Μας αφορά ή όχι;


    Μήνυμα μέσω e-mail μας ήρθε από αναγνώστη μας. Παρόλο που  αφορά άλλη  περιοχή εμείς το ανεβάζουμε στο Παράπονο Φυλής γιατί μπορεί και να έχει σχέση με την περιοχή μας, ίσως και γιαυτό  να μας το έστειλε.
Για απιστία σε βάρος του Δήμου Καλαμαριάς οι Οικονομίδης και Μπακογλίδης
Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr
Με εγγυήσεις ύψους 15.000 και 10.000 ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στην ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης ο πρώην και ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για απιστία, που αφορά την υπόθεση μίσθωσης ακινήτου στη δημοτική επιχείρηση τελετών του δήμου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο αιρετοί αλλά και οκτώ ακόμη στελέχη και υπάλληλοι του δήμου φέρονται ότι με τη συγκεκριμένη μίσθωση προκάλεσαν ζημία ύψους περίπου 500.000 ευρώ.
Η δικογραφία αφορά μισθώματα της περιόδου 2000-2010 που δεν εισπράχθηκαν ποτέ από τον δήμο, οι υπηρεσίες του οποίου είχαν ουσιαστικά παραχωρήσει το ακίνητο στη δημοτική επιχείρηση τελετών. Η υπόθεση της κακοδιαχείρισης στα νεκροταφεία της Καλαμαριάς ήδη έχει εξεταστεί από τις ανακριτικές
αρχές, καθώς έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία, με τη ζημία να φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της έρευνας για την κακοδιαχείριση στη δημοτική επιχείρηση Καλαμαριάς οι επιθεωρητές εντόπισαν και την υπόθεση του συγκεκριμένου ακινήτου, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο εμφανιζόταν να μισθώνεται από τον δήμο, ωστόσο ποτέ τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν από τη δημοτική επιχείρηση για να καταλήξουν στα δημοτικά ταμεία. Μερίδιο ποινικής ευθύνης κατηγορείται ότι φέρει ο τότε δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης, ενώ ο σημερινός δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης κατηγορείται κυρίως για την περίοδο που είχε διατελέσει αντιδήμαρχος. Βασικός κατηγορούμενος είναι και ο τότε γενικός γραμματέας του δήμου Καλαμαριάς.
Αρνούνται
Όλοι οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν στη β’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, υποστηρίζοντας πως δεν δημιουργήθηκε ζημία στα οικονομικά του δήμου, όπως και ότι η δημοτική επιχείρηση ήταν «κομμάτι» του, επομένως ο δήμος είχε τη δυνατότητα διευκόλυνσης με τα μισθώματα. Επίσης κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης τελετών για να γνωρίζουν τη διαχείρισή της. Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ στα στελέχη επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις.
Η ανακριτική έρευνα για το σκάνδαλο των νεκροταφείων, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί, και οι αιρετοί του δήμου Καλαμαριάς μετά τις απολογίες τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Το βάρος των ευθυνών για την κακοδιαχείριση επιρριπτόταν στον τότε γενικό διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης, ο οποίος κατηγορήθηκε για εξωταμειακή διαχείριση χιλιάδων ευρώ και δαπάνες στις οποίες δεν αντιστοιχούν παραστατικά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια