Διαχρονικές οι ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης για την παραμονή της χωματερής που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ζωές


Αμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων


Εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική και οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον» διοργανώνει το ΚΚΕ στα Ανω Λιόσια, την Κυριακή 6 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Μπάμπης Ζιώγας, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Τσιουμπρής, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής, ενώ θα παρέμβουν και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών του Μάη καλεί τους εργαζόμενους του Θριάσιου και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής να βγάλουν συμπεράσματα και από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων για τις πολιτικές που εφαρμόζει και υποστηρίζει κάθε πολιτική δύναμη.
Οι εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν να διατηρούν το Θριάσιο ως σκουπιδότοπο όλης της Αττικής και όχι μόνο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση διαχρονικά έχουν την υποστήριξη των διοικήσεων του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής), όπου συναποφασίζουν τα δημοτικά και περιφερειακά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για πολλά χρόνια και του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη συναίνεση των τριών τελευταίων δημάρχων Ανω Λιοσίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στο δόγμα «όλα τα σκουπίδια στην Αττική» και δεν αποκλείει το υπερκορεσμένο Θριάσιο από την κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμάτων.
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που είναι στενά δεμένη με τη ζωή της εργατικής τάξης, όπως αυτή υλοποιείται στην Αττική, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στις συνθήκες εργασίας και στο πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Αποτελεί άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της υποβάθμισης ολόκληρου του τόξου της Δυτικής Αττικής που κατοικείται από εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και τα παιδιά τους.
Με αφορμή τη συγκέντρωση του ΚΚΕ την επόμενη Κυριακή, δηλώσεις έκαναν στον «Ριζοσπάστη» ο υποψήφιος δήμαρχος ΦυλήςΔημήτρης Τσιουμπρής, ο Θοδωρής Χαμαλίδης, εργαζόμενος στο δήμο και εκλεγμένος στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ καθώς και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, και ο Νίκος Ζαπάντης, δάσκαλος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Φυλής.
«Βόμβα»
Ο Νίκος Ζαπάντης σημειώνει: «Δε φτάνει να λέμε στα παιδιά γενικόλογες θεωρίες για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της περιοχής από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Χρειάζεται ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας, που θα διαπερνά κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία των μαθητών, των γονέων, των δασκάλων και καθηγητών της περιοχής καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις είναι δικαιολογημένα έντονη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύουν οι κομμουνιστές και οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Να κατανοηθεί ότι στην περιοχή μας λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια μια υγειονομική βόμβα. Δίνουμε τη μάχη να μάθουν οι μαθητές και οι γονείς τι μας ετοιμάζουν: Οσα εργοστάσια και να φτιάξουν στην Αττική, το 85% των σκουπιδιών θα εξακολουθεί να έρχεται στη χωματερή της Φυλής. Επίσης, να μάθουν ότι η διαχείριση των απορριμάτων ιδιωτικοποιείται, επομένως θα την πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά. Εκεί οδηγεί η κατεύθυνση της "αυτοχρηματοδότησης" των δήμων και η αναζήτηση πόρων που όλες οι άλλες δυνάμεις υπερασπίζονται: Στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, στις παραχωρήσεις - ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Πάρνηθα, όπου σχεδιάζονται αιολικά πάρκα. Η κατάσταση αυτή στην περιοχή μας συμπληρώνει τα υπόλοιπα φλέγοντα προβλήματα διαβίωσης, όπως η ανεργία, οι διακοπές στο ρεύμα και το νερό λόγω των απλήρωτων λογαριασμών, τα χρέη που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Στοιχεία και εκθέσεις αποκαλύπτουν την όλο και μεγαλύτερη ρύπανση του εδάφους και των νερών από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Οι βαριές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων επιβεβαιώνονται από τη μάστιγα των καρκίνων. Η κατεύθυνση της ΕΕ για καύση των απορριμάτων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία. Η κοινή πάλη του γονεϊκού, του μαθητικού, του λαϊκού κινήματος μπορεί να δώσει τη λύση. Η οριστική απομάκρυνση της χωματερής και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής αποτελεί μόνιμο αίτημα του ΚΚΕ και πρωτοστατούμε ώστε να διαπερνά όλη την πάλη του λαϊκού κινήματος στην περιοχή. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στο ότι η ύπαρξη του σκουπιδότοπου χαρακτηρίζει εδώ και δεκαετίες τις γειτονιές μας».
Σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων
Ο Θοδωρής Χαμαλίδης τονίζει: «Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμάτων αλλά και της αποκομιδής. Πρόκειται για συνολικό σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη ότι τα σκουπίδια είναι χρυσή επένδυση για το κεφάλαιο. Τελικά θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι με απολύσεις και φθηνάμεροκάματα για να βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες. Οι τελευταίες εξελίξεις με το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό δείχνουν ότι εξαρχής ο σχεδιασμός ήταν να συνεχιστεί η επιβάρυνση της περιοχής και για τρεις - τέσσερις δεκαετίες ακόμα να δέχεται το σύνολο των απορριμάτων της Αττικής και όχι μόνο. Τα εργοστάσια που θα εγκατασταθούν και με τη ρήτρα που έχει μπει στο κράτος για τους ελάχιστους τόνους που θα παραλαμβάνουν, προκειμένου να μεγιστοποιείται το κέρδος, θα κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από όταν εγκαταστάθηκε η χωματερή. Πρέπει να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός και να απομακρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ εκτός Θριασίου.
Οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Μεταξύ άλλων διεκδικούμε να διασφαλιστούν έσοδα στο δήμο από το κράτος προκειμένου να μη συνδέεται η μισθοδοσία των εργαζομένων με τα "αντισταθμιστικά οφέλη" λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην περιοχή. Αυτό οδηγεί ουσιαστικά σε εκβιασμό ώστε προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων να ανεχόμαστε τη χωματερή και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την περιοχή μας. Ευθύνες σοβαρές φέρει και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που είτε διεκδικεί τον "υγιή ανταγωνισμό" και αναζητά τον "καθαρό επιχειρηματία" είτε αναπαράγει τη συζήτηση για το τι είδους εργοστάσιο πρέπει να εγκατασταθεί, χωρίς να θίγει το θέμα του χώρου και του περιφερειακού σχεδιασμού».
Κόντρα στην ιδιωτικοποίηση
Ο Δημήτρης Τσιουμπρής υπογράμμισε: «Φέτος κλείνουν 50 χρόνια λειτουργίας της χωματερής στα Ανω Λιόσια. Οι διοικήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας έχουν πολύ σοβαρές ευθύνες. Κυνηγώντας τα "αντισταθμιστικά" χρόνο με το χρόνο και με το επιχείρημα ότι η χωματερή είναι η ζωή μας, έφερναν το θάνατο στις αυλές μας. Η σημερινή διοίκηση του ΠΑΣΟΚ από τη μια λέει ότι η χωματερή φεύγει στο τέλος του χρόνου, από την άλλη έχει βάλει ήδη την υπογραφή της για παραμονή μέχρι το 2024. Πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος η διεκδίκηση για άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο των κατοίκων, παλιές και καινούργιες, δε λένε κουβέντα για τη χωματερή και την απομάκρυνσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμυθιάζει για διενέργεια δημοψηφίσματος στη Φυλή για το θέμα ενώ σε κεντρικό επίπεδο αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, με τους υποψηφίους του να λένε άλλα στα Α. Λιόσια και άλλα στο Γραμματικό και την Κερατέα.
Το ΚΚΕ διαχρονικά πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων των όμορων δήμων με αίτημα την απομάκρυνση της χωματερής. Το πρόβλημα αυτό παραμένει στην πρώτη γραμμή της πάλης και καλούμε τους εργαζομένους να βγάλουν συμπεράσματα και να το κάνουν κριτήριο ψήφου. Η διοίκηση του δήμου το μόνο που κάνει χρόνια τώρα είναι να προπαγανδίζει ότι η χωματερή μάς δίνει μεροκάματο και να διεκδικεί από την Περιφέρεια τα "αντισταθμιστικά", που ακόμα κι αυτά δεν πάνε για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, όπως υποτίθεται ότι προβλέπεται. Από την πλευρά της η διοίκηση της Περιφέρειας για το μόνο που φροντίζει είναι για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης, που θα μας φορτώσει με νέα βάρη.
Εκτός των άλλων σημειώνουμε ότι η χωματερή φέρνει μαζί της κι άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας από την καύση κομπόστ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί».
Πηγήhttp://exotaxyta.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια