Άρθρο της Μαρίας Γιώργα για τη Λιάνα Κανέλη

   
     Η κ. Λιάνα Κανέλλη είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα του σύγχρονου ελλαδικού χώρου που στην πολύχρονη επαγγελματική-πολιτική διαδρομή της έχει αποκτήσει αναρίθμητους φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Αξίζει λοιπόν να αναλυθεί ως φαινόμενο για τις έριδες που έχει δημιουργήσει μέσα από ένα κείμενο απαλλαγμένο από εμπάθειες και υποκειμενικές απόψεις που φιλοδοξεί μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας.  
Ποια όμως είναι η κυρία που με το εκρηκτικό της ταπεραμέντο κατορθώνει να ελκύει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας διχάζοντας την κοινή γνώμη; Με ποιο τρόπο μπορεί να εκνευρίζει ή να καθηλώνει επικριτές και υποστηριχτές της;
Είναι χρήσιμο πριν απαντήσουμε στα άνωθεν ερωτήματα να διερευνήσουμε τα βιογραφικά της στοιχεία αλλά και κύρια σημεία που θα μας αποκαλύψουν το προφίλ της.    
Η κ. Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός ,γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά ,ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση (1976) και από τις πρώτες στην ιδιωτική (εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων
του Mega Channel το Νοέμβριο του 1989) ενώ παράλληλα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ABC- USA κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Έχει προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, Star Channel, ANT1, Σκάϊ και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες: Απογευματινή, Έθνος, Εξουσία, Επίκαιρα, Μακεδονία, Ριζοσπάστης, Τα Νέα και Το Βήμα και με τα περιοδικά Μανίνα, Ταχυδρόμος και Τηλέραμα ενώ από το 1997 ως το 2012 εξέδιδε το δικό της περιοδικό Νέμεσις. Η τηλεόραση την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα, από τα διαφημιστικά σποτάκια της Froza και της Τelestet (με το σλόγκαν «Άρχισε η επανάσταση») ως και εκπομπές, με πιο σημαντικές το «Ομιλείτε Ελληνικά» και το «Ψηλά τα χέρια». Δεν δίστασε μάλιστα να χορέψει με τον πατέρα της τανγκό σε σόου της Ρούλας Κορομηλά, να παίξει πιάνο, αλλά και να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Στο παρά πέντε» και στις «Επτά θανάσιμες πεθερές». Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε από την κρατική συχνότητα της ΕΡΤ και υπήρξε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ιδιωτικού ραδιοσταθμού, του TOP FM 92.4 το 1989 (σήμερα ως Λάμψη 92.3). Εκπομπές είχε επίσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΝΤ1 97.2 FM (σήμερα Easy 97.2), ΣΚΑΪ 100.3, Planet 99.5 FM (μετέπειτα City 99.5 και σήμερα ως Βήμα FM) και σήμερα στον Real FM 97.8.
Εξελέγη μέλος διάφορων συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών οργάνων, έχει βραβευθεί για την κοινωνική και αντιρατσιστική της δράση, από πολλούς συλλόγους και οργανώσεις, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Ιπεκτσί. Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα βιβλία "Στοχασμοί", "Λειτουργία των Όρκων" και "Ρουάντα, ο Ρους του Κάτω Κόσμου".
Στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ, ενώ στις 6 Μαΐου του 2012 εκλέχθηκε με περισσότερους από 17.500 σταυρούς προτίμησης γνωρίζοντας μεγάλη δημοφιλία και παράλληλα πρωταγωνίστησε σε γεγονότα συγκρουσιακά αποτελώντας την πέτρα του σκανδάλου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι :
·         Ο κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, της είχε επιτεθεί φραστικά μέσω τηλεοπτικού σταθμού αποκαλώντας την: «πατσαβούρα» και ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός από τότε της έχει αποδοθεί ειρωνικά από πολλούς επικριτές της, ακόμη και αθλητικούς δημοσιογράφους.
·         Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του 2011 προπηλακίστηκε πηγαίνοντας προς τη Βουλή από πολίτες που της πέταξαν γιαούρτι και καφέδες.
·         Ο κ. Γρηγόρης Βαλλιανάτος της έχει ασκήσει έντονη κριτική με αφορμή τις θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ανδρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Μου κάνει κατάπληξη πώς μια λεσβία βουλευτής σε μια Ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να είναι τόσο προκλητικά αντιδραστική σε θέματα σεξουαλικότητας όταν σε κάθε άλλο μέτωπο "όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει"!»
·         Έχει δεχθεί κριτική για επαγγελματική συνεργασία, στο περιοδικό Νέμεσις που εκδίδει, με άτομα του ακροδεξιού «πατριωτικού χώρου».
·         Το 2005 υποχρεώθηκε δικαστικώς σε πρόστιμο 30.000 ευρώ για υποκλοπή και δημοσίευση προσωπικών επιστολών της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου.
·         Επίσης κατηγορήθηκε για την πράξη της να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, Σέρβου εθνικιστή, κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
·         Η συμμετοχή της κ. Λιάνας Κανέλλη και του κ. Κώστα Ζουράρι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ του 1999 συνάντησε σφοδρή αντίδραση από στελέχη του κόμματος. Σε συνέντευξή του, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μ. Κωστόπουλος, επιτέθηκε στην επιλογή της τότε ηγεσίας του κόμματος με τη φράση «Θα ήταν και κωμικό και τραγικό για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ να ταλανίζεται από την κυρία Κανέλλη, με τον κύριο Ζουράρι, με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δίκτυά τους»
·         Το περιοδικό "Νέμεσις" που εκδίδει δημοσίευσε, μη εξακριβωμένο για τη γνησιότητά του, απόσπασμα ομιλίας του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.  Χένρυ Κίσινγκερ, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε δηλώσει πως: "Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες". Η δημοσίευση προκάλεσε σάλο και έγινε πανηγυρικά δεκτή από μια πλειάδα ντόπιων αναλυτών ,ουδέποτε όμως αποδείχτηκε η γνησιότητα ή μη της ομιλίας, ενώ διαψεύστηκε γραπτώς από τον κ. Κίσινγκερ.
·         Λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλίας Κασιδιάρης χαστούκισε τη κ. Λιάνα Κανέλλη κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του Αντέννα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την ενέργεια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ενώ το δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κ. Λιάνα Κανέλλη ήταν η πρώτη μεταπολιτευτική βουλευτής του ΚΚΕ που ορκίσθηκε στο Ευαγγέλιο στην καθιερωμένη ορκωμοσία της Βουλής, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική των μελών του κόμματος της. Είχε επίσης συνταχθεί με την θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου στο ζήτημα των ταυτοτήτων, ο οποίος καλούσε σε «προάσπιση της Ορθοδοξίας έναντι της Νέας Τάξης Πραγμάτων που την απειλεί» .
Μελετώντας κανείς με προσοχή την επαγγελματική της πορεία, την πολιτική της διαδρομή, τις δημόσιες τοποθετήσεις της αλλά και τον πολυτελή τρόπο ζωής της αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με μια αντισυμβατική ψευτοαριστερή προσωπικότητα .Για να το θέσω στην πραγματική του βάση μιλώντας με ειλικρίνεια και έξω από τα δόντια μιλάμε για μια κουμουνίστρια με δεξιά τσέπη και έντονες καραμανλικές καταβολές που ποτέ της δεν απέβαλλε. Ξεκίνησε από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έγινε στη συνέχεια σύμβουλος της κ. Λιάνης Παπανδρέου για να καταλήξει συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ αλλά κυρίαρχη πάντα στα ΜΜΕ μιλώντας τόσο γενικά αντικαπιταλιστικά ώστε στο τέλος όλα τα λαμόγια του συστήματος να μένουν με τις ευλογίες της μονίμως στο απυρόβλητο. Ένα καθαρά συστημικό και χαϊδεμένο παπαγαλάκι της εκάστοτε εξουσίας ύστερα από μια διαδρομή σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και το κεντροαριστεροδεξιό πολιτικό φάσμα έγινε τελικά βουλευτής των "κόκκινων" όπως της αρέσει να αυτό προσδιορίζεται Η Γαριφαλιά της ΟΝΝΕΔ φορώντας το κομποσκοίνι που της έδωσε ο αγιορείτης πνευματικός της, καπνίζοντας αρειμανίως στην οθόνη, διακόπτοντας με απερίγραπτη αγένεια τους συνομιλητές της, εκφράζει μια ακροδεξιά εθνικιστική θρησκόληπτη υστερία που δυστυχώς γοητεύει ακόμα το χαμηλού επιπέδου κοινό ενώ ταυτόχρονα τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης και της συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε..
Αφήνει έκπληκτο με τον λαϊκισμό της το κοινοβούλιο όταν εμφανίζεται στο βήμα της Βουλής με μια φρατζόλα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα, μένει άναυδη η κοινή γνώμη όταν την βλέπει να συμμετέχει χαμογελαστή στην παρουσίαση του βιβλίου του δεξιού κ. Μπαλτάκου, απορούν οι πολίτες όταν αποκαλεί «τσογλάν μπόι» τον αριστερό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα ,διερωτώνται οι σκεπτόμενοι γιατί τόσο μένος εναντίον της Χρυσής Αυγής και παρακολουθεί άφωνο το σύνολο των πολιών την τελευταία της δήλωση :«Αν φέρουν φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς φόρους θα κάνω στριπτίζ στη Βουλή».
Εντύπωση προκαλεί κ. Κανέλλη ο πόλεμος που έχετε κυρήξει στον ΣΥΡΙΖΑ ,η σφοδρότητα με την οποία τον κριτικάρετε ενώ όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σάρωνε τους Έλληνες με δυσβάσταχτα  μέτρα αντιλαϊκά κάνατε την πάπια. Που ήταν τότε η γνωστή ευφράδεια του λόγου σας; Γιατί ενώ δηλώνατε αντιμνημονιακή δεν καταγγέλλατε τα αίσχη που τότε ψηφίζονταν στην Βουλή; Γιατί δεν ξεσηκώνατε την κοινή γνώμη σε επανάσταση ;Που ήταν η δυναμική σας παρουσία στα ΜΜΕ ώστε να εξαπολύσετε δίκαια μύδρους εναντίον της φορομπηχτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης;  Όσο για την στάση σας απέναντι στη Χρυσή Αυγή αυτή κι αν προκαλεί ερωτήματα. Εσείς δεν είσαστε που πρώτη προκαλέσατε τον κ. Κασιδιάρη χτυπώντας τον με τα χαρτιά που κρατούσατε στο χέρι για να δεχθείτε στη συνέχεια τα χαστούκια που είδε το πανελλήνιο; Γιατί δεν κάνατε μήνυση για την βία που σας ασκήθηκε; Γιατί στη δίκη που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες για τη Χ.Α. δυναμιτίζετε με τον τρόπο σας την ατμόσφαιρα ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ξεσηκώνοντας τους συγγενείς του αδικοχαμένου Φύσσα;
Δεν χρειάζεται η Βουλευτής του ΚΚΕ να μπει στον κόπο να μου απαντήσει ,η όλη συμπεριφορά της δεν συνάδει με την κουμμουνιστική ταυτότητα που λανσάρει για να χτίσει την πολιτική της καριέρα και παρακάτω εξηγώ με ευκρίνεια τους λόγους. 
Μένει στην Εκάλη και οδηγεί πανάκριβο αυτοκίνητο ενώ μάχεται εναντίον του καπιταλισμού, έχει εμμονή στα εθνικά θέματα ενώ χρησιμοποιεί συχνά αγγλικές λέξεις στις άτακτες της ,είναι βαθιά θρησκευόμενη ενώ βρίζει σαν νταλικέρης, απεχθάνεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως συνταξιούχος πλέον δημοσιογράφος απλώς αρθρογραφεί δωρεάν όπως η ίδια ισχυρίζεται.
Πρόκειται για διχασμένη προσωπικότητα ;Είναι άτομο ανισόρροπο και αποπροσανατολισμένο;
Όχι βέβαια είναι μια πανέξυπνη γυναίκα, είναι ολοκληρωτικής νοοτροπίας άτομο, είναι κάκιστος συζητητής που εκμεταλλεύεται τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς προς όφελός της, δείχνοντας την εικόνα της δυναμικής πολιτικού που σκίζεται τάχα για τα δίκαια του λαού ενώ ταυτόχρονα ποδοπατάει τους συζητητές της και αλίμονο αν αυτοί τυχαίνει να είναι ευγενικοί, διαλλακτικοί ή τολμήσουν οι άμοιροι να διαφωνήσουν με τα λεγόμενα της. Τότε ο οδοστρωτήρας και φωτεινός παντογνώστης Λιάνα βάζει σε λειτουργία το ναρκισσιστικό παραλήρημα της ,επιστρατεύει τις εκκωφαντικές της σοφιστείες, χαριεντίζεται με τις κούφιες θορυβώδεις λέξεις, πλάθει νέα γλωσσικά συμπλέγματα, θαυμάζει αυτάρεσκα τον εαυτό της και νιώθει ανακουφισμένη για το νέο της "επαναστατικό" χτύπημα που στην ουσία εξυπηρετεί μόνο τις δικές τυχοδιωκτικές επιδιώξεις .
Η πρώην νέο δημοκράτισσα έπαθε κομμουνιστική κρίση συνείδησης, άφησε κατά μέρους τις δεξιές της πεποιθήσεις και υιοθέτησε ένα πιο κουλτουριάρικο μοδάτο στυλ με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η καριέρα της στα ύψη μετά την πολιτική της αλλαξοπιστία  .Η «θρήσκα» βουλευτίνα του ΚΚΕ με λόγο πολλές φορές ασυνάρτητο και άκρως επιθετικό, δεν σέβεται τον διάλογο αλλά λατρεύει τον μονόλογο που της ταιριάζει καλύτερα αφού μονίμως διακόπτει, φωνασκεί, αγανακτεί, καταγγέλλει, λοιδορεί, δογματίζει, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, βγαίνει από τα ρούχα της, κυνηγά τις εντυπώσεις με φτηνιάρικους τρόπους που κάνουν τελικά τον κοσμάκη του Δημοτικού να τη θαυμάζει ως ρήτορα. Ο ρητορικός τραμπουκισμός της, η μαγκιά της φτιαχτής αλήθειας, οι επιτηδευμένες της πόζες, το μόνιμο κυνήγι της φωτογενούς ατάκας, το άγχος της πρωτοτυπίας, οι λεκτικές αγκωνιές προς οποιονδήποτε συνομιλητή της, η λογική του τηλεοπτικά ισχυρού που θα επικρατήσει άνευ όρων αφού ποτέ κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και οι συνάδελφοι της την αβαντάρουν, οι θεατρινισμοί και οι ατελείωτες κατασκευασμένες εκρήξεις του θυμικού της την κάνουν αντιπαθή και εξοργίζουν τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί η κ. Κανέλλη και όπως φαίνεται αποδίδει τα μέγιστα αφού κατορθώνει μια χαρά από θύτης να το παίζει θύμα, από τα σοβαρά να οδηγεί τη κουβέντα στα ασήμαντα αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, από την υπεράσπιση του λαού να βαδίζει στην δική της προβολή-καθιέρωση και από την αλήθεια να αποκαλύπτει όσα την εξυπηρετούν ή να την παραφράζει εσκεμμένα. Η βαθιά πολιτική της εμπάθεια, η μικροπολιτική της μιζέρια, η παντελής έλλειψη πολιτικής κουλτούρας και η ευγένεια που δεν την χαρακτηρίζει αντί να την καταβαραθρώνουν και να την απομονώνουν την καθιστούν έναν πολυσήμαντο τηλεμαϊντανό που αυξάνει τα νούμερα τηλεθέασης και υποστηρίζει το σύστημα.
Κλείνοντας θα προσθέσω μόνο μια φράση που ανήκει στο μεγάλο Έλληνα κωμικό κ. Χάρυ Κλυν ο οποίος είπε μιλώντας για την δεξιά με κουμμουνιστικό περιτύλιγμα πολιτικό κ. Κανέλλη :«Κάτι τέτοιους, σαν την εν λόγω κυρία, είδε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και έγινε ανύπαρκτος.».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια