Ενημέρωση από την σύσκεψη ¨Η άλλη διαχείριση απορριμμάτων (Διαλογη στην Πηγή)". Μέρος 1ο


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 16/10/14 η σύσκεψη με θέμα :
¨Η άλλη διαχείριση απορριμμάτων (Διαλογη στην πηγή)".
Μέσα από την συζήτηση που έγινε προέκυψαν σημαντικές "ειδήσεις" τόσο από τους παρευρισκόμενους αλλά και από την ηχηρή απουσία της νέας συνδιοίκησης του Δήμου Φυλής ,που έδειξε με τη στάση της,  για το που θέλει να το πάει.
Ας δούμε περιληπτικά αυτά που συζητήθηκαν:
Στην ερώτηση του κ. Βιρβίλη ,εκπρόσωπο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, αν υπάρχει σχέδιο από την περιφέρεια , έκανε  μια λεπτομερή ανάλυση η περιφερειακή σύμβουλος  της Δύναμης Ζωής κ. Νικολιδάκη.
   Το λόγο πήρε μετά ο κ. Δ. Πανάγος και πρότεινε τον έλεγχο της ποσότητας των απορριμμάτων από τους δήμους και την άμεση τοποθέτηση κάδων για την συλλογή του κομπόστ.
 Στην τοποθέτησή του o κ. Τσίγκος , που είπε  ότι δεν εκπροσωπεί τη Δημοτική Αρχή ,
τόνισε ότι θέλει η πρόταση αυτή να έρθει  από την περιφέρεια, γιατί ο δήμος δεν έχει τις υποδομές, ωστόσο συμφώνησε για το κλείσιμο της χωματερής και τη μη δημιουργία  των εργοστασίων στην περιοχή. 
 Η απάντηση ήρθε από τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Καπάταη ότι η κ. Δούρου δεν έχει το μαγικό ραβδί, εξήγησε πως οι αρμοδιότητες ήρθαν μετά από 28 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων τους και τέλος τόνισε πως σκοπός της νέας Περιφερειακής Αρχής δεν είναι η επιβολή αλλά η συμμετοχή. Εξήγησε επίσης πως υπάρχουν δύο δρόμοι , ο δρόμος της απερχόμενης διοίκησης ή ο άλλος δρόμος.
Ο άλλος δρόμος που στηρίζεται στη διαφάνεια , στις συμμετοχικές διαδικασίες , στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην επιστολή Δούρου προς τα δημοτικά συμβούλια έχουν τονιστεί οι εξής προτεραιότητες :
Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Όχι στις  μονάδες των ΣΔΙΤ
Κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.
Επίσης  έχει και πρόταση :
Οι δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τέλος του 2014 τα τοπικά σχέδια  διαχείρισης απορριμμάτων ώστε αυτά να εκτελεστούν μέσα στο 2015 και με την αναδιανομή των κονδυλίων ΣΔΙΤ.
 Ενημέρωσε για το PLAN B των εργολάβων γιατί έχουν καταλάβει πως το "παιχνίδι" το χάνουν , καθώς και για τη θετική  ανταπόκριση των Δημάρχων  του νοτίου τομέα Αθηνών στο σχέδιο για τη "Διαλόγή στη πηγή" .....................................συνεχίζεται



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια