Για σγουροδήμαρχους ο λόγος και για τα «έργα» του απερχόμενου


Μερικές φορές πως τα φέρνει τα πράγματα η ζωή. Η οποία, ως γνωστόν, κύκλους κάνει. Και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, που κάνει παστρικά τις δουλειές του, κάτι ξέρει. Και από κύκλους. Και από ημετέρους. Και από… δουλίτσες εξυπηρετήσεων. Ή, άλλως πώς, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Αλλά ας δούμε με τη σειρά ορισμένα γεγονότα που θα φωτίσουν καλύτερα το προεκλογικό πολιτεύεσθαι του κ. απερχόμενου που όμως θέλει να«κατσικωθεί» στη θέση του. Λογικό άλλωστε. Οι καιροί ου μενετοί για το ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξε, και που αλλού θα βρει καλύτερα από την προστατευτική «αγκαλιά» της Περιφέρειας;

Στις 26 Φεβρουαρίου φέτος, λοιπόν (και πριν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία) υπογράφτηκαν από τον κ. Περιφερειάρχη οι συμβάσεις για επτά έργα σε δήμους του λεκανοπεδίου, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Παρουσία των ενδιαφερόμενων δημάρχων, ήτοι των: Δημήτρη Κιούση (δήμαρχος Κρωπίας), Ιορδάνη Λουίζου (Μαραθώνα), Γιάννη Καλαφατέλη (Διόνυσος), Δημήτρη Φωκιανού (Λυκόβρυση – Πεύκη), Νίκος Ζενέτος (Ιλίου), Σταύρου Κασιμάτη (Κορυδαλλού).

Από το ρεπορτάζ διαβάζουμε: «Όλοι οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για τη συμβολή του στην υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων στους Δήμους τους, ενώ παράλληλα ευχήθηκαν και του χρόνου να είναι πάλι μαζί να υπογράφουν συμβάσεις. 
Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ιορδάνης Λουίζος είπε για τον Γ. Σγουρό:
«Το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε εύλογο και δίκαιο αίτημά μας». 
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης:
«Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, για πρόσφεραν στο έργο βελτίωσης της οδοποιίας. Είναι ένα έργο που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων». 
Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης:
«Ο Γιάννης Σγουρός ήξερα ότι ήταν Νομάρχης στην Αθήνα αλλά ως Περιφερειάρχης, όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας το 2011, έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει τις υποδομές της περιοχής μας. Όχι μόνο της Κρωπίας, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής. Το έργο που υπογράψαμε σήμερα ήταν η αποχέτευση ομβρίων και η διευθέτηση του ρέματος Ξερέα Αγίας Μαρίνας και ξεκινάει άμεσα. Τον ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να έχουμε μια καλή συνεργασία και τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν».
Μια πολιτική «ακτινογραφία» των ευγνωμονούντων δημάρχων μαρτυρά ότι πρόκειται για τρεις «πράσινους», με χρίσμα ΠΑΣΟΚ δηλαδή, δημάρχους (Ιλίου, Κρωπίας και Κορυδαλλού) και τρεις… «ακομμάτιστους» (Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαραθώνα, Διονύσου). Προφανώς ουδείς νεοδημοκράτης ή συριζαίος δήμαρχος είχε κάνει αίτηση ένταξης έργου για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια…

Τέλος πάντως, κακίες, θα μου πείτε…

Μετά λοιπόν που έπεσαν οι υπογραφές, άρχισαν οι γυροβολιές…

Κορδέλες και υπογραφές ολέ…

Για παράδειγμα ο απερχόμενος στις 30 Μαρτίου εγκαινίασε αυτοπροσώπως και πανηγυρικώς (θυμίζοντας σχεδόν άλλες εποχές) βρεφονηπιακό σταθμό στον Κορυδαλλό… Ένα καλό χέρι βοήθειας στον δήμαρχο Στ. Κασιμάτη που έχει αφήσει τους δημότες του απροστάτευτους, με υπολειτουργία βασικών κοινωνικών δομών πρόνοιας, με απλήρωτους εργαζόμενους στον δήμο…

Τις δε τελευταίες εβδομάδες το Ίλιον, δηλαδή ο δήμαρχός του, είχε την τιμητική του. Ο απερχόμενος εγκαινίασε αυτοπροσώπως και πανηγυρικώς νέα πλατεία, βρεφονηπιακό σταθμό ενώ πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση διάνοιξης της Λεωφόρου Θηβών, από το ύψος της Αγ. Νικολάου στο ΄Ιλιον έως τη Λεωφόρο Φυλής στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού. 



Μία από τις τελευταίες επισκέψεις του απερχόμενου αφορούσε τον θερμό του υποστηρικτή, δήμαρχο Μαραθώνα, Ιορδάνη Λουίζο και είχε να κάνει με το αποχετευτικό και τον βιολογικό καθαρισμό. Σημειώνεται ότι βιολογικό καθαρισμό υπόσχεται, άνευ επιτυχίας, επί 16 χρόνια ο νυν δήμαρχος… Ήλθε λοιπόν τώρα, προεκλογικά, η «μεγάλη ώρα», προκειμένου να προβληθεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης και να κάνει το κομμάτι του και ο νυν δήμαρχος, ότι δήθεν επιλύουν το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα του αποχετευτικού. Τώρα το αν πρόκειται απλά για την υπογραφή ενός εγγράφου για τη χρηματοδότηση μιας μελέτης, που αποτελεί μια πρώτη ενέργεια στη σειρά μιας μεγάλης διαδικαστικής αλυσίδας, που πόρρω απέχει από την τελική υλοποίηση του έργου, αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια.

Όπως, ασήμαντη λεπτομέρεια αποτελεί και το γεγονός, αναφορικά με το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Κορωπίου, ότι υπέγραψε μια σύμβαση που θα κάνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, τρία χρόνια για να υλοποιηθεί ή ότι στο Μαρκόπουλο έκανε εγκαίνια χωρίς να αναφερθεί στο βασικό έργο αποχέτευσης του λιμένα Μαρκοπούλου, που είναι και το βασικό πρόβλημα αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη. 

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Εκείνο που μετράει είναι η photo opportunity. Η εικόνα ότι γίνονται έργα – αυτή μετράει για τον απερχόμενο.

Και οι πολίτες σε ρόλο αξεσουάρ – χειροκροτητών…

Έτσι λοιπόν, βουρ για «έργα». Έργα να δούνε τα μάτια σας. Σε ημετέρους. Αλλά τι σημασία έχει; Το θέμα είναι να βλέπει το πόπολο ότι γίνονται έργα. Με το μυστρί. Και με τις κορδέλες που κόβονται. Και με χάρτες, και με υπογραφές. Και με φωτογραφίες επίσημες. Έτσι είναι…

Να εντυπωσιάζεται ο κόσμος. Και να ξεχνά.

Να ξεχνά τα προηγούμενα χρόνια της απραξίας αλλά και των διευκολύνσεων των ημετέρων και των εργολαβικών συμφερόντων.

Αλίμονο. 

Τώρα είναι η ώρα των «έργων», προς το συμφέρον του απερχόμενου που θέλει να παραμείνει και των νυν δημάρχων που θέλουν να εξακολουθήσουν να είναι νυν. 

Οι πολίτες – δημότες σε αυτό το σκηνικό είναι απλά ένα… αξεσουάρ, χειροκροτητές μίας χρήσης, στις 18 και τις 25 Μαΐου…

Και μετά «μέσα τα κεφάλια»…

Αν βέβαια τους δώσουμε το δικαίωμα…
Φ.Μ.
ΠΗΓΗ:http://www.avantipopolo.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια