ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΜΑΝΤΖΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και πρώην προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πάρνηθα» δήμου Φυλής Κώστα Σκαμαντζούρα σχετικά με το Τουρνουά δημοτικών σχολείων και το μπάσκετ


Προσωπική και πολιτική μου επιλογή όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά και υπηρετώ του συνδημότες μου από θέσεις ευθύνης, ήταν να προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ και να λέω όσα λιγότερα γίνεται. Για αυτό και δεν εξέδωσα ποτέ, για θέμα που με αφορά προσωπικά, οποιαδήποτε ανακοίνωση. Για αυτό και αγανακτώ όταν βρίσκομαι μπροστά σε κάθε λογής αυτόκλητους σωτήρες ή μετά Χριστόν προφήτες.

Θέλοντας να συνεισφέρω αυτό που μου αναλογεί σε μια δημόσια συζήτηση που κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν (ως αδικαιολόγητοι νοσταλγοί μιας εποχής που δεν υπάρχει πλέον) με αφορμή την πρόσφατη διοργάνωση του 23ου Τουρνουά μπάσκετ δημοτικών σχολείων, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω:


  • Όταν ανέλαβα τη θέση του προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού «Πάρνηθα», ο θεσμός του Τουρνουά των δημοτικών σχολείων είχε νεκρώσει. Τον αναστήσαμε, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών του Εύνικου ΓΑΣ, με βασικό στόχο να μυηθούν τα παιδιά στον αθλητισμό και το μπάσκετ και παράλληλα να αποκτήσουν αγωνιστική εμπειρία. Ο στόχος επετεύχθη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές, προπονητές, συνοδούς, γονείς και μέλη του συλλόγου, οι οποίοι μαζί με τους μικρούς αθλητές ήταν η ψυχή αυτής της προσπάθειας.
  • Προσωπικά, δεν υπήρξα ποτέ εθελοντής στο μπάσκετ αλλά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο όπου, εδώ και 15 χρόνια, καταθέτω τη δική μου ψυχή. Ως πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου, στήριξα απολύτως τις προσπάθειες των ανθρώπων του μπάσκετ, οι οποίοι βρήκαν ένα σύλλογο διαλυμένο, με 150.000 χρέη και ελάχιστα παιδιά στις ακαδημίες (υπάρχουν σχετικά δελτία Τύπου). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος, όταν αναλάβαμε, είχε 150 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) και σήμερα αριθμεί 350.
  • Προφανώς, η κρίση άλλαξε τα οικονομικά δεδομένα, όχι μόνο στο δήμο μας αλλά σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, για να παραμείνει όρθιος και ζωντανός ο σύλλογος, οι εναπομείναντες εθελοντές του αποφάσισαν να ορίσουν συνδρομή (την κατώτερη δυνατή) προκειμένου να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του. Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και σήμερα από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία, να σημειωθεί, ότι δε διαθέτει σε κανένα σύλλογο οικονομική βοήθεια.
  • Όλα τα παιδιά του συλλόγου παίρνουν μέρος σε αγώνες. Τα παιδιά του δημοτικού στο Τουρνουά δημοτικών σχολείων και τα μεγαλύτερα στα επίσημα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας (μίνι, παμπαίδων, πανκορασίδων, νεανίδων, εφήβων). Όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ το γνωρίζουν καλά. Μόνο όσοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, το αποκρύπτουν.

  • Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή μου απηύθυνα έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν εθελοντικά στο σύλλογο, από οποιαδήποτε θέση. Όποιος ισχυρίζεται ότι αγαπά το μπάσκετ και, κυρίως, οφείλει την υπόστασή του σε αυτό θα έπρεπε να είχε αναλάβει ήδη την υποχρέωσή του και όχι να δημοσιοποιεί «σκέψεις και προτάσεις» που δεν τιμούν πρώτα τον ίδιο. Επιπλέον, όποιος ισχυρίζεται πως αγαπά το μπάσκετ και έχει ευεργετηθεί τα μέγιστα από αυτό, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να επιδεικνύει ασέβεια (αθλητική και πολιτική) σε όσους βοήθησαν στην ευεργεσία του. 

Είναι καιρός να καταλάβουμε πως οι «χρυσές» εποχές του μπάσκετ με τις ατέλειωτες μεταγραφές και τις παχυλές αμοιβές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί μπορεί να προάγει νέες αξίες. Το κακό είναι να μην το αντιλαμβανόμαστε, στοχοποιώντας ανθρώπους και αναζητώντας θύτες και θύματα.

Το παραμύθι με τον κακό λύκο που έφαγε τα αθώα γουρουνάκια πρέπει, κάποτε, να τελειώσει...


Κώστας Σκαμαντζούρας

Δημοτικός Σύμβουλος δήμου Φυλής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια