Ομιλία του Δημήτρη Τσιουμπρή στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων



Ομιλία του Δημήτρη Τσιουμπρή στελέχους του ΚΚΕ  και υποψήφιου Δήμαρχου μα το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Φυλής
Στη συγκέντρωση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την
Κυριακή 6 Απρίλη  2014

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι.

Εδώ και πάνω από μισόν αιώνα οι αστικές κυβερνήσεις λειτουργούν την χωματερή στα Α. Λιόσια και στη Φυλή.
Οι συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής είναι τραγικές.
Πέρα από την σοβαρή υποβάθμιση της περιοχής έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ζωή των κατοίκων.
Οι θάνατοι από καρκίνους και άλλες αρρώστιες έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται πάνω από το 100% των σκουπιδιών της Αττικής. Και το λέμε   αυτό  γιατί έρχονται σκουπίδια και από άλλες περιοχές όπως Τρίπολη,  Ερμιονίδα κλπ.
Η πολιτική τους είναι ταξική. Η Δ. Αττική κατοικείται κύρια από την εργατική τάξη και άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Με την υποβάθμιση  της περιοχής μας,  βρήκαν φτηνή γη διάφοροι επιχειρηματίες που άνοιξαν μια σειρά ρυπογόνους βιοτεχνίες, βιομηχανίες κλπ.  Μαζί με σειρά άλλων ακόμη προβλημάτων όπως για παράδειγμα , οι  πυλώνες της ΔΕΗ,  που περνάνε ακόμη και πάνω από παιδικούς σταθμούς και σχολεία.
Τα σκουπίδια και η διαχείρισή  τους, είναι χρυσός στα χέρια των επιχειρηματιών
και μεγαλοεργολάβων, ενώ για τους κατοίκους κι τους εργαζόμενους της  περιοχής μας είναι θάνατος!! 
Σοβαρές ευθύνες για την παρουσία τόσες 10ετίες της χωματερής στην περιοχή μας έχουν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις της  Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση και των δύο σήμερα. Παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις εδώ και  πάρα  πολλά χρόνια του ΚΚΕ για την ολοκληρωμένη διαχείρηση των απορριμμάτων,  απομάκρυνση της χωματερής και χωροθέτηση άλλης μακριά από κατοικημένες περιοχές ακόμη και εκτός Αττικής, οι κυβερνήσεις αυτές εμμένουν να λειτουργούν την χωματερή στη Φυλή.

Σήμερα  στον περιφερειακό σχεδιασμό, προβλέπουν την δημιουργία στη περιοχή μας των 2 από τα 4 εργοστάσια καύσης, επιβαρύνοντας ακόμη πιο πολύ τη περιοχή μας
Σοβαρές έως και εγκληματικές ευθύνες πρέπει να καταλογίσουμε στα στηρίγματα αυτών των κομμάτων  στη τοπική διοίκηση,  οι δήμαρχοι στα Α. Λιόσια και στη Χασιά.
Ακόμη μεγαλύτερες  ευθύνες έχει ο πρώην και για 12 χρόνια εκλεκτός δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στα Α. Λιόσια. Είναι ο άνθρωπος αυτός που σαν δήμαρχος προσπάθησε να κάνει συνένοχο μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων των Α. Λιοσίων  δίνοντας ένα κομμάτι ψωμί και τάζοντας ακόμη περισσότερα.
Μ’ αυτόν τον τρόπο πετύχαινε να έχει την ανοχή ενός κόσμου και παράλληλα στήριζε τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη περιοχή μας, και ταυτόχρονα τροφοδοτούσε  με μεγάλα ποσοστά στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ.
Θα μείνει στην ιστορία η Διοίκηση Παπαδήμα για τον εκμαυλισμό και την εξαγορά συνειδήσεων που κατάφερε να κάνει σε εργαζόμενα στρώματα των Α. Λιοσίων.
Ανάλογες  ευθύνες έχει και ο εκλεκτός της Ν.Δ. ο πρώην Δήμαρχος Α. Λιοσίων Χ. Παππούς.
Ξεγελούσε και αυτός τον κόσμο πως η χωματερή φεύγει και υπόγραφε συμφωνίες για την παραμονή της.
 Ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης ακολουθεί και σήμερα το σλόγκαν ενός πρώην πρωθυπουργού που έλεγε «οι βάσεις φεύγουν» και ταυτόχρονα υπέγραφε συμφωνία με τους Αμερικανούς για την παραμονή τους.
Ο κ. Μπουραΐμης , παραμονές των εκλογών  λέει ότι η χωματερή στις 31/12/14 τελειώνει
Όμως στις 11   Μαΐου  του  2010 υπέγραφε ως  τότε  Δήμαρχος Χασιάς,  συμφωνία με τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ για την παραχώρηση των 500 στρεμμάτων για την επέκταση της χωματερής με  διάρκεια χρήσης 20 χρόνια   και πιο συγκεκριμένα  από το 2004 μέχρι  το  2024.
Μετά το 2024 ο ΕΣΔΚΝΑ υποχρεούται να αποδώσει τη χρήση και κατοχή αυτής στο Δήμο Φυλής , αφού προηγουμένως αποκαταστήσει αυτή πλήρως με δικές του δαπάνες  και άλλα διάφορα που προβλέπει η συμφωνία.
 Άρα πώς φεύγει;;;;

Αρκεί να παίρνουμε τα διαβόητα αντισταθμιστικά !!!
Αντί να διεκδικούμε τους πόρους που δικαιούμαστε, αντισταθμιστικά  για να κάνουμε και το κομμάτι μας να βολευόμαστε και να βολεύουμε !!!
Υπάρχουν αντισταθμιστικά  της υγείας μας, της υγείας των παιδιών μας,  αντισταθμιστικά της ζωής μας ;;;;
Να μη ξεχνάμε και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στη χωματερή. Με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η δε περιοχή γύρο από τη Χωματερή θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, με παράγκες και τρώγλες εξαθλιωμένων ανθρώπων ελλήνων και μεταναστών που προσπαθούν να επιβιώσουν μαζεύοντας από τα σκουπίδια
Και νεκρούς είχαμε και εξαφανισμένους θαμένους κάτω απόσωρούς σκουπιδιών!!

Όλοι τους κορόιδευαν και κοροϊδεύουν
Υπέγραφαν συμφωνίες για την παραμονή της χωματερής και στον κόσμο έλεγαν ψέματα πως η χωματερή φεύγει. Φώναζαν για το θεαθήναι, για  τα κανάλια  μέχρι να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα!!!!
Ένας λόγος παραπάνω τα λαϊκά στρώματα του Δήμου να τους καταδικάσουν στην κάλπη και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ που έχει και σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε κεντρικό μια συνέπεια για την απομάκρυνση της χωματερής.
Τελευταία ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης  προβάλει  το εξής: Ο κάθε Δήμος ή ενότητα Δήμων να διαχειρίζεται μόνος του τα απορρίμματα.
Να γίνουν δηλαδή 30 ή 60 χωματερές μέσα στην Αττική.
Και στο ΧΥΤΑ Φυλής να πηγαίνουν μόνο τα σκουπίδια του Δήμου, άντε και κανενός γειτονικού. Όχι βεβαίως να κλείσει!
  Τη θέση του κ. Μπουραΐμη   αντιγράφει σ’ αυτές τις εκλογές και η παράταξη του κ. Σάββα και δεν λέει τίποτα για απομάκρυνση.
Είναι όμως και θέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα διάφορα στελέχη του να παίρνουν θέση υπέρ της δημιουργίας των 2 μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Φυλή.

Φίλες και Φίλοι
Οι εργαζόμενοι κάτοικοι  της περιοχής  μας  έδωσαν  μάχες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την απομάκρυνση της χωματερής.
Με  μπροστάρηδες τους κομμουνιστές αλλά και την συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων από τα λαικά στρώμματα της περιοχής μας,
 σ’ όλες αυτές τις κινητοποιήσεις.
Με την ευκαιρία θέλουμε να καταγγείλουμε ορισμένους όψιμους και ευκαιριακούς «αγωνιστές»,  που προσπαθούν να σπείρουν αμφιβολίες  για τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει το ΚΚΕ και τις στηρίζει σε όλα τα όργανα της τοπικής και περιφερικής διοίκησης.   
Όμως να το πούμε καθαρά μαζί με τους ανιδιοτελείς και τίμιους αγωνιστές, πήραν μέρος και μια σειρά άλλοι παράγοντες   με  στόχο την προβολή τους και μόνο, για να πάρουν αξιώματα στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και αλλού,  Να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα.  Και την ίδια στιγμή καθησύχαζαν το λαό αδρανοποιούσαν το κίνημα.
 Είναι φανερό ότι  άλλος δρόμος δεν υπάρχει για το λαϊκό κίνημα της περιοχής μας, από το να παλέψει συντονισμένα και οργανωμένα αλλά και περιφρουρημένα από τους κάθε λογής επίδοξους σωτήρες τυχοδιώκτες  
 μαζί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια όπως είναι η ανεργία και η φτώχεια,  το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων του μεροκάματου.

Αγωνιζόμαστε
·        Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος εθνικός σχεδιασμός.
·        Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 2 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) που στηρίζεται στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
·        Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ‘’ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ’’, να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει η απορρύπανση και περιβαλλοντολογική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στην ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής-Λιοσίων σε συνδυασμό (εξ’ αιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με την λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρυμμένο θριάσιο.
·        Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του θριασίου, χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών.
Φίλες και φίλοι
Η λύση και αυτού του προβλήματος μαζί με όλα τα άλλα προς όφελος του λαού μας βρίσκεται στα δικά του χέρια. Δεν θα έρθει από τα πάνω σαν μάνα εξ ουρανού.
Θα είναι αποτέλεσμα της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος του ταξικά οργανωμένου και προσανατολισμένου κινήματος που θα εντάξει σους στόχους πάλης και αυτά τα αιτήματα. Αποφασισμένος να οικοδομήσει τη πλατειά συμμαχία της εργατιάς των αυτοαπασχολούμενων  μικρο -επαγγελματιών της νεολαίας των γυναικών
Να συγκρουστεί με τα μεγάλα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα μεγαλοεργολάβων   μεγαλο -επενδυτών  ντόπιων αλλά και ξένων που ετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι.
Θέλει στη πρώτη γραμμή αποδειγμένα ανιδιοτελείς αγωνιστές και όχι μαθητευόμενους μάγους και επίδοξους σωτήρες. Μαχητές του λαού μας και όχι προβεβλημένους καρεκλοκένταυρους
 Ή ακόμη χειρότερα βολεμένους ιδεολόγους απεργοσπάστες   του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα,  αναχωρητές του ταξικού κινήματος που το υπονομεύουν, μαζί με τις μετανοήσαντες  μαγδαληνές του Κυβερνητικού συνδικαλισμού,  και χαϊδεύουν αυτιά, κοροϊδεύουν ασύστολα. 

  Θέλει πρωταγωνιστή τον ίδιο το λαό.

Στηρίξτε μαζικά αποφασιστικά  τα ψηφοδέλτια της λαϊκής συσπείρωσης  που στηρίζει το ΚΚΕ στη περιφέρεια και το Δήμο
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές
Για να πάρει ανάσα ο λαός. Κουράγιο για νέους πιο αποφασιστικούς αγώνες μέχρι τέλους!
 Για όλα όσα δικαιούμαστε και μας τα στερούν

ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ

 Είναι  και αυτό μια προϋπόθεση για την ανάταση, την αναζωογόνηση του κινήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια