ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Ε.Α Γ. ΡΕΘΥΜΙΩΤΑΚΗ


   Με αφορμή πρόσφατου ατυχήματος στη Λεωφόρο Φυλής, που τραυματίστηκε μέλος του Σωματείου «Συνεργασία – Δημιουργία», ο Πρόεδρος του Φορέα, Γ. Ρεθυμιωτάκης, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες αναζητώντας παρεμβάσεις και λύσεις στα θέματα προσβασιμότητας που αφορούν τη Δυτική Αττική και όχι μόνο.   
           
            Η προσβασιμότητα δίνει την δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να κινείται με ανεξαρτησία, άνεση, ασφάλεια και αυτονομία σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, ώστε να συμμετέχει ισότιμα στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της ζωής. Ο νόμος 2831 του 2000, στο άρθρο 28 / παρ. 5 και 8, επιβάλλει την εφαρμογή των διεθνών αρχών προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια (συνάθροισης κοινού) στα οποία ανήκουν τα κτίρια πάσης φύσεως που επιτρέπεται η είσοδος και η συνάθροιση κοινού, καθώς και
τους κοινόχρηστους χώρους κυκλοφορίας πεζών.
            Ζούμε στη Δυτική Αττική, μια περιοχή που στο μεγαλύτερο ποσοστό της αναδομήθηκε μετά το 2000, δηλαδή μετά το νόμο διεθνών προδιαγραφών προσβασιμότητας και αναρωτιέμαι, όλα αυτά τα καινούρια κτίρια, όλες αυτές οι κυκλοφοριακές κατασκευές, τα πεζοδρόμια, τα δημόσια κτίρια και διάφορα άλλα παράτυπα, για να μη πω παράνομα εκτός νομικού πλαισίου αποτελέσματα που εγκυμονούν κινδύνους σε κάθε βήμα και όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία...
            Έχω την εντύπωση ότι τα περισσότερα κτίσματα μετά τον σεισμό του ’99, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές αλλά και τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι απολύτως προσβάσιμα και να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα τις ανάγκες των ευπαθών κατηγοριών συνανθρώπων μας.
            Η προσβασιμότητα της Δυτικής Αττικής σε κτίρια, υπηρεσίες και πεζοδρόμια είναι παντελώς ανύπαρκτη και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση για τα άτομα με αναπηρία να είναι αφιλόξενος τόπος που επιδεινώνει καθημερινώς την κατάστασή τους.        
            Δε ξέρω αν υπάρχουν αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουν χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η προσβασιμότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και σε όλες τις παροχές και ευεργετήματα του κοινωνικού συνόλου έχει παγκοσμίως απόλυτη προτεραιότητα. Τώρα εδώ ποιος ξέρει τι κρύβεται ή τι γίνεται πίσω από όλα αυτά. 

            Για τους παραπάνω λόγους και επειδή η φωνή μας πρέπει να ακουστεί ενεργοποιώντας κρατικούς αλλά και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, εμείς από το Πανευρωπαϊκό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Συνεργασία - Δημιουργία», δημιουργήσαμε επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου προσβασιμότητας σε κτίρια του δημοσίου, του ιδιωτικού αλλά και του κυκλοφοριακού τομέα αλλά και τους ελεύθερους χώρους, προσθέτοντας και εμείς ένα λιθαράκι στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, προκειμένου να προλάβουμε ανεπανόρθωτες μελλοντικές βλάβες. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια