Λογαριασμοί νερού χιλιάδων ευρώ στον Δήμο Φυλής

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Χωρίς νερό παραμένουν δεκάδες νοικοκυριά κατοίκων Ρομά στις κοινότητες Ζεφύρι και Άνω Λιόσια στον Δήμο Φυλής εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ κάθε μέρα όλο και περισσότερα σπίτια προστίθενται στον μακρύ αυτό κατάλογο, όπως κατήγγειλε στην "Αυγή" ο Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος".
Στον Δήμο Φυλής, το δίκτυο νερού δεν ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, αλλά στον δήμο, ο οποίος και
εμπορεύεται το νερό. Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και μετά, όπως καταγγέλλει ο κ. Λιακόπουλος αρκετοί Ρομά, κάτοικοι της περιοχής, είδαν τους λογαριασμούς τους, οι οποίοι ώς τότε δεν ξεπερνούσαν το ποσό των ορισμένων δεκάδων ευρώ, να ανέρχονται μέχρι και τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ευγενία Μούστου, χρόνια άνεργη που υποβάλλει μηδενικό εκκαθαριστικό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της οποίας ανέρχονται για την περίοδο 18.11.2009 έως τις 27.2.2015 στο ποσό των 15.188,41 ευρώ. Όπως προκύπτει από την ατομική ειδοποίηση οφειλών που απέστειλε ο Δήμος Φυλής στην κ. Μούστου, οι οφειλές της μέχρι και τα τέλη του 2013 δεν ξεπερνούσαν τα 70 ευρώ, ενώ για το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014 κλήθηκε να πληρώσει από 5.578 χιλιάδες ευρώ και 5.918 ευρώ αντιστοίχως, με την κατανάλωση να μετράται για τις ίδιες περιόδους σε 1.293 κυβικά μέτρα και 1.368 μέτρα.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο, "την ομοσπονδία έχουν επισκεφθεί περισσότερες από διακόσιες οικογένειες στις οποίες έχουν αποσταλεί λογαριασμοί χιλιάδων ευρώ, ενώ ο αριθμός αυτός συνεχώς αυξάνεται". Η κατάσταση δυναμιτίστηκε ύστερα από την απόφαση του δήμου να προχωρήσει σε διακοπή ύδρευσης στα συγκεκριμένα σπίτια, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων Ρομά της περιοχής, "κάθε μέρα διακόπτεται η ύδρευση και σε άλλα σπίτια". Ύστερα από δριμύτατες διαμαρτυρίες των κατοίκων και της ομοσπονδίας, ο δήμος πρότεινε στους οφειλέτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Η πρόταση αυτή δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την πλευρά των κατοίκων, αφού σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο: "εμείς δεν δεχόμαστε να κάνουμε ρύθμιση σε αυτά τα ποσά, τα οποία θεωρούμε μη αληθή. Δεν γίνεται μονοκατοικίες 70 τ.μ, χωρίς χωράφι, να καταναλώνουν σε ένα τρίμηνο πάνω από χίλια κυβικά μέτρα νερό".
Πλέον, η αγωνία των κατοίκων που δεν διαθέτουν νερό στα σπίτια τους μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τη στιγμή που ο κ. Λιακόπουλος ζητάει τον έλεγχο των μετρητών ύδρευσης "από αρμόδια όργανα του κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί το ψευδές της υπάρχουσας μέτρησης", κάνοντας παράλληλα λόγο "για ρατσιστική συμπεριφορά που υφίσταται η τοπική κοινωνία των Ρομά".
Βασίλης Ανδριανόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια