Περίπου 90.000.000 € πετάμε στη Φυλή με τιμή 45€ το τόνο με 55€ πόσα;;


Το ετήσιο σύνολο των στερεών αποβλήτων από τους 66 Δήμους της Αττικής ανέρχεται σε 2.078.405 τόνους, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό περνάει στον ΧΥΤΑ Φυλής, αφού η ανακύκλωση στους μπλε κάδους περιορίζεται στο 5,82% (μόλις 121.000 τόνοι).
Σε 88.083.172 ευρώ υπολογίζονται οι εισφορές των ίδιων Δήμων στον ΕΔΣΝΑ για το 2013 (χρέωση 45 ευρώ για κάθε τόνο που εισέρχεται στον ΧΥΤΑ), με βάση τις μετρημένες ποσότητες απορριμμάτων του 2011, κάτι που επιβαρύνει κατά μέσο όρο τον κάθε κάτοικο με 23 ευρώ.
Στον Βόρειο Τομέα
Σύμφωνα και με τον πίνακα των στοιχείων για τους 12 Δήμους του Βορείου Τομέα Αθηνών, προκύπτει ότι η ετήσια ποσότητα των απορριμμάτων που παράχθηκε το 2013, ανέρχεται σε 342.227 τόνους, αποτελώντας περίπου το 1/6 της συνολικής ποσότητας στην Αττική. Πλησιάζει δε αυτή η ποσότητα ετήσιας παραγωγής απορριμμάτων, την αντίστοιχη ετήσια
ποσότητα στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, τον Δήμο Αθηναίων (354.650 τόνοι), των 664.046 κατοίκων, βάσει της απογραφής του 2011.
Τα ποσοστά ανακύκλωσης στους μπλε κάδους είναι σαφώς μεγαλύτερα στα Βόρεια Προάστια σε σχέση με το μέσο όρο της Αττικής, ωστόσο, περιορίζονται και αυτά σε μονοψήφια ποσοστά, που δεν δύνανται να περιορίσουν δραστικά τις οδηγούμενες ποσότητες απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι δήμοι και κατ’ επέκταση και οι κάτοικοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε κάτοικος του Δήμου Κηφισιάς, για παράδειγμα, επιβαρύνεται με ετήσιο κόστος 34,73 ευρώ γι’ αυτόν το σκοπό, τη στιγμή που ο μέσος όρος για κάθε κάτοικο της Αττικής είναι 23,01 ευρώ.
Κάθε κάτοικος της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς (814 κιλά κατά μέσο όρο στον Δήμο) παράγει ετησίως και κατά μέσο όρο 1.158 κιλά απορρίμματα, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Αττική είναι σχεδόν στο μισό (543 κιλά).
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης (9,13%) στους μπλε κάδους.
Από τα παραπάνω στοιχεία σαφώς συνάγεται πως οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της ανακύκλωσης, καθώς παράγουν μια σημαντική ποσότητα απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, αλλά και ότι γενικότερα η ανακύκλωση αποτελεί «μονόδρομο» και στόχο, στην κατεύθυνση μείωσης των δημοτικών τελών και της προστασίας του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από ποια μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων - με εργοστάσια ή μη - τελικά επιλεγεί σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), πάντως, και όχι στους ήδη κορεσμένους και πολλές φορές παράνομους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).
Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια