Σε γειτονικό δήμο ενημέρωση και φως στο δικό μας σκοτάδι.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών

Η ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών κυριάρχησε κατά την 25η τακτική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014. Στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Κασσαβού, ο Δρ Γεώργιος Γαλανός, Οικονομολόγος, Λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Κατά την αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση που ακολούθησε, παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες οφειλές του Δήμου ανέρχονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατομμύρια ευρώ
αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια και τα 15 εκατομμύρια ευρώ είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές, εργολάβους και ασφαλιστικά Ταμεία. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία, αν υπολογιστούν, εκτινάσσουν τις συνολικές υποχρεώσεις, καθώς επίσης και χρέη από δικαστικές αποφάσεις και απαλλοτριώσεις που βρίσκονται στις αρχικές δικαστικές κινήσεις. Ενώ οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους φτάνουν στα 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 70% έχει μεγάλη επισφάλεια. Και παρά τις συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων υπηρεσιών, η είσπραξη των ποσών αυτών συναντά σημαντικές δυσκολίες, δεδομένου ότι ορισμένες από τις οφειλές αυτές προέρχονται από προηγούμενα έτη καθώς δεν εισπράχθηκαν από τις τότε δημοτικές αρχές.
Από την ανάλυση ακόμα προέκυψε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση καθώς το σύνολο των απαιτήσεων και των χρηματικών διαθεσίμων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από την αρχή του νέου έτους.
Παράλληλα, οι διαδικασίες προγραμματισμού και υλοποίησης των επενδύσεων παρουσιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα, ενώ η ακίνητη περιουσία του Δήμου δεν αξιοποιείται με συγκεκριμένη στρατηγική και διαδικασίες. Επίσης, δεν σημειώνονται αυξήσεις στην απόδοση ίδιων εσόδων που υστερούν σε σχέση με τις δημοσιονομικές τους δυνατότητες. Τέλος, το μερίδιο των επενδύσεων στα συνολικά έσοδα είναι χαμηλό.
Ο Δήμαρχος κ Κασσαβός στην παρέμβασή του τόνισε: «Σκοπός της σημερινής παρουσίασης δεν είναι η αναπαραγωγή μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε έχουμε διάθεση να κουνήσουμε επικριτικά το δάκτυλο στους προκατόχους μας. Σκοπός μας είναι να ενημερωθούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως την παραλάβαμε και όπως είναι πραγματικά, και όχι όπως μας την είχαν παρουσιάσει προεκλογικά.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, θέλω να τονίσω προς όλους τους δημότες και τις δημότισσες των Αχαρνών, ότι εμείς δεν παραιτούμαστε από την προεκλογική δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και κοινωνικά ανθρώπινο Δήμο. Όμως για να το επιτύχουμε αυτό, επιβάλλονται ευρύτερες συναινέσεις και η συνεργασία όλων μας. Μας το ζητούν οι δημότες μας και είμαστε όλοι μας υπόλογοι απέναντί τους. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να τους απογοητεύσει»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια