1.250.000€ πετούσαμε στα σκουπίδια;

Κρίση και απορρίμματα: κατά 40% μειώθηκε η παραγωγή στο δήμο Φυλής
Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά  
Δραστική μείωση και στην παραγωγή απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής έχει επιφέρει η κρίση, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία. Οι κάτοικοι του δήμου παράγουν 40% λιγότερα απορρίμματα από ότι στο παρελθόν αλλά, παρόλα αυτά, παραμένουν «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση, καθώς το 10% από αυτά είναι ανακυκλώσιμα.
Πενήντα τόνοι σκουπιδιών, κατά μέσο όρο, παράγονται σε ημερήσια βάση και στις τρεις δημοτικές κοινότητες του δήμου Φυλής (Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Φυλή), όταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, μόνο στα Άνω Λιόσια, ήταν 60 τόνοι
ημερησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απορριμματοφόρα γέμιζαν οκτώ τόνους απορριμμάτων ενώ πολλά από αυτά έκαναν και δεύτερο δρομολόγιο ενώ σήμερα συχνά δε γεμίζουν καν.
Επιπλέον, όπως τονίζει πηγή του δήμου που γνωρίζει πολύ καλά το χώρο και το αντικείμενο, έχει μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και από τις λαϊκές αγορές ενώ τείνουν να εκλείψουν οι χάρτινες ή άλλες συσκευασίες από μεγάλα αντικείμενα, που κάποτε αγοράζονταν με πολύ μεγάλη συχνότητα από το καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι ρακοσυλλέκτες, οι οποίοι μαζεύουν από τους κάδους ότι θεωρούν πως μπορεί να τους είναι χρήσιμο για να τα πουλήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον πρώην δήμο Άνω Λιοσίων υπήρχε ειδικό δρομολόγιο για την περισυλλογή απορριμμάτων από τα εργοστάσια και τη βιομηχανική παραγωγή της περιοχής. «Να φανταστείτε ότι μόνο όσα πετούσε η ΜΕΒΓΑΛ γέμιζαν μισό φορτηγό» σημειώνει η ίδια πηγή.
Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής οδήγησε αρχικά στη συρρίκνωση και τέλος στην παύση των δρομολογίων, καθώς «ούτε η βιομηχανία δεν παράγει πλέον».
ΠΗΓΗ:http://doxthi.gr/topika/fylh/6181-krisi-kai-aporrimmata-kata-40-meiothke-i-paragogi-dimos-fylis
σημείωση Παραπονιάρη 
50(τόνοι) Χ 50(τιμη τόνου) = 2500€ πληρώνουμε στο ΧΥΤΑ την μέρα
2500 (ημέρα) Χ 300 (μέρες χρόνου) = 750.000€ το χρόνο πετάμε στα σκουπίδια;
Δηλαδή πριν την κρίση πετάγαμε στα σκουπίδια , σύμφωνα με το πιο πάνω δημοσίευμα, 1.250.000 € στα σκουπίδια;

Μήπως ήρθε η ώρα τα απορρίμματα, μέσω της ανακύκλωσης, να τα δούμε σαν προϊόν και όχι σαν σκουπίδια;
50(τόνοι) Χ 300 (μέρες) =15.000 τόνοι προϊόντων = 15.000.000 κιλά προϊόντων

τιμές 2009
Τα αλουμινένια κουτάκια από μπίρα ή αναψυκτικά, που βρίθουν στους κάδους ανακύκλωσης λόγω της μεγάλης κατανάλωσης, αποτελούν τον κύριο στόχο τους καθώς τα πωλούν σε εταιρείες επεξεργασίας αλουμινίου, οι οποίες προσφέρουν 84 λεπτά για κάθε κιλό, σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές… Για να συγκεντρωθεί ένα κιλό, όμως, απαιτείται να μαζέψουν περίπου 65 κουτάκια! 

Αντίθετα, για κάθε κιλό χαρτί ή χαρτόνι συσκευασίας οι αντίστοιχες εταιρείες καταβάλλουν μόλις 5,37 λεπτά. Ομως, οι ρακοσυλλέκτες κάνουν… πάρτι όταν βρουν πεταμένα περιοδικά ή, ακόμη καλύτερα, κούτες από ψυγεία, τηλεοράσεις, ηλεκτρικές κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, των οποίων το βάρος είναι αρκετά μεγάλο και τους εξασφαλίζει ανάλογο έσοδο.

Η τιμή που προσφέρεται για το πλαστικό φτάνει μετά βίας τα 6,17 λεπτά, αλλά με τόσο πλαστικό που κυκλοφορεί στη ζωή μας με τα μπουκάλια αναψυκτικών ή απορρυπαντικών, η «σοδειά» των γυρολόγων είναι συνήθως αρκετά μεγάλη. Αλλα 4,59 λεπτά είναι η τιμή για τον σίδηρο και 1,99 λεπτά για το γυαλί, αλλά τα υλικά αυτά δεν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στους κάδους. Μεγαλύτερο κέρδος φέρνει το ξύλο, που αγοράζεται για κάτι λιγότερο από ένα ευρώ το κιλό (90 λεπτά)!

Βάλτε όποιο ποσοστό ανακύκλωσης πιστεύεται ότι μπορούμε να πιάσουμε και υπολογίστε πόσα λεφτά θα μπορούσε να κερδίσει ο δήμος , και εμείς γενικότερα, αν κάναμε ανακύκλωση. 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. I 50-60 I/60 = 16,67% (και όχι 40%) ...

    τι εννοεί λέγοντας ότι το 10% είναι ανακυκλώσιμα? εννοεί ότι το 10% πηγαίνει στους κάδους ανακύκλωσης ή από αυτά που πηγαίνουν στον κοινούς κάδους το 10% μπορεί να ανακυκλωθεί?..


    Συμφωνώ με τον Παραπονιάρη ότι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα, αφού αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά και ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ήδη από σχετική ευρωπαική νομοθεσία. Δήμοι όπως ο Δήμος Φυλής θα έπρεπε να πρωτοστατούν σε τέτοιες δράσεις δίνοντας το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους. Πως να πείσεις ότι είναι καλή η ανακύκλωση όταν εσύ δεν το κάνεις???? Δυστυχώς, στο Δήμο μας οι κάδοι ανακύκλωσης είναι ελάχιστοι και σε όσους υπάρχουν ρίχνονται και άλλα σκουπίδια...Επίσης, ο απερχόμενος δήμαρχος υποστήριξε με σθένος την υλοποίηση των μονάδων διαχείρισης ΣΥΜΜΙΚΤΩΝ απορριμμάτων που σχεδιάζονται, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει το γιατί....Ίσως η "πηγή του δήμου που γνωρίζει πολύ καλά το χώρο και το αντικείμενο" που αναφέρει η κυρία Πιρπινιά θα μπορούσε να μας εξηγήσει το γιατί...Θα είχε πολύ ενδιαφέρον. Πολύ ενδιαφέρον επίσης θα είχε να ακούσουμε και από τη νέα διοίκηση αναλυτικά τις απόψεις τους επί του θέματος αλλά και το τι σχεδιάζουν (αν σχεδιάζουν) να κάνουν κάτι για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή