Το κίνημα πολιτών για τη διαχ/ση των απορριμμάτων στην Αττική.




Τι εννοεί το Υπουργείο; ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα, να παρεμβαίνει στη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών. 
-Εννοεί να έχει την άνεση να διατάσσει τη μεταφορά των σκουπιδιών από παράνομες χωματερές, στις "νόμιμες"΄;
-Εννοεί να μπορεί να παρεμβαίνει έτσι ώστε, να μη διαταράσσονται οι βασικές νόρμες που έχουν δρομολογηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων ;              Νόρμες που διευκολύνουν και προφυλάσσουν την ιδιωτική συμμετοχή στην εμπορική εκμετάλλευση των σκουπιδιών. 
-Η νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, καθιστά τον πολίτη, με την ιδιότητα του κατοίκου-δημότη ή με την ιδιότητα του κρίκου στην παραγωγική αλυσίδα, παραγωγό αποβλήτων.
-Η ιδέα της εξατομίκευσης της ευθύνης για τα απορρίμματα, μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα και του τρόπου ζωής που το ακολουθεί, δείχνει τη σπουδή των ιδεολογικών μηχανισμών της ΕΕ, να καθιστά τον πολίτη ένοχο, για θέματα που οι κυβερνήσεις, τα κράτη και οι θεσμοί έχουν αποφασίσει, πριν από τον πολίτη και για τον πολίτη.
-Είναι μια μεθοδευμένη, με σταδιακά βήματα, θεωρία, που στο πρακτικό επίπεδο εκφράζεται με τη
δυσκολία που αισθάνονται οι απλοί άνθρωποι, να δουν τον εαυτό τους ως πρωταγωνιστή μιας οικονομικής δραστηριότητας, που εκ των πραγμάτων θα είναι κτήμα των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι κτήμα των γνωστών συμφερόντων, που εκφράζονται μέσα από τους επιχειρηματικούς ομίλους των Μπόμπολα, Μελισσανίδη, Λάτση κ.ά.                                                       -Οι επιχειρηματίες αυτοί, έχουν εντάξει στη στρατηγική τους τα απορρίμματα, ως νέο τομέα δράσης για τα επόμενα χρόνια. Είναι τομέας συνεχής και σε άμεση σχέση με τα ζητήματα της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, για την οποία διεθνώς διατίθενται τεράστια κεφάλαια.
-Το επίδικο είναι αν τα απορρίμματα, που εκ των πραγμάτων ανήκουν στους καταναλωτές, οι οποίοι τα έχουν πληρώσει, αγοράζοντας τα διάφορα εμπορεύματα, θα επιστρέψουν σ' αυτούς ως ωφέλεια, μέσα από συγκεκριμένες φιλολαϊκές πολιτικές.                                                                                  'Η θα γίνουν άτοκο κεφάλαιο για τη μεγάλη ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
-Αυτό είναι που κρίνεται σήμερα στην Αττική, αλλά και στη χώρα ολόκληρη.
        
 Το νέο ΠΣΑ, που έκλεισε 6 μήνες από την εκλογή του, ασχολείται για πρώτη φορά αύριο Πέμπτη, με το θέμα των σκουπιδιών. Το μόνο έγγραφο που υπάρχει για τη συνεδρίαση είναι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Η μεγάλη πλειοψηφία των Περιφερειακών  Συμβούλων γνωρίζει ελάχιστα και πολύ γενικά στοιχεία του προβλήματος. Πρακτικά η κάθε παράταξη στο ΠΣ, γνωρίζει τα όσα περιλαμβάνονται στα προγράμματα της προεκλογικής περιόδου. 
-Δε συμβαίνει όμως το ίδιο από την πλευρά του κινήματος. Εδώ έχουμε πλούσια δράση, η οποία είναι και η μόνη πραγματική βάση για τη φιλολαϊκή λύση του προβλήματος.
-Ο απολογισμός της δράσης αυτής περιλαμβάνει την εμπειρία των αγώνων που αναπτύχθηκαν και έδειξαν τι θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα και τι συμφέρει το λαό. Που έδειξαν πόσο περιορισμένη είναι η δυνατότητα των θεσμών χωρίς τη λαϊκή ενεργοποίηση και επαγρύπνηση.
Στον απολογισμό όμως υπάρχουν και οι θέσεις που κατακτήθηκαν για τη λύση του προβλήματος. Που κατακτήθηκαν μέσα από επίπονες διαδικασίες διαβουλεύσεων, για τις οποίες κατατέθηκε άπειρος χρόνος και γνώσεις.
Υπάρχει λοιπόν σήμερα η μαγιά των ανθρώπων, η κρίσιμη μάζα που θα έλεγε ένας φυσικός, για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας, σε πραγματική και γερή βάση.  
-Με όλα τα παραπάνω, σας καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη                                                       τη Δευτέρα 8/12 και ώρα 6μμ, στο φιλόξενο χώρο του ΜΑΧΩΜΕ, Αγ. Κων/νου & Γερανίου 47, 1ος όροφος για να συμφωνήσουμε τους άξονες δράσεις του κινήματος μας.

Η οργανωτική επιτροπή:

Ακτύπη Τίνα, Βιολόγος
Δάλλης Δημήτρης, μέλος της επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ Αττικής κατοίκων Φυλής
Δαμάσκος Δημήτρης, Μηχανολόγος, μέλος ΠΡΩΣΥΝΑΤ
Δρακοπούλου Σταυρούλα Δημ. Σύμβουλος Δήμου Μαραθώνα – Γραμματικού
Κάρρα Δήμητρα, μέλος επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ Αττικής κατοίκων Λαυρεωτικής
Καλυβοδιάκου Στεφανία, μέλος της επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ Αττικής κατοίκων Φυλής
Λιόρα Φωτεινή, επιτροπή κατοίκων Εξαρχείων
Μαρμάρου Χαρίλαος, μέλος της επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ Αττικής κατοίκων Φυλής
Μαστοράκος Σπύρος, μέλος επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ κατοίκων Γραμματικού
Μπούρμπος Νίκος , Δικηγόρος, μέλος επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ κατοίκων Γραμματικού
Νικολιδάκη Φλώρα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια