Άρωμα διαπλοκής για τον Γιάννη Σγουρό και η απάντηση του.



Του Σταύρου Παπαντωνίου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο νομικός σύμβουλος του είναι μέλος στο Δ.Σ. θυγατρικής εταιρείας της «Ηλέκτωρ»
Νέα στοιχεία-φωτιά για τα «έργα και τις ημέρες» του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού φέρνουν στη δημοσιότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», από τα οποία προκύπτουν περίεργες συμπτώσεις,
που εγείρουν σοβαρότατα ερωτήματα και ζητήματα νομιμότητας και ηθικής τάξεως.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, νομικός σύμβουλος του Ειδικού Διαβαθµιδικού Συνδέσµου του Νομού Αττικής, που έδωσε με απευθείας ανάθεση έργο 60 εκατομμυρίων για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Ηλέκτωρ, εμφανίζεται την ίδια ώρα και μέλος του Δ.Σ. θυγατρικής της παραπάνω εταιρείας, που ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα «Π» είχαν αποκαλύψει την αλληλογραφία του υπουργείου Εσωτερικών με τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, από την οποία προέκυπτε ότι ο κ. Σγουρός είχε αγνοήσει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και δύο αποφάσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συµβάσεων, προχωρώντας στην απευθείας ανάθεση του προαναφερόμενου έργου.
ΤΟ ΦΕΚ
Ο εν λόγω νομικός είναι ο κ. Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης του Νικολάου, δικηγόρος, ο οποίος με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009 εισήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΕΑΛ Α.Ε., που διαθέτει την εγκατάσταση συμπαραγωγής με καύσιμο βιοαέριο από τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και είναι θυγατρική κατά 50% της Ηλέκτωρ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα. Μάλιστα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας στις 10 Φεβρουαρίου 2012 και πριν λήξει η θητεία του παλαιού Δ.Σ., ελήφθη απόφαση να αλλάξει ο πρόεδρός της και τη θέση του να πάρει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ενώ τα υπόλοιπα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χατζηγιαννάκης, να παραμείνουν έως το 2017.
Στις 29 Ιανουαρίου 2014 και μάλιστα στις 6 το πρωί, όπως γράφει το πρακτικό που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, μετά από πρόσκληση του κ. Σγουρού ως προέδρου, προκειμένου να ασκήσει αίτηση ανάκλησης στην πράξη του
Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ ΕΔΣΝΑ και της κοινοπραξίας «Ηλέκτωρ, Λώλος, Τσομπανίδης και Αρση» για το έργο των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιτροπή λοιπόν, αφού δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου, ανέθεσε την άσκηση ανάκλησης στη δικηγορική εταιρεία «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης» και δη στο μέλος της, Ευάγγελο Χατζηγιαννάκη.
Με απλά λόγια, το μέλος του Δ.Σ. εταιρείας της οικογένειας Μπόμπολα που διαχειρίζεται το βιοαέριο είναι και νομικός σύμβουλος του Ειδικού ∆ιαβαθµιδικού Συνδέσµου του Νοµού Αττικής, που διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα, με πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον κ. Γιάννη Σγουρό, ο οποίος μάλιστα καλείται να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια στην υπόθεση με την κοινοπραξία Μπόμπολα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καταιγιστικά και απαιτούν άμεσες απαντήσεις, κυρίως ως προς το σκέλος της καταγγελίας που κάνει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συµβάσεων, η οποία γνωμοδότησε δύο φορές αρνητικά για την απόφαση του κ. Σγουρού να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Στο έγγραφό της προς το υπουργείο Εσωτερικών, η Αρχή όχι μόνο διευκρινίζει ότι η μη τήρηση του νόμου αποτελεί ουσιώδη παράβαση της διαδικασίας, αλλά αποκαλύπτει ότι είχε απορρίψει και την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο ΕΔΣΝΑ στις 27/8/2013 και είχε εγείρει πλέον ανοικτά θέμα παράβασης καθήκοντος.
ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Το ρεπορτάζ έχει συνέχεια. Οπως φαίνεται από το σχετικό έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συµβάσεων, η απευθείας ανάθεση από τον περιφερειάρχη Αττικής βρήκε και… σύµµαχο. Παρά τη διπλή αρνητική εισήγηση για την ανάθεση από την Αρχή και την άρνηση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ∆ιεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών είχε… αντίθετη άποψη: κοινοποίησε στην Αρχή το υπ’ αρ. 8//21-10-2013 Πρακτικό µε θετική γνωµοδότηση κατά πλειοψηφία «για τη σύναψη της 1ης Συµπληρωµατικής Σύµβασης της Σύµβασης Υπηρεσιών, παρά την έκδοση των ανωτέρω Αποφάσεων της Αρχής και κατά παράβαση του Ν. 4013/2011».
Τα ερωτήµατα για την υπόθεση πληθαίνουν ακόµη περισσότερο στην περίπτωση του ίδιου του εργοστασίου, καθώς το σχετικό απόσπασµα, που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Αρχής, Δ. Ράικου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πέραν των ανωτέρω, από τα αρχεία της Αρχής δεν προκύπτει να έχει εκδοθεί (θετική) Απόφαση για παροχή σύµφωνης γνώµης σχετικά µε τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κοµποστοποίησης».
Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως και το γεγονός ότι, παρά τον σάλο που προκλήθηκε, ο γενικός γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, δεν πήρε θέση για το θέµα, αλλά προτίµησε τη σιωπή, µε αποτέλεσµα να εισπράξει αρνητικά σχόλια. Οι κ.κ. Σγουρός και Αγγελάκας είχαν συναντηθεί µάλιστα στις αρχές Φεβρουαρίου και είχαν µιλήσει για τα θέµατα της Περιφέρειας και τον τρόπο µε τον οποίο θα συνεργαστούν οι δύο Αρχές, ανάλογα µε τις αρµοδιότητες του καθενός.
Αναπάντητες οι καταγγελίες
Το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» για την απευθείας ανάθεση έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον Γιάννη Σγουρό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, µε αποτέλεσµα να φουντώνει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η πρώτη από αυτές τις αντιδράσεις ήρθε από τον υποψήφιο µε τη στήριξη της Ν.∆. Γιώργο Κουµουτσάκο. Ο νυν ευρωβουλευτής ζήτησε άµεσα από τον κύριο Σγουρό να τοποθετηθεί και να απαντήσει στα ερωτήµατα που έθετε το ρεπορτάζ. Λίγες ώρες μετά, η έτερη υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, Ρένα ∆ούρου, έπαιρνε και εκείνη θέση, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να απαντήσει στα όσα είδαν το φως της δηµοσιότητας και καταγγέλλοντας την απευθείας ανάθεση. Μπροστά στις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για παράβλεψη των νόµιµων διαδικασιών, ο κύριος Σγουρός προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος. Το βέβαιο είναι ότι ο «φάκελος Σγουρού» έχει πλέον ανοίξει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι τα έργα και οι ημέρες του περιφερειάρχη έχουν πολύ ενδιαφέρον.
πηγή:http://pitsounicity.gr/diadimotika-perifereies/942-aroma-diaplokis-gia-ton-gianni-sgouro
η απάντηση Σγουρού:
Απόλυτη δικαίωση Σγουρού από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το θέμα των σκουπιδιών – Απάντηση Σγουρού σε συκοφάντες

«… Η αναθέτουσα Αρχή (ΕΔΣΝΑ) για την επίμαχη σύμβαση έλαβε υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες, τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της η Απόφαση 1534/2014 του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποφαίνεται ότι το σχέδιο Συμφωνητικού μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και της αναδόχου Κοινοπραξίας είναι νόμιμο και μπορεί να υπογραφεί από τα δύο μέρη.
Η Απόφαση αυτή δίνει απάντηση σε δημοσιεύματα και ισχυρισμούς υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής περί «σκανδάλου απευθείας ανάθεσης 60 εκατομμυρίων ευρώ από τον Σγουρό» για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Βίωσα όλο το προηγούμενο διάστημα μια αήθη και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος και της αξιοπρέπειάς μου.
Κομματικά, επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα προσπάθησαν μέσω «εργολαβιών» του Τύπου να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο. Χωρίς να έχω υπογράψει μέχρι σήμερα καμία σύμβαση, κάποιοι ανακάλυψαν το «μέγα σκάνδαλο».
Κομματικοί υποψήφιοι έσπευσαν να συνδράμουν και να εκμεταλλευθούν αλιεύοντας στα βρώμικα νερά. Τώρα που η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δικαιώνει απόλυτα, οι ίδιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το νέο πολιτικό ήθος που κομίζουν όλοι αυτοί οι νεόκοποι στην Αυτοδιοίκηση. Όσοι λοιπόν επικαλούνται αρχές και διαφάνεια ας ξεκινήσουν από τα βασικά: το σεβασμό των Αποφάσεων της Δικαιοσύνης και το σεβασμό των αντιπάλων.
Η λασπολογία και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι κακό ξεκίνημα για όσους επιθυμούν να προσφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτές τις πρακτικές, που είναι διαδεδομένες στην κεντρική πολιτική σκηνή, ας μην τις μεταφέρουν και στην Αυτοδιοίκηση. Η δική τους «αρένα» είναι η συκοφαντία και η πόλωση. Η δική μας πρόταση είναι η σύνθεση και η παραγωγή έργου με απόλυτη διαφάνεια.
Έχω αποδείξει πολλές φορές σε όλη τη διαδρομή μου ότι στην πολιτική σκακιέρα παίζω με καθαρούς όρους. Για το λόγο αυτό δηλώνω ότι μέχρι τις εκλογές, παρά την απόλυτη δικαίωση μου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν θα υπογράψω καμία σύμβαση για το έργο αυτό. Όποιος εκλεγεί Περιφερειάρχης μετά τις εκλογές, ας πάρει και τις δέουσες αποφάσεις.

Όσο για τα «ποντικοπαπαγαλάκια» δεν θα αποφύγουν να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, να λογοδοτήσουν και να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Τέλος, επαναλαμβάνω και δημόσια την πρόσκληση μου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εντολή ελέγχου όλων των πράξεων του παρελθόντος, ακόμη και όταν στη διοίκηση του Συνδέσμου συμμετείχαν στελέχη των κομμάτων, που στηρίζουν σήμερα τους υποψηφίους που σκανδαλολογούν και εκτοξεύουν λάσπη».

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ελπίζω ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και κόμματα να επιλέξουν για το συμφέρον ΜΑΣ στις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές τη Ρένα Δούρου για ευνόητους λόγους...ώστε να υπάρξει μια ελπίδα αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για να μην υλοποιηθούν τα 2 εργοστάσια που σχεδιάζει ο νυν στη Φυλή....ελπίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή