Περίεργη σιωπή του δήμαρχου Φυλής Χρήστου Παππού για το όλο θέμα του ΧΥΤΑ

«Τα σκουπίδια της Τρίπολης...πάλι στη Φυλή»

του Αντ. Δεωνά
Πρίν 15 μέρες τεράστιους λόφους σχημάτίζαν τα σκουπίδια στην Τρίπολη περιμένοντας το «εξπρές του μεσονυκτίου», για να τα πάει και αυτά στη «φιλόξενη αγκαλιά» του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στις 2 Δεκεμβρίου θα γίνει το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης εναντίον της Ελλάδας για την αποκατάσταση των σκουπιδότοπων που δεν έχει γίνει και το πρόστιμο είναι 55.000 ευρώ την ημέρα! 
Στο Νομό Αρκαδίας που βρισκόμαστε για παράδειγμα, υπάρχουν 7 ενεργοί ΧΑΔΑ και στο Δήμο Τρίπολης είναι ανοιχτός μόνο ο σκουπιδότοπος στο Λεβίδι και για αυτό έχει δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που έχει σαν συνέπεια να κηρύσετε ο Δήμος Τρίπολης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έγινε και τώρα μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2015, με απόφαση που πήρε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και πληρώνοντας πάλι τα «σπασμένα» ως γνωστό ο Δήμος Φυλής, αφού εκεί μεταφέρονται μήνες τώρα τα σκουπίδια της Τρίπολης και όχι μόνο.
 Από όσο γνωρίζουμε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κάνει χρήση της παλιάς υπουργικής
απόφασης, που του δίνει το δικαίωμα επέκτασή της, με νέα σχετική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που υπογράφηκε με τον εργολάβο στις 27/10/2014 η οποία αυτή την φορά έχει διάρκεια 3 μήνες με την ανώτατη ποσότητα που θα μεταφερθεί να είναι στους 2.936 τόνους και εδώ είναι το περίεργο! Αφού στον δήμο Τρίπολης παράγονται  περίπου 50 τόνοι ημερησίως, δηλαδή 1.500 τόνους το μήνα και στους τρεις μήνες φθάνουμε αισίως τους 4.500! Οι 1.500 που περισσεύουν τι θα τους κάνουν; Θα τους φάνε; Δεν το νομίζουμε! Έχουμε την αίσθηση ότι με τον έναν η τον άλλον τρόπο θα καταλήξουν στο ΧΥΤΑ Φυλής!
Την πρώτη φορά πάντως που είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης, ήταν τον Μάρτιο του 2013 με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) συνεπικουρούμενη από τον Αρκά στην καταγωγή Ανδρέα Λυκουρέντζο (του οποίου είναι η εκλογική του περιφέρεια) και με την «αβάντα» του Γιάννη Σγουρού, αφού είχε δηλώσει τότε ότι θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των δύο δήμων της Πελοποννήσου (Τρίπολης και της Ερμιονίδος). Είχε επισημάνει επίσης ο κ. Σγουρός, ότι θα πρέπει να μην υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που έχει τεθεί και των ποσοτήτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΔΣΝΑ το κύτταρο απόθεσης των απορριμμάτων έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από δύο χρόνια ενώ παράλληλα η ΠΟΕ ΟΤΑ, αμφισβητούσε από τότε τη νομιμότητα της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά εδώ είναι Ελλάδα και ισχύει το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Αυτή την φορά όμως, δεν υπάρχει κάποια σχετική υπουργική απόφαση και αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως  ο κ. Τατούλης αποφασίζει με «ελαφρά την καρδία» για άλλους 3 μήνες να πηγαίνουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής. Κωλυσιεργεί περίεργα και σκανδαλωδώς στο θέμα των σκουπιδιών, αφού δεν παίρνει  αποφάσεις για νέους χώρους φόρτωσης - μεταφόρτωσης και να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση νέου χώρου εναπόθεσης, που δόξα το θεό η περιοχή, έχει τεράστιες εκτάσεις και βουνά που δεν κατοικούνται και δεν επηρεάζουν το οικοσύστημα. Μήπως εξυπηρετούντε τελικά συγκεκριμένα συμφέροντα της Αθήνας όπως λέει ο Δήμαρχος και η Τρίπολη είναι απλά, άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των εργολάβων των σκουπιδιών;

Πάντως και ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, φαίνεται δεν είναι ικανός να βρει έναν χώρο προσωρινό να εναποθέτει τα σκουπίδια του και βολεύεται με την εύκολη λύση, που είναι η Φυλή, ενώ τα «καρφιά» του, ξέρει να τα πετάει με την πρώτη ευκαιρία, λέγοντας και «φωτογραφίζοντας» κάποιους συγκεκριμένα πως «θέλουν να διαχειρίζονται τα σκουπίδια με τον δικό τους τρόπο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα και αναφέρεται στην Πολιτεία και σε μια σειρά ανθρώπων πίσω από αυτήν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μεταφέρονται τα σκουπίδια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Φυλή.»

Εμείς γυρίσαμε σχεδόν όλες τις περιοχές της Τρίπολης και το θέαμα ήταν όντως θλιβερό και αποκρουστικό! Μια απέραντη χωματερή όλη η πόλη και το χειρότερο, λόφοι σκουπιδιών έξω από σχολεία, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ. Μιλήσαμε με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και όταν τους εξηγούσαμε τι γίνεται στη Φυλή, πόση έξαρση έχει ο καρκίνος και πόσοι έχουν πεθάνει εξ αιτίας του ΧΥΤΑ, όλοι συμπτωματικά «πιπίλαγαν» την ίδια καραμέλα, «δεν φταίμε εμείς που πάνε τα σκουπίδια εκεί, η πολιτεία και τα συμφέροντα φταίνε, εμείς δεν ξέρουμε ούτε που πέφτει η Φυλή, να πάρουν τα σκουπίδια από εδώ και ας τα πάνε όπου νομίζουν».

Το χειρότερο βέβαια όλων, είναι η περίεργη σιωπή του δήμαρχου Φυλής Χρήστου Παππού για το όλο θέμα του ΧΥΤΑ και όλων αυτών των «παρατρεχάμενων» που ερχόντουσαν στα δημοτικά συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας αναστάτωση  κάνοντας τα «κοκοράκια». Τώρα όμως έχουν «λουφάξει» και προσέξαμε ότι μετά τις εκλογές δεν έχουν βγάλει άχνα! Φαίνεται πως γι αυτούς, κατά έναν μαγικό τρόπο, σταμάτησαν να έρχονται τα σκουπίδια στη Φυλή...!
Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει και την Τετάρτη στις 26 Νοεμβρίου με την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα, την εκλογή Τακτικών Μελών Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και την εκλογή Αναπληρωματικών Μελών Εκτελεστικής Επιτροπής, θα αλλάξει κάτι η θα είναι μία από τα ίδια;

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. .............................................................Α....Ι....Σ....Χ....Ο....Σ......................................................................................................................................................................................ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΦΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ.
    ΆΛΛΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΚΑΝΕΙ Η ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ:
    https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/7%CE%A79%CE%A3%CE%9F%CE%A105-%CE%926%CE%A0/document?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή