Κατάλοιπα χρεωκοπημένης πολιτικής

Την τρίτη προγραμματισμένη της εξόρμηση πραγματοποίησε την Τετάρτη, 20 Μαίου, η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, αυτή τη φορά στους χώρους του ΧΥΤΑ Φυλής. Στην εξόρμηση έλαβαν μέρος τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας Γ.Δημητρίου, Γ.Δελλής, Δ.Μερσινιάς, Α.Παγουλάτος και Α.Πράπας και τα μέλη του κόμματος Μ.Βώκος και Κ.Αστζόγλου.
Η εξόρμηση επικεντρώθηκε στην περιήγηση στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, συνοδεία του υπεύθυνου Π.Ζαχαρόπουλου και στην συζήτηση που επακολούθησε γύρω από την δυναμικότητα και την σημερινή τους κατάσταση, τα σοβαρά προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και τις σοβαρές της επιπτώσεις σε επίπεδο λειτουργικότητας
και προοπτικής τους. Η συζήτηση άφησε να διαφανεί μια κατάσταση τουλάχιστον δραματική, απόρροια μιας χρεωκοπημένης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από το επίπεδο των Δήμων και της Περιφέρειας έως εκείνο των επιλογών της κεντρικής πολιτικής: «χύμα» σύμμεικτα σε επίπεδο αποκομιδής από τους Δήμους, «χύμα» σύμμεικτα σε επίπεδο παράδοσης στο ΧΥΤΑ και σύμμεικτα σε εκείνο της επεξεργασίας τους. Φυσικά, με αυτές τις προυποθέσεις και με αυτές τις συνθήκες, κάθε ερώτημα γύρω από την αποδοτικότητα των επεξεργασιών ανά τόνο απορρίμματος και τον τελικό οφελούμενο είναι εύλογα περιττή.
Η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων καλεί την κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία και στην δραστική αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πλαίσιο και πεδίο για τις αλλαγές προτείνεται η γνήσια οικολογική οπτική, η διαλογή στην πηγή και η επεξεργασία βάσει των αρχών της κλίμακας, της εγγύτητας, της ανακύκλωσης και του «μηδενικού υπολείμματος», με μοναδικό στόχο το μέγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τον πολίτη και την κοινωνία. Τα απορρίμματα είναι πλούτος και όχι πρόβλημα για όλες τις δημοκρατίες των κοινών αγαθών, του μηδενισμού του οικολογικού αποτυπώματος και της βιώσιμης ευημερίας.
ΣΓ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
- See more at: http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5859%3A2015-05-22-05-51-33&catid=21%3Aattica&Itemid=103#sthash.v026ePMU.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ Η ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟ 1960.

    ΑπάντησηΔιαγραφή