Η Ομιλία Ρ. Δούρου στο περιφερειακό συμβούλιο της 11ης Ιουνίου 2015 για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο






 Αυτή η πυρκαγιά λειτούργησε ως καθρέφτης. Καθρέφτης όλων, των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και των φορέων της εξουσίας.

  Και μιλάμε για χρόνιες παθογένειες, παθογένειες που δεν δημιουργήθηκαν χθες ή πριν από τέσσερις μήνες.
  Μόνη της η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία πήρε άδεια, η οποία διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης.
 Δηλαδή: μιας ανάπτυξης η οποία στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα. Μιας ανάπτυξης σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
  Μια ανάπτυξη που είναι δυστυχώς ταυτισμένη με τη Δυτική Αθήνα, με τη χρόνια υποβάθμισή της.
  Αλλά και μια ανάπτυξη που είναι ταυτισμένη και με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Το αποτυχημένο, συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων του μοναδικού χώρου απόθεσης απορριμμάτων, το μοντέλο της Φυλής.
  Η μεγάλη, καταστροφική για το περιβάλλον, και την ποιότητα ζωής, πυρκαγιά στην ιδιωτική επιχείρηση του Ασπρόπυργου, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος στο μοντέλο αυτό που, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, είναι μήτρα παραγωγής διαφθοράς.
  Το ίδιο το ιστορικό της επιχείρησης, τα πρόστιμα που έχει δεχθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας, μιλάει από μόνο του.


  Μιλάει και λέει ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει η φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων για να πάψει για παράδειγμα η Δυτική Αττική να είναι η κατά σύστημα υποβαθμισμένη περιοχή που δέχεται όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες μιας διαχείρισης απορριμμάτων που παραβιάζει την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.
 Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό: η Περιφέρεια Αττικής, δρώντας στα όρια των αρμοδιοτήτων της και ακόμη υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, συνέδραμε με κάθε τρόπο  και μέσο την Πυροσβεστική. Έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής ό,τι μέσο της ζητήθηκε.
  Ήταν παρούσα επιτόπου, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της δρούσαν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής, αρχικά με τη διάθεση 6 υδροφόρων και την επόμενη ημέρα με τη διάθεση 12. Με την παροχή επίσης μηχανημάτων έργου. Και όλα τούτα με κόστος πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ.
  Η Περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος.
  Η Περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς προχώρησε στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και απειλούν τη δημόσια υγεία.
  Η περιφέρεια Αττικής ήταν εκείνη που ζήτησε την υπεύθυνη γνώμη ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες.
  Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε την Πυροσβεστική και της παρείχε ό,τι αυτή της ζήτησε, προκειμένου να σβήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η επικίνδυνη και καταστροφική πυρκαγιά.
  Και για να είμαστε σαφείς και κρυστάλινοι: ο υ δ ε π ο τ ε ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ε π ι σ ή μ ω ς από την Πυροσβεστική η συνδρομή της για την επιχωμάτωση. Επαναλαμβάνω: ο υ δ έ π ο τ ε, από κ α ν έ ν α ν αρμόδιο παράγοντα της Πυροσβεστικής. Για το λόγο, και ας το γνωρίζουν αυτό όσοι τα τελευταία 24ωρα έχουν καταστήσει εαυτούς επαϊόντες και στα της πυρόσβεσης βιομηχανικών πυρκαγιών, ότι η Πυροσβεστική δεν πρόκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως απαραίτητη για την κατάσβεση.
  Στην περίπτωση που της είχε ζητηθεί επιχωμάτωση, η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση, διαθέτει τα μέσα και τα χρήματα, να προχωρήσει σε επιχωμάτωση, συνδράμοντας την Πυροσβεστική.
  Με λίγα λόγια: η Περιφέρεια Αττικής έδωσε από την πρώτη στιγμή το παρών, με έργα και με πράξεις, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα και με τον αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με σοβαρότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.


  Μακριά από εντυπωσιασμούς, από την πρόκληση και την αναζήτηση των εντυπώσεων, μακριά από βαρύγδουπες δηλώσεις για τις τηλεοπτικές οθόνες και για τη δημοσιότητα. Μακριά από όλα αυτά, η διοίκηση της Περιφέρειας επέλεξε, όπως και θα συνεχίσει να επιλέγει το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο της ευθύνης και της ουσίας. Το δρόμο της πραγματικής συνεισφοράς στους πολίτες. Όχι των βερμπαλισμών και των εύκολων κρίσεων, οι οποίες μάλιστα αλλάζουν μέσα σε 24 ώρες, από τα τηλεπαράθυρα.
  Ο δρόμος του έργου και της ευθύνης, είναι ο δρόμος που η διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής συνειδητά έχει επιλέξει να βαδίσει. Και τον βαδίζει από την 1η Σεπτεμβρίου ως σήμερα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην άσκηση της εξουσίας.
  Είναι ο δρόμος εκείνος που απεχθάνεται την αποποίηση των ευθυνών. Απεχθάνεται την κλασική φράση "δεν είναι αρμοδιότητά μου".
  Υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές της, υπερβαίνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η Περιφέρεια Αττικής, είτε πρόκειται για την πυρκαγιά στην επιχείρηση του Ασπρόπυργου, είτε για τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014, έδειξε, απέδειξε εμπράκτως ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και τη γνώση για να πράττει, να συμπράττει όπου χρειάζεται με τους συναρμόδιους φορείς και να φέρνει σε πέρας το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Την άσκηση της διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
  Αυτήν την ευθύνη την αναλάβαμε πριν από εννιά μήνες και καθημερινά εργαζόμαστε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να την τιμήσουμε. Για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Για να βρισκόμαστε εκεί όπου απαιτούν οι συνθήκες, έστω κι αν αυτό δεν προβλέπεται από κάποιο ΦΕΚ, υπερβαίνοντας τη γραφεικρατία και κινούμενοι οριακά στο επίπεδο των αρμοδιοτητων.
  Γιατι δεν πήγαμε στον Ασπρόπυργο με τους κώδικες στο χέρι αλλά με την αγωνία να είμαστε χρήσιμοι και να συμβάλλουμε στον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ημασταν παρόντες στην κρίση.
  Και είμαστε παρόντες και την επόμενη ημέρα της καταστροφής
  Μια επόμενη μέρα που βρίσκει την Περιφέρεια έτοιμη : να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση εκείνων των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τόσο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
  Ωστόσο ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει την αλλαγή εκείνη που θα αλλάξει πλήρως το τοπίο - τόσο στη Δυτική Αττική όσο και συνολικά στην Περιφέρεια.
 Εχει δρομολογήσει τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Βάζει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής, ακριβώς το μοντέλο που παράγει το είδος της διαφθοράς που οδγησε και οδηγεί σε πυρκαγιές σαν αυτή στον Ασπρόπυργο.


  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Περιφέρεια Αττικής είναι σαφές ότι έχει επιλέξει πλευρά. Την πλευρά του δικαιώματος να ζουν με αξιοπρέπεια όλοι οι πολίτες. Την πλευρά της νομιμότητας. Την πλευρά της εφαρμογής του νόμου. Έναντι όλων. Προσώπων και συμφερόντων.
  Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αδιαπραγμάτευτοι.
  Εμείς αυτήν την ευθύνη την έχουμε αναλάβει, απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία που μας κρίνουν καθημερινά.

                                                                                                      Το Γραφείο Τύπου, 11/6/15

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια