Eπέκταση της χωματερής Φυλής

Ώρα μηδέν για τα σκουπίδια της Αττικής


Αντιμέτωπη με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική θα βρεθεί η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς το λεκανοπέδιο κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια μέσα στους επόμενους μήνες εάν δεν βρεθεί ένα νέο βαθύ χωνευτήρι σκουπιδιών μέχρι να κατασκευαστούν τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό.
Ο σχεδιασμός λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει παγώσει παρόλο που όπως σημείωνε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο ΧΥΤΑ της Φυλής, στον οποίο καταλήγει το σύνολο των αστικών αποβλήτων πρόκειται να κορεστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου ενώ υπάρχουν
μεγάλες καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις για να γίνουν οι νέες μονάδες σε Φυλή και Άνω Λιόσια, υποστηρίζοντας ότι εκκρεμούν αγωγές ιδιωτών άνω των 213 εκ. ευρώ. Με τους ρυθμούς που ακολουθούν τα έργα, στελέχη των υποψήφιων αναδόχων εκτιμούν ότι απαιτούν τουλάχιστον μία πενταετία για να λειτουργήσουν. Όπως αναφέρουν μόνο το χρηματοδοτικό σκέλος αυτών των συμβάσεων για να ξεκαθαρίσει μπορεί να πάρει από ένα έως δύο χρόνια και φέρνουν το παράδειγμα της Κοζάνης που ήταν από τα ευκολότερα έργα και διήρκησε μήνες. Τι θα γίνει όμως μέχρι τότε; Όσοι έχουν εμπειρία σε ανάλογα έργα, υποστηρίζουν ότι η επέκταση του κυττάρου της Φυλής για άλλη μια φορά είναι μονόδρομος και θυμίζουν τις διαδικασίες που ακολούθησε προ 4ετίας ο ΕΣΔΚΝΑ (ο τέως σύνδεσμος διαχείρισης των αποβλήτων της Αττικής) δίνοντας με απευθείας ανάθεση στον όμιλο Ελλάκτωρ το πράσινο φως για να προχωρήσει σε μία τεχνική «βαθιάς εκσκαφής» σε επιφάνεια 364 στρεμμάτων προκειμένου να δοθεί παράταση ζωής στην μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου.
πηγή:http://www.protothema.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια