Τα σκουπίδια!!



«Είσαι σκουπίδι», «μάζεψε τα σκουπίδια σου»,
«βάζει τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι», «η σκουπιδιάρα»
«ο σκουπιδιάρης», «ο σκουπιδότοπος», «το σκουπόξυλο»
«το σκουπιδολόι», «ο σκουπιδοτενεκές» και άλλα πολλά.
-Είναι γεγονός ότι τα σκουπίδια δεν τα εκτιμούμε καθόλου. Και τώρα πρέπει να τα πείσουμε ότι κάναμε λάθος.
-Κάνουμε ταπεινά την αυτοκριτική μας. Και τι δεν έχουμε πετάξει: ρούχα, φαγητά, έπιπλα, μπουκάλια, κουτάκια, χαρτιά, βαζάκια, τρόφιμα στη συσκευασία τους γιατί πέρασε η ημερομηνία λήξης. Αφήστε τα πλαστικά, πολύ μεγάλη γκάμα πραγμάτων.
Όλα αυτά τα υλικά, τώρα που ο πλανήτης αρχίζει και αγκομαχάει, μας κοιτάνε με μεγάλη ειρωνεία και μεγάλη απαξίωση. Θα σκέφτονται ασφαλώς ότι είμαστε άφρονες,  αφού  καίγοντας αυτά τα υλικά παράγουμε διοξείδιο και διοξίνες  που μας σκοτώνουν. Και μετά τα
ξαναφτιάχνουμε  με καινούργια υλικά και τα ξαναπετάμε, και ξανά και ξανά.
-Και οι κυβερνήσεις, αντί να πουν ένα μεγάλο ΣΤΟΠ σ’ αυτή την καταστροφή,  κάνουν το αντίθετο. Μας λένε, θέλουμε κι άλλα σκουπίδια, πολλά σκουπίδια. Για να φτιάχνουν οι ιδιώτες φίλοι μας  μεγάλα εργοστάσια  με περισσότερο διοξείδιο και διοξίνες, και να κερδίζουν αυτοί και μόνο αυτοί.
-Είναι πολύ περίεργο που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε πει εμείς οι πολίτες αυτό το ΣΤΟΠ που δε λένε οι κυβερνήσεις. Αλλά όταν δε φωνάζει ο νοικοκύρης πώς να φοβηθεί ο κλέφτης?
-46.000 κατοίκους έχει ο Δήμος Άνω Λιοσίων-Φυλής. Είναι ο Δήμος που φιλοξενεί τη Χωματερή της Αττικής. Ένα  «μνημείο περιβαλλοντικής καταστροφής και ανθρώπινου πόνου», όπως το χαρακτήρισε η αρμόδια  Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, όταν με πρωτοβουλία του Νίκου Χουντή, είδε με τα μάτια της τι συμβαίνει εκεί ψηλά στο Σκαλιστήρι.
-Μερικές δεκάδες ηρωικών πολιτών, εδώ και χρόνια τρέχουν, ενεργούν, πράττουν. Ξοδεύουν  τα λιγοστά τους χρήματα  και καταθέτουν απίστευτο χρόνο. Οι συμπολίτες τους όμως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Κατανοητό.
-Αφού σε  46.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 1.322 εργατουπάλ/λοι του Δήμου.  Σε κάθε 34 κατοίκους αντιστοιχεί 1 εργάτης του Δήμου. Μοναδική αναλογία σε όλη την Ευρώπη. Δηλ. τους πληρώνουν για να ζουν σε συνθήκες μόλυνσης.  Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για μια μόνιμη δουλειά και τους παίρνουν την υγεία τους και τη ζωή τους, αφού η μόνιμη δουλειά πληρώνεται από τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που πληρώνει η Περιφέρεια στο Δήμο Άνω Λιοσίων-Φυλής.  Μάλλον κάπου εδώ τελειώνει  ακόμη και αυτή η αστική ηθική, που αρέσει τόσο πολύ σε μερικούς δημοσιογράφους, αριστερούς μάλιστα, αλλά μέχρι τώρα δεν μπήκαν στον κόπο μιλήσουν ή να γράψουν κάτι γι’ αυτή την κατάσταση αναγκαστικής ομηρίας χιλιάδων ανθρώπων.
-Το ζήτημα βρίσκεται τώρα στα χέρια μας. Στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
-Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να αποδεσμεύσουμε τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη μισθοδοσία των ομήρων του Δήμου Άνω Λιοσίων Φυλής. Δύσκολο? Σίγουρα. Αλλά για τα δύσκολα γίναμε διοίκηση «στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ευρώπης».
-Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να οργανωθεί η διαλογή στη πηγή, όπου πηγή ορίζουμε τη μονάδα: το σπίτι, το σχολείο, το κατάστημα, την επιχείρηση, τη δημόσια υπηρεσία κλπ. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να δούμε τα σκουπίδια να παίρνουν την πραγματική τους μορφή. Δηλ. να γίνονται πολύ λίγα. Ελάχιστα.
-Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να δούμε τους εργάτες καθαριότητας των Δήμων να αλλάζουν ζωή. Γιατί υποστηρίζοντας τη διαλογή, το διαχωρισμό και την αξιοποίηση των υλικών,  οι εργάτες καθαριότητας απαλλάσσονται από την επαφή με το σύμμεικτο σκουπίδι. Αυτό που μαζί με το πλαστικό μπουκάλι, έχει ένα ξινισμένο φαγητό, μια πάνα παιδιού ή ηλικιωμένου με ακαθαρσίες, μια εφημερίδα και ένα άδειο μπουκάλι από κάποιο φάρμακο που σχεδόν τελείωσε ή έληξε.
-Σήμερα μίλησα με έναν ειδικευμένο επιστήμονα στα πολύ επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Μου είπε: « σας λέω υπεύθυνα, ότι η ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι σε τέτοιο επίπεδο, που η χώρα κατατάσσεται σε ενδημική κατάσταση».
Καταλαβαίνουμε πιστεύω, ότι η κατάσταση των ενδονοσοκομειακών  λοιμώξεων, έχει άμεση σχέση με τη διαχ/ση των ιατρικών αποβλήτων.
Ωραία?  Άξιοι και οι κυβερνήτες, και οι υπουργοί και οι αρμόδιοι.
πηγή:http://dialogow.blogspot.gr/2014/10/blog-post_7.html?spref=fb

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια