ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΗΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΤΟΥΜΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


  Ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την καταξίωσή του έκανε ο εντεκάχρονος Ζεφυριώτης σκακιστής Σταύρος Αμπελακιώτης. Παρά το γεγονός ότι παίζει σκάκι μόνο τρισήμιση χρόνια, Σταύρος κέρδισε με το σπαθί του τη συμμετοχή του στο Πανευρωπαϊκό ατομικό νεανικό Πρωτάθλημα Σκάκι, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Οκτωβρίου, στο Batumi της Γεωργίας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του στο εν λόγω τουρνουά θεωρήθηκε αναγκαία για την εξέλιξή του, η οικογένειά του δυσκολευόταν να διαθέσει το ποσόν των 1500 ευρώ που χρειαζόταν για τα εισιτήρια μετάβασης, για τα έξοδα παραμονής και για το παράβολο συμμετοχής. Όμως το ζήτημα τακτοποιήθηκε, χάρη στη χορηγία του γνωστού για την ευαισθησία του, εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, στον οποίο μετέφερε το αίτημα ο Γιάννης Μαυροειδάκος.
Η ευγενική χειρονομία του Θανάση Μαρτίνου συγκίνησε τους γονείς του νεαρού σκακιστή, οι οποίοι απέστειλαν το παρακάτω ευχαριστήριο:
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά από καρδιάς την οικογένεια Μαρτίνου που με την ανιδιοτελή χορηγία τους θα καλύψουν τα έξοδα του Σταύρου για την συμμετοχή του στο Πανευρωπαϊκό Νεανικό Πρωτάθλημα Σκάκι (8 έως 18 ετών) που θα γίνει στο Batumi της Γεωργίας 18 έως 29 Οκτωβρίου 2014. Χωρίς την ευγενική χορηγία τους θα ήταν αμφίβολη η παρουσία και η συμμετοχή του στην Ελληνική αποστολή που θα πάρει μέρος στους αγώνες. Με εκτίμηση, Αντώνης Αμπελακιώτης-Ζωή Παπασίμου»
Ιδιαίτερη αξία έχει το υστερόγραφο, με το οποίο οι γονείς ευχαριστούν το Γιάννη Μαυροειδάκο, που για ακόμα μια φορά θεώρησε χρέος του να συμβάλει στην προσπάθεια του νεαρού συμπολίτη του.
 
«Υ.Σ  Γιάννη για άλλη μια φορά  σε ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση, συμπαράσταση, υποστήριξη και την αγάπη σου. Σου εύχομαστε να είσαι  πάντα καλά».
Λόγια αγάπης κι εκτίμησης για τη στήριξη μιας μεγάλης προσπάθειας, που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στην κορυφή. Μπράβο σε όλους.
 
Ποιος είναι ο Σταύρος Αμπελακιώτης
Το τρομερό παιδί του Ζεφυρίου είναι μαθητής της πέμπτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης. Ξεκίνησε το σκάκι στις αρχές του 2011 και σε μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα σκάκι  στην κατηγορία  κάτω των 8 ετών και να πάρει την 2η θέση στην Ελλάδα!!!
Με αυτή του την επιτυχία κέρδισε την συμμετοχή του στην Ελληνική  αποστολή   για το Παγκόσμιο Νεανικό Πρωτάθλημα Σκάκι της Σλοβενίας, στην κατηγορία κάτω των 8 ετών. Στη συνέχεια συμμετείχε σε πάρα πολλά τουρνουά τα περισσότερα εκ των οποίων με Διεθνή αξιολόγηση παρουσιάζοντας συνεχή εξέλιξη κι έφτασε στο σημείο να κληθεί  το 2012, στα επίλεκτα τμήματα ταλαντούχων αθλητών από την Ελληνική Σκακιστική ομοσπονδία.
Εν τω μεταξύ, μετά το τουρνουά της Σλοβενίας, πολλές ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας άρχισαν να τον παρακολουθούν και να επιδιώκουν να τον εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό τους.  Κάτι που έγινε το 2014, με τη  μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια ομάδα της Ελλάδας στο Σκάκι, «Πνευματική Στέγη Περιστερίου» η οποία τον στηρίζει κάνοντας του υψηλού επιπέδου προπονήσεις από Γκραντ Μέτρ.  
Οι επιτυχίες συνεχίζονται για το Σταύρο και στα σχολικά πρωταθλήματα σκάκι όπου για δύο συνεχόμενες χρονιές (2012-2013) κατακτά την δεύτερη θέση στην Ελλάδα ενώ το 2013-2014 κατακτά την τρίτη θέση. Η σταθερότητα που επιδεικνύει τον κατατάσσει ανάμεσα στους καλύτερους  και πιο ταλαντούχους νεαρούς΄Ελληνες σκακιστές. Η τρίτη θέση του δίνει την δυνατότητα να αγωνισθεί, τον Ιούνιο του 2014,  στο Πανευρωπαϊκό σχολικό Πρωτάθλημα http://www.chesskavala.gr/euroschools2014/  κάτω των 11 ετών στην Καβάλα, όπου μεταξύ 63 μαθητών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσεται 19ος.  Επίσης τον Απρίλιο του 2014 προκρίνεται μέσω του πρωταθλήματος Αττικής στο Πανελλήνιο ατομικό νεανικό  πρωτάθλημα σκάκι κάτω των 10 ετών (Ρίο Αχαίας 4-10 Ιουλίου) όπου συμμετέχει και καταλαμβάνει την 2η θέση στην Ελλάδα και το αργυρό μετάλλιο, που του έδωσε την δυνατότητα συμμετοχής του στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό ατομικό νεανικό Πρωτάθλημα Σκάκι στο Batumi της Γεωργίας.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια