Ενδιαφέρουσα ημερίδα αλλά πιο ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο Ε.Μ.Α.Κ.


To Δελτίο Τύπου μας ενημερώνει για την ενδιαφέρουσα Ημερίδα για την Ανακύκλωση από τους γονείς του 7ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
Αλλά δεν λέει κουβέντα για την επίσκεψη στο Ε.Μ.Α.Κ.  μιας και οι επίσημοι δεν ήταν εκεί για να ακούσουν  :
Για το τι είναι αυτή η απαίσια μυρωδιά που επισκέπτεται την περιοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα .
Για τις γραμμές διαλογής  που έχει βγάλει εκτός ο εργολάβος γιατί είναι ασύμφορες
Και το βασικότερο ότι είναι ένα εργοστάσιο όπου τα σκουπίδια αφού κάνουν ένα γύρω μέσα στο εργοστάσιο να παίρνουν το δρόμο για την χωματερή το 97% από αυτά.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Αναπληρωτής Δήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Χατζητρακόσιας και ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φυλής Γιάννης Κρεμύδας, εκπροσώπησαν την Δημοτική Αρχή, στην ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική Ημερίδα, με θέμα «Από  την Ανακύκλωση στη μείωση των απορριμμάτων-Διαμορφώνοντας στάσεις ζωής μέσα από το Κοινωνικό Σχολείο» που διοργάνωσαν από κοινού οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής
Αττικής με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων. το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.
Ο Νίκος Χατζητρακόσιας  με την ιδιότητα και του προέδρου της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων και ο Γιάννης Κρεμύδας, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τις επιστημονικές  εισηγήσεις  όσο και τον διάλογο που ακολούθησε.

Ο φυσικός περιβαλλοντολόγος  και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής  Αναστάσιος Μαυράκης παρουσίασε τις μεθόδους εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων
που εφαρμόζονται στην Ευρώπη κάνοντας σύγκριση με τον τρόπο διαχείρισης τους στη χώρα μας. «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κυρίως τους σκουπιδότοπους ταφής απορριμμάτων σε αντίθεση με την Ολλανδία που θάβει μόνο ένα 5% των απορριμμάτων που παράγει» είπε ο κ.Μαυράκης.

Αναφερόμενος στην βαριά επιβάρυνση της περιοχής από την ταφή των απορριμμάτων επί δεκαετίες τόνισε πως «η χωματερή των Άνω Λιοσίων και ο ΧΥΤΑ της Φυλής πήραν πολύ λίγα έως ανύπαρκτα μέτρα, για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Το ρέμα της «Μαύρης Ώρας», δέχεται τα στραγγίσματα της χωματερής, τα οποία πέφτουν στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου και καταλήγουν στη θάλασσα. Όταν πλημμυρίζει το ρέμα της Μαύρης Ώρας από τη βροχή, αυτά τα στραγγίσματα διασκορπίζονται στην περιοχή. Ανιχνεύουμε λοιπόν τα τελευταία χρόνια μια τεράστια αύξηση διαφόρων παραμέτρων ρύπανσης στα πηγάδια της περιοχής που φτάνει μέχρι την παραλία Ασπροπύργου» κατέληξε ο περιβαλλοντολόγος. 

«Πρέπει να δουλέψουμε με τα σχολεία για να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε  τα παιδιά να ακολουθήσουν νέες πρακτικές. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι ο καθένας από εμάς να ελαχιστοποιήσει τα σκουπίδια που παράγει. Αντί για πλαστική σακούλα να έχουμε τη δική μας πάνινη σακούλα. Αντί να αγοράσει το παιδί εμφιαλωμένο νερό στο σχολείο να έχει το παγουρίνο του και να το γεμίζει από τη βρύση για να μην δημιουργηθεί καν αυτό το πλαστικό σκουπίδι» παρότρυνε στην εισήγησή της η κ. Αλεξάνδρα Τσίγκου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις και αντάλλαξαν απόψεις με τους παριστάμενους οι οποίοι μετείχαν στην πλειοψηφία τους, και στην  επίσκεψη που ακολούθησε  στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης  (ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων).

Ο υπεύθυνος της εταιρείας ενημέρωσε τους επισκέπτες για όλα τα στάδια επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. 


Περισσότερα από βδομάδα............

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια