) του «Δημόκριτου», έχουν μετρηθεί 42-73 fg/m3 TEQ WHO στο κέντρο της Αθήνας, 119 fg/m3 TEQ WHO σε βιομηχανική περιοχή και 4-12 fg/m3 TEQ WHO σε απομακρυσμένες από αστικές δραστηριότητες αγροτικές περιοχές. Επομένως, οι διοξίνες που συγκεντρώθηκαν από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο είναι τουλάχιστον 27 φορές μεγαλύτερες από την πρώτη περίπτωση, 15 φορές από τη δεύτερη και τουλάχιστον 150 φορές από την τρίτη περίπτωση.
Οι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των «ανθεκτικών οργανικών ρύπων» που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη χημική και βιολογική διάσπαση και κατά συνέπεια περνούν από το περιβάλλον στην τροφική αλυσίδα των ζώων και τελικά βιοσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι έστω και σε μέρη του τρισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου διοξινών να εκτεθεί ένας άνθρωπος οδηγείται στον καρκίνο.
Είναι υπεύθυνες και για άλλες σοβαρές βλάβες, όπως ενδομητρίωση, νευροσυμπεριφορικές και ανοσοκατασταλτικές ανωμαλίες. Δεν διαλύονται στο νερό, αλλά στο λίπος. Εάν πέσουν σε χωράφια, μεταφέρονται με το νερό και απορροφώνται από την τροφική αλυσίδα. Η πρόσληψή τους γίνεται από την τροφή και ελάχιστα μέσω αναπνοής (κυρίως από την κατάποση σκόνης), ενώ δεν διαπερνούν το δέρμα. Ο χρόνος ημιζωής τους στον άνθρωπο έχει υπολογιστεί στα 7,5 χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια