«ΣΟΑΠ - Το χρυσό αυγό του ΑΣΔΑ, αλλά...Μόνο με ομοφωνία!»


του Αντώνη Δεωνά

Πολλοί νόμισαν, ότι ο«καυγάς» για το προεδρείο στον  ΑΣΔΑ, έγινε για το ''Πάρκο Τρίτσης'' και ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα «πέσουν» εκεί! Δεν είναι αυτός ο λόγος! Ο πραγματικός λόγος είναι για το πρόγραμμα ΣΟΑΠ και τα περίπου 70.000.000 που καλείται να διαχειριστεί ο ΑΣΔΑ. Δυστυχώς όμως για αυτούς που βιάστηκαν να«πανηγυρίσουν» ο δρόμος για τα 70.000.000 δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.


Πρώτα απ' όλα να πούμε τι είναι το ΣΟΑΠ. Είναι ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που «τρέχει» σε όλη την Ευρώπη και αφορά ''Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης'' (ΣΟΑΠ). Περιλαμβάνει 60 δράσεις σε κατηγορίες με βάση το πεδίο εφαρμογής, το θεματικό ή γεωγραφικό χαρακτήρα, όπως ασφάλεια, ανάπτυξη και στήριξη της οικονομικής βάσης, κοινωνική συνοχή, κτιριακό απόθεμα, περιβάλλον, πολεοδομία και αστικές υποδομές. Την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του (ΣΟΑΠ) στη Δυτική Αθήνα, υπέγραψαν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μέσα από τον ΑΣΔΑ, το ΣΟΑΠ πρέπει να το πάρει μόνο Δήμος και επειδή ο ΑΣΔΑ είναι πρωτοβάθμιο όργανο της Αυτοδιοίκησης το παίρνει αυτός, για λογαριασμό και των 8 Δήμων (Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Φυλή). Το συνολικό ποσό είναι 400.000.000 ευρώ και
παίρνουν αναλογικά με τον πληθυσμό τους η Αθήνα, ο Πειραιάς και ο ΑΣΔΑ. Στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας αναλογούν περίπου 70.000.000 τα οποία προσδοκά να πάρει και να διαχειριστεί αποκλειστικά ο ΑΣΔΑ που για τον σχεδιασμό ΣΟΑΠ, έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Τάκης Μπιτούνης. Για να πάρει όμως ο ΑΣΔΑ το ΣΟΑΠ  προϋποθέτει έναν όρο. Για να ξεκινήσει το ΣΟΑΠ πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) όπου απαιτούνται περίπου 10 υπογραφές Υπουργών.

Για την ώρα η ΚΥΑ έχει βγει μόνο για τον Δήμο Αθηναίων και εκκρεμεί για τους άλλους 2 και στην περίπτωση της Αθήνας, η ΚΥΑ εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει  στον Πειραιά και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να το ψηφίσουν αλλιώς δεν βγαίνει!  Η ΚΥΑ λοιπόν για την Δυτική Αθήνα, πρέπει να περάσει και από τα 8 Δημοτικά Συμβούλια για να μπορέσει να εκδοθεί, επειδή το πρόγραμμα απαιτεί ομοφωνία και από τους 8 Δήμους, κάτι που δεν υφίσταται με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν μεταξύ των Δήμων εξ αιτίας των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην εκλογή Προέδρου του ΑΣΔΑ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι φανερό ότι από τυχών προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, θα ωφεληθούν άμεσα οι κύριοι Καμίνης και Μώραλης που έχουν έτοιμα τα ΣΟΑΠ οι οποίοι θα μοιραστούν και τα χρήματα που αναλογούν στη Δυτική Αθήνα. Οι πληροφορίες που έχουμε πάντως από τον Πειραιά, είναι ότι οι Πειραιώτες βλέπουν την «εκρηκτική» κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των Δήμων στη Δυτική Αθήνα και τρίβουν τα χέρια τους...! Εμείς πάντως θα επανέλθουμε σύντομα με το αυτό το θέμα, για τις σχέσεις που χάλασαν, ποιος «δούλευε» ποιους μέχρι τελευταία στιγμή και γενικά με το παρασκήνιο που παίχτηκε όλο αυτό τον καιρό με τους «μονομάχους» στην «αρένα» του ΑΣΔΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια