Aέρας-δηλητήριο


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Για απόκρυψη των πραγματικών κινδύνων σχετικά με το τοξικό νέφος της Αθήνας που προκάλεσε η φωτιά στον Ασπρόπυργο Αττικής, αλλά και αδιαφορία από την πλευρά των Αρχών και του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κάνει λόγο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. 

Η τοξικότητα του αέρα σε περιοχές της Αττικής άγγιξε κόκκινο σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕΌπως αναφέρει το Κέντρο σε έκθεσή του, μετά από μετρήσεις στην ατμόσφαιρα τις οποίες διεξήγαγε τις προηγούμενες ημέρες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως η τοξικότητα στον αέρα της Αττικής πέρασε έως και 10 φορές τα επιτρεπτά όρια, ενώ σε περιοχές όπως στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο τα τοξικά σωματίδια χτύπησαν κόκκινο με υπέρβαση ακόμα και 30 φορές πάνω από το όριο.

Ήδη από την περασμένη Τετάρτη, το zougla.gr παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ για τον αέρα δηλητήριο ο οποίος κατέκλυσε την Αττική εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, με πολλούς επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τουλάχιστον 150 παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα 

Όπως έγινε γνωστό, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, είχε δεχθεί μέχρι την Πέμπτη πάνω από 400 κλήσεις για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ εκατοντάδες ήταν και οι επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων από πολίτες που ένοιωθαν ενοχλήσεις λόγω της τοξικότητας του αέρα.

Ένα στοιχείο που αποκαλύπτει ακόμα το ΠΑΚΟΕ σχετικά με τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς είναι το γεγονός ότι σε νοσοκομεία της Αττικής μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 150 παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.



Τι έδειξαν οι πρώτες μετρήσεις για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας

Με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο. 



Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών παρουσιάζονται στην Εικόνα 1, που αποτελεί την επικαιροποίηση της αντίστοιχης εικόνας από τις προηγούμενες ημέρες.



Επιπλέον, στις 11-6-2015 πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm στην περιοχή περιμετρικά της εγκατάστασης και από περίπου 20μ έως και 500μ. Οι συγκεντρώσεις στα περισσότερα από τα σημεία που πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ήταν πλησίον ή κάτω από τις τιμές ορίου που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιμή 25 μg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 μg/m3/έτος), όπως φαίνεται στην Εικόνα 1. Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς, εντούτοις αναδεικνύουν την εικόνα των επιπέδων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς.



Μόνο σε δύο σημεία που βρίσκονταν προς την κατεύθυνση του ανέμου και πολύ κοντά στην δραστηριότητα διαπιστώθηκε εκ νέου ότι οι μέγιστες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν ήταν μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες τιμές. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι οι μετρούμενες αυτές συγκεντρώσεις στις αντίστοιχες αποστάσεις κατά τη διεύθυνση του ανέμου, ήταν σχετικά μικρότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ημερών (9-10/6/2015), καταδεικνύοντας τη μείωση της έντασης των εκπομπών από την πυρκαγιά, όσο αυτή τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Στο παραπάνω συμπέρασμα συνηγορεί και το γεγονός ότι και ο αριθμός των θέσεων που καταγράφηκαν υψηλότερες τιμές ήταν μικρότερος συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό θέσεων στις από 9-10/6/2015 μετρήσεις, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την πηγή οι τιμές αυτές μειώνονταν σημαντικά. Διαβάστε τη συνέχεια της έρευνας.




Τι δείχνουν οι μετρήσεις του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών 


Τα στοιχεία στον εισαγγελέα αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος

Το ΠΑΚΟΕ μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε ελλειπή έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στο εργοστάσιο που κάηκε στον Ασπρόπυργο ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου στο zougla.gr, τα στοιχεία με τις μετρήσεις έχουν σταλθεί στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη αλλά και στον εισαγγελέα. 


Η επιστολή του Κέντρου Οικολογικών Ερευνών όπως εστάλη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

«ΘΕΜΑ:ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ – ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

• 150 παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.
• Η τοξικότητα ξεπέρασε δέκα φορές τα όρια.
• 30.000 τόνοι σκουπιδιών ΧΥΜΑ χωρίς έλεγχο.
• Πιάστηκε ο αχυράνθρωπος ενώ ο πραγματικός ένοχος άφαντος.
• Ο Εθνικός Οργανισμός ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) όπως πάντοτε δεν είχε ελέγξει ουδέποτε το σύστημα του Λαζόπουλου στον Ασπρόπυργο.
• Το ΠΑΚΟΕ μέτρησε PM10 και PM5 στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα με υπέρβαση 20-30 φορές πάνω από τα όρια.

Κάτι ακούγεται ότι όλα αυτά τα αποκαΐδια θα μεταφερθούν στη Φυλή.

Επανειλημμένα το ΠΑΚΟΕ εδώ και δέκα χρόνια έχει καταγγείλει την αδιαφορία των υπευθύνων για την λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμάτων, άλλα δυστυχώς κανένας δεν «άκουγε» τις καταγγελίες.

1. Ο Ε.Ο.ΑΝ. ήταν και είναι τόσο διαπλεκόμενος φορέας που η αποτελεσματικότητα του έκτος από αρνητική είναι και εγκληματική.

2. Ο δήμος Ασπροπύργου και η Αντιπεριφέρεια Δυτικού τομέα δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά για τα εγκλήματα που συνεχίζονται, στον Δήμο του (ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ανεξέλεγκτες βιομηχανίες-βιοτεχνίες, Ρομά κλπ.).

3. Το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του στην τήρηση των απαραίτητων μέτρων.

4. Οι όποιες καταγγελίες πέφτουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και δεν φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το ΠΑΚΟΕ έχει στην διάθεση του αρκετά στοιχεία, ώστε εάν το Υπουργείο ,η Περιφέρεια ή όποιος άλλος φορέας θελήσει να προχωρήσει - αυτό επιβάλει το «νέο ήθος και ύφος» της αριστερής μας κυβέρνησης – σε συγκεκριμένες ενέργειες για την τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων, είναι στη διάθεση των φορέων αυτών.

Επειδή το ΠΑΚΟΕ πιστεύει ότι όλα «κουκουλώνονται»,τότε δημιουργείται μια «βόμβα» μεγατόνων, που κάποτε θα εκραγεί. 

Άραγε έχει κανένας αναρωτηθεί τι φταίνε τα παιδιά μας, σ΄ αυτήν την διαπλεκόμενη περιπέτεια που τα ενσωματώνουμε;»

Γ. Τσιρώνης : Η πιο δύσκολη πυρκαγιά που έχει σβήσει η Πυροσβεστική 

«Η φωτιά στον Ασπρόπυργο έδειξε το πόσο σημαντικό είναι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για να ανοίγουν τέτοιες επιχειρήσεις, ειδικά σε περιοχές με τόσες πολλές βιομηχανίες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στο zougla.gr.

«Πρόκειται για τη δυσκολότερη πυρκαγιά αυτής της κατηγορίας που έχει σβήσει στην ιστορία της η Πυροσβεστική. Δεν υπήρχε δυνατότητα επιχειρησιακή, για να γίνει επιχωμάτωση που θα ήταν πιο ασφαλής από το νερό», συμπλήρωσε και πρόσθεσε «οι ρύποι είναι καρκινογόνοι κατά την κατάποση. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτοί οι ρύποι έχουν κάτσει σε κτηνοτροφικές μονάδες ή σε επιφανειακά ύδατα. Θα γίνουν σύντομα έρευνες γι αυτό». 

Ακούστε τι δήλωσε ο Γ. Τσιρώνης:




Μικρή ποσότητα καπνού αναδύεται ακόμα - Επιχειρεί η Πυροσβεστική 
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής από την Περιφέρεια, σβήστηκε πλήρως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ενώ στον χώρο αναδύεται μικρή ποσότητα καπνού προερχόμενη από μεμονωμένα σημεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δειγματοληψίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου και από μακροσκοπική παρατήρηση, ο καπνισμός από τα καπναέρια της καιόμενης εγκατάστασης ήταν σε πολύ χαμηλότερη στάθμη, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με πολύ μικρότερο ύψος του νέφους και με μικρότερη διασπορά αυτού. 



Η Πυροσβεστική θα επιχειρεί στον χώρο για όσο χρόνο απαιτείται. Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται φλόγες και μεγάλες καιόμενες επιφάνειες, ολοένα μειώνεται η εμφάνιση καπνού ενώ γίνονται επεμβάσεις με νερό σε μικροεστίες. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας θα συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, για όσο χρόνο απαιτηθεί μέχρι και το πέρας τη επιχείρησης. Στο σημείο επιχειρούν 7 οχήματα με 28 πυροσβέστες.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΟΙ...ΚΑΤΟΙΚΟΙ...ΤΗΣ...ΦΥΛΗΣ

    Α.....Π.....Α.....Ι.....Τ......Ο......Υ.......Ν

    ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ

    Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή