Μεγάλο χρέος και πολλά χρόνια, τα αγκάθια του δήμου Φυλής

Σαν μάννα εξ΄ ουρανού υποδέχθηκε η διοίκηση του δήμου Φυλής, την (προεκλογική) τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται χρέη των δήμων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ρύθμιση, η οποία ήταν προϊόν πίεσης μεγάλων δήμων, με στόχο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών τους, καθώς αδυνατούν να τους καταρτίσουν.
Ιδιαίτερη πίεση άσκησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλος δήμος της Αττικής, ο οποίος δεν έχει ακόμα καταρτίσει προϋπολογισμό, ακριβώς γιατί αδυνατεί να ισοσκελίσει έσοδα – έξοδα και η ρύθμιση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να το κάνει.
Η αλήθεια είναι ότι από τη ρύθμιση αυτή φαίνεται να ωφελείται, εκ πρώτης όψεως, ο δήμος Φυλής, ωστόσο, σε
ιδιωτικές συζητήσεις, πηγές του δήμου εκφράζουν τον προβληματισμό τους, σημειώνοντας ότι η οικονομική πραγματικότητα του δήμου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Πόσο μάλλον, εφόσον ισχυρίζονται οι ιθύνοντες ότι αυτή την πραγματικότητα δεν την γνωρίζουν ακόμα.
Παρά το γεγονός ότι ο Χρήστος Παππούς απέφυγε να το προσδιορίσει, έγκυρες πληροφορίες μιλούν πάντως για χρέος που αγγίζει τα 430 εκατομμύρια ευρώ, για το οποίο υπάρχουν μάλιστα σχετικά έγγραφα.
Ο προβληματισμός, σε καλά γνωρίζοντες, για το υπέρογκο ύψος του χρέους είναι έντονος καθώς ο συμψηφισμός που θα γίνει δεν προβλέπει οποιαδήποτε μείωσή του ενώ ο νομοθέτης είναι σχετικά απίθανο να έχει υπολογίσει τις επιμέρους παραμέτρους περιπτώσεων με τόσο υψηλό χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο χρέος, ο δήμος Φυλής, με μια δόση ύψους 250 χιλιάδες ευρώ το μήνα (σενάριο που κυκλοφορούν κύκλοι της διοίκησης) θα χρειαστεί 144 χρόνια για να το εξοφλήσει!
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά:
  • Που και πως θα μπει ο διακανονισμός του χρέους (212 εκατομμύρια κατά τη διοίκηση, 430 κατά πληροφορίες) εφόσον ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε– ισοσκελισμένος – δεν περιελάμβανε ούτε ένα ευρώ από αυτό το χρέος;
  • Γιατί εστάλη, προς έγκριση, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ένας προϋπολογισμός που δεν περιελάμβανε 
  • Περισσότερα ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια