Παρέμβαση Αριστέας Βάβουλα για την πυρκαγιά στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Ασπροπύργου στο Π.Σ.


Αγαπητή κυρία περιφερειάρχη,
Αγαπητοί Αντιπεριφερειάρχες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τις τελευταίες έξι ημέρες γίναμε μάρτυρες στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράχθηκε στο ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.)  Ασπροπύργου.
 Δεν είναι όμως το μόνο έγκλημα που έχει διαπράξει η επιχείρηση αυτή.
1.       Είναι η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί τα τρία τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο Κ.Δ. Α.Υ.
2.       Οι συνθήκες εργασίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι τουλάχιστον καταγγελταιες, αν
όχι τριτοκοσμικές.  Και τι εννοώ:  λόγω έλλειψης συνθηκών ασφαλείας, δύο εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Εργοστάσιο της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ. Τον ένα μάλιστα, το 2009,  τον βρήκαν μετά από τρεις μέρες, αφού ήταν θαμμένος κάτω από τόνους ανακυκλώσιμου υλικού. Επίσης, η ίδια εταιρεία είχε σαν πάγια τακτική της την μη καταβολή δεδουλευμένων στους οικονομικούς μετανάστες, που κατά αποκλειστικότητα χρησιμοποιούσε στο εργοστάσιο. Τακτική που εξώθησε τους εργαζομένους σε δυναμικές κινητοποιήσεις και κατάληψη του εργοστασίου 24 Δεκεμβρίου 2014. Ακόμα και σήμερα ο ιδιοκτήτης χρωστάει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
3.        Το 2011 ύστερα από έλεγχο των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, διαπιστώθηκαν βαριές παραβάσεις στο Κ.Δ. Α.Υ. με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 130.000 € από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Έγγραφες καταγγελίες για τη λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. έχουν επίσης κατατεθεί από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και την EcoEleusis.
Από τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει υπάρξει κατά καιρούς ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι η εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη διαχείριση των απ
ορριμμάτων, θα αποσοβήσει την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντική κατάσταση του Θριασίου πεδίου, μέσω πράσινων σημείων και δημοσίων Κ.Δ.Α.Υ. που θα εγγυώνται την μόνιμη, σταθερή εργασία, με πληρωμή μισθών, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Τέλος, θα ήθελα να χαιρετήσω και να συγχαρώ την περιφέρεια Αττικής -ειδικότερα τον κ. Βασιλείου και την κ. Τσούπρα- για την σοβαρότητα που επέδειξε και για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβη με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Σας ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή