ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



ΘΕΜΑ: Τεράστιο πρόβλημα η παραβατικότητα στο Δήμο Φυλής

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ

Το πρόβλημα της παραβατικότητας θεωρείται,  από την κοινή γνώμη, ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Δήμου Φυλής. Τη σημαντικότερη παράμετρο αυτού του προβλήματος συνιστά η παραβατικότητα που εκδηλώνεται από άτομα που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα των ΡΟΜΑ. Στις συνοικίες του Δήμου Φυλής, όπου κατοικούν και ΡΟΜΑ δεν εντοπίζονται απλώς κρούσματα βαρύτατων παραβατικών συμπεριφορών, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και οι αγοραπωλησίες όπλων, αλλά έχουν μεταβληθεί σε υπερτοπικούς πόλους διακίνησης.
Δημότες καταγγέλλουν επωνύμως συγκεκριμένα σημεία πώλησης ναρκωτικών, όπου συρρέουν αγοραστές από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και την Πελοπόννησο, μέσω του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Η εικόνα είναι πραγματικά θλιβερή καθώς ολόκληρα καραβάνια απελπισμένων χρηστών κατευθύνονται, καθημερινά,  από τις στάσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις γκετοποιημένες συνοικίες του Δήμου Φυλής, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων που εκφράζεται με συνεχή απαξιωτικά σχόλια για τους θεσμούς της Πολιτείας στο διαδίκτυο.
Πέραν των παραπάνω μορφών, εκδηλώνονται καθημερινά κρούσματα παραβατικότητας, όπως ληστείες, διαρρήξεις, οπλοχρησία, ξυλοδαρμοί, απειλές άσκησης σωματικής βίας και κλοπές
οχημάτων, μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων, που αφού τους αφαιρούν τα ανταλλακτικά εν συνεχεία τα αποτεφρώνουν μέσα σε κοινόχρηστους χώρους.
Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η παραβατικότητα της καθημερινότητας, όπως οι υγειονομικές παραβάσεις, οι παραβάσεις της κοινής ησυχίας,  οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η καταστροφή του κοινωνικού εξοπλισμού του Δήμου. Οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι της περιοχής δεν μπορούν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στον ύπνο, ενώ οι υγειονομικές παραβάσεις απειλούν τη Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα η αφαίρεση ηλεκτρολογικού υλικού από τα δίκτυα δημοτικού φωτισμού μεταβάλλεται σε υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους, καθώς μέλη της κοινωνικής ομάδας των ΡΟΜΑ καίει τα καλώδια για να αποκομίσει το χαλκό που περιέχουν, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα με δηλητηριώδη αέρια. Εξυπακούεται ότι η αφαίρεση καλωδίων , μεταλλικών εξαρτημάτων και κιγκλιδωμάτων και οι καθημερινές λεηλασίες των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, Πλατειών, δρόμων) υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών κι επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής.
Εν κατακλείδι, στην περιοχή μας παρατηρούνται, σε καθημερινή βάση, δεκάδες κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς, οι οποίες μένουν ατιμώρητες και καλλιεργούν την εντύπωση ότι επικρατεί ασυδοσία. Αδυνατώντας η Πολιτεία να προστατεύσει τα έννομα αγαθά των κατοίκων, τους αναγκάζει, εν τοις πράγμασι, να πωλούν, όσο-όσο τα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην γκετοποίηση της περιοχής και στο δυσκολότερο έλεγχό της από τα όργανα της Πολιτείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γκετοποίησης είναι η κατάργηση από τον ΟΑΣΑ δύο λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή, λόγω επανειλημμένων επιθέσεων ομάδων νεαρών στα λεωφορεία. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται, καθημερινά, με αναγκαστικές πεζοπορίες οι άνθρωποι του μόχθου.
Από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν έχει υπάρξει, διαχρονικά, η αναγκαία πολιτική βούληση για την καταστολή της παραβατικότητας. Τα Αστυνομικά Τμήματα Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου και τα αντίστοιχα Τμήματα Ασφαλείας είναι υποστελεχωμένα, παρά τις καθημερινές επισημάνσεις του Δήμου. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των δύο Αστυνομικών Τμημάτων είναι μόνιμα αποσπασμένο και αναλώνεται στην καθημερινή φύλαξη του ΧΥΤΑ ή του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, ενώ παρά τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης στην περιοχή, τμήμα της δύναμής τους απασχολείται και σε καθήκοντα εκτός των ορίων του Δήμου,  όπως λχ μέτρα τάξης σε γήπεδα, μεταγωγή κρατουμένων, υποδοχή επισήμων κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας των κεντρικών αστυνομικών υπηρεσιών είναι ότι αστυνομικός από το Αστυνομικό Τμήμα Ζεφυρίου αποσπάστηκε στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, τους καλοκαιρινούς μήνες, που οργιάζει η παραβατικότητα στην περιοχή του Ζεφυρίου …
Από την πλευρά του ο Δήμος δεν αρκείται στις καθημερινές παρεμβάσεις και παραστάσεις προς πάντα αρμόδιο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από 1ης Σεπτεμβρίου 2014, που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε συναντήσει δύο φορές τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κι από μια φορά τον Υπαρχηγό και τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος δεν εξαντλείται στις παραστάσεις, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που συνεπάγονται οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό του. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης δημοτικού ακινήτου για τη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Ζεφυρίου, τη δωρεά δύο αυτοκινήτων τύπου τζιπ στα Αστυνομικά Τμήματα Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου και την υποστήριξη της λειτουργίας των Τμημάτων με την επισκευή περιπολικών, τη δωρεά εξοπλισμού γραφείου και γραφικής ύλης κλπ.
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Δήμος Φυλής, για ακόμα μια φορά,  προτείνει:
-Τη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου και των αντίστοιχων Τμημάτων Ασφαλείας, με το προσωπικό που προβλέπουν τα οργανογράμματά τους.
-Την ενίσχυση των παραπάνω Τμημάτων με τα μέσα που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής τους.
-Την ενίσχυση των δυνάμεων της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣ που υπηρετούν στην περιοχή.
-Την καθημερινή στάθμευση στην περιοχή διμοιρίας ΜΑΤ, για την άμεση υποστήριξη των δυνάμεων που αστυνομεύουν την περιοχή.
-Την καθημερινή παρουσία δυνάμεων εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση της βαρειάς παραβατικότητας, όπως η ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ.
-Την ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας με εξειδικευμένο προσωπικό της Δίωξης Ναρκωτικών για την εξάρθρωση του χονδρεμπορίου ναρκωτικών που ανθεί στην περιοχή.
-Τη μόνιμη εγκατάσταση εισαγγελικού λειτουργού στην περιοχή, αν κριθεί αναγκαία η επιτόπια παρουσία του για περιπτώσεις κατ’ οίκον ερευνών κλπ 
-Τη συγκρότηση μόνιμης ομάδας εργασίας που θα εκτιμά σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργού, του Διοικητή Διεύθυνσης Δυτ. Αττικής, των Διοικητών των Αστυνομικών Τμημάτων, του Δημάρχου Φυλής, της Προέδρου του Συμβουλίου κατά της παραβατικότητας και των Αντιδημάρχων Ζεφυρίου και Περιβάλλοντος του Δήμου Φυλής.
Στο σημείο αυτό θεωρούμε υποχρέωσή μας να χαιρετίσουμε τις απόψεις του Υπουργείου για τον «αστυνομικό της γειτονιάς» και την πιλοτική εφαρμογή της «Ώρας του Πολίτη» στο Τμήμα Άνω Λιοσίων, με την επισήμανση ότι στην περιοχή μας η επικοινωνία του Δήμου και των κοινωνικών φορέων με τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων ήταν, ήδη, καθημερινή. Επίσης δεν θα μας έβρισκε αντίθετους η υποβοήθηση των αστυνομικών στα καθήκοντά τους από επίσημους διαμεσολαβητές από την κοινωνική ομάδα των ΡΟΜΑ ή και η πρόσληψη ΡΟΜΑ αστυνομικών οι οποίοι να διατεθούν στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, όπως άλλωστε συμβαίνει, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στο εξωτερικό. 
Κύριε Γενικέ
Η αστυνόμευση της περιοχής μας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού για την Πολιτεία. Απεναντίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ενσωμάτωση των ΡΟΜΑ, αφού αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα ξεδιπλωθούν τα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής ένταξης. Χωρίς την αστυνόμευση και την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης, οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν θα μπορέσουν να παράξουν έργο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η γκετοποίηση της περιοχής και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ΡΟΜΑ. Επίσης, λόγω της βέβαιης λεηλασίας τους, είναι αδύνατο να κατασκευασθούν τα αναγκαία έργα στις περιοχές που κατοικούν και ΡΟΜΑ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το καθεστώς άθλιας διαβίωσης όλων των κατοίκων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε ότι ο υπερσύγχρονος Ειδικός Παιδικός Σταθμός Άνω Λιοσίων που κατασκευάσθηκε μέσα σε περιοχή που κατοικούν  και ΡΟΜΑ, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς, πριν καν προλάβει να λειτουργήσει…
Σημειωτέον ότι μέσω του Συμβουλίου πρόληψης της παραβατικότητας, ο Δήμος Φυλής, που ήδη υλοποιεί ή συνεργάζεται σε  προγράμματα κοινωνικής ένταξης των ΡΟΜΑ, επεξεργάζεται και σύντομα θα παρουσιάσει, στα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, τις προτάσεις του για την κοινωνική ενσωμάτωση, την απασχόληση, τη σχολική στέγη, την επαγγελματική εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια. Σύντομα εξάλλου θα παρουσιάσει Ομάδα Διαμεσολάβησης, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία με την κοινωνική ομάδα, στην οποία θα λάβουν μέρος ειδικοί διαμεσολαβητές, κοινωνικοί επιστήμονες και γνωστά μέλη της κοινωνίας των ΡΟΜΑ, όπως καλλιτέχνες ή προσωπικότητες.
Δεν αποτελεί άκριτη κινδυνολογία ότι η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης, που απειλεί την ειρηνική συμβίωση. Ήδη, από το Δεκέμβριο του 2014, οι κάτοικοι και οι κοινωνικοί φορείς προσανατολίζονται στην οργάνωση κινητοποιήσεων, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω των εκλογών, της αναγκαίας πίστωσης χρόνου προς τη νέα πολιτική Ηγεσία και τις εορτές του Πάσχα.
Φοβούμαστε όμως ότι αν δεν ληφθούν, σύντομα, τα αναγκαία μέτρα, δεν θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα όπως η απώλεια ανθρώπινων ζωών ή οι τραυματισμοί αθώων από σφαίρες πυροβόλων όπλων, που, άλλωστε, έχουν παρατηρηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε μια ακραία και γενικευμένη κοινωνική σύρραξη.
Με την επισήμανση ότι οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν, διαχρονικά, απόψεις όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, παρακαλούμε να δεχθείτε, το συντομότερο δυνατό,  αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής η οποία σε σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων θα δώσει τις αναγκαίες λύσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ





Χρήστος Παππούς

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια