ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Χρήστου Καματερού


Φυλή, 02/03/15
1.Συλλογική επιστολή (πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων φορέων) προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΔΕΗ, κ.ά) για την συστηματικότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής και εφαρμογή του νόμου ισότιμα για όλους τους πολίτες.
2. Ενημέρωση των κατοίκων με την αποστολή οδηγιών για αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης της παραβατικότητας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει εκδόσει σχετικό οδηγό με οδηγίες που μπορεί να διανεμηθεί στους κατοίκους του δήμου μας. Ενδεικτικά, κάποια από τα θέματα που αναφέρει, είναι:

·        Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
·        Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενιακής βίας
·        Συμβουλές  για τη χρηση μηχανημάτων ΑΤΜ
3. Να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των βλαβών στους υπάρχοντες στύλους φωτισμού και να ενισχύσει τον φωτισμό στα υποφωτισμένα σημεία της περιοχής μας.
     Αναφορικά με το πρόβλημα της παραβατικότητας που προκύπτει από την κοινωνική ομάδα των ΡΟΜΑ. Είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα, χωρίς λαϊκισμούς, επειδή η παραβατικότητα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Εκδηλώνονται φαινόμενα ρατσισμού προς τους Ρομά, αλλά και εξ αντιστρόφου προς τους πολίτες που τηρούν τον νόμο, που είναι συνεπείς, που φορολογούνται. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Πρέπει να εφαρμοστεί η ισονομία και η ισοπολιτεία προς όλους.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου
1.   Συνάντηση όλων των φορέων για την λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένου και του ΣΔΟΕ για την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής.
2.   Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε ακριβή καταγραφή του πληθυσμού των ρομά, ούτως ώστε να υπάρξει ακριβής γνώση του μεγέθους του προβλήματος, αλλά και για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του.
3.   Οι τοπικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενταχθούν οι ρομά στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να γίνει άμεσα και ομαλά η κοινωνική τους ένταξη. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθουν κονδυλια από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και προγράμματα που αφορούν στη κοινωνική εργασία. Η ανάθεση ευθυνών, αρμοδιοτήτων και η συνειδητοποίηση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων από τα μέλη της κοινότητας των ρομά, θα τους καταστήσουν υγιείς και ενεργούς πολίτες και θα απομονώσουν τους παραβάτες. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντική θεωρείται τόσο η συνεργασία με την τοπική Εκκλησία, η οποία έχει πρωτοστατήσει σε παρόμοια θέματα (Φλώρινα, Αγία Βαρβάρα Αττικής κ.άλ.), όσο και με Πανεπιστημία, τα οποία έχουν συντάξει σχετικές επιστημονικές μελέτες.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων

Χρήστος Καματερός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια