"Ξίνισε" ο Σγουρός με τη ΓΓ

Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προειδοποιεί ο Γιάννης Σγουρός - Ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ενημερώνει Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργούς, Βουλευτές της Αττικής

  •  
  •  
-       Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προειδοποιεί ο Γιάννης Σγουρός
-       Ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και ενημερώνει Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργούς, Βουλευτές της Αττικής
-       Καμία πρόοδος στα θέματα των χρεών και των απαλλοτριώσεων
-       Αντί να δίνονται λύσεις, ξεφυτρώνουν νέες Γενικές Γραμματείες

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης, ζητά ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ο κ. Σγουρός, η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων και ο νέος σχεδιασμός που υλοποιείται, κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αφού δύο χρόνια μετά τη σύσταση του νέου φορέα, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση των υπέρογκων χρεών του φορέα και την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.
Για τα παραπάνω θέματα ο κ. Σγουρός θα ενημερώσει με επιστολή του, τόσο τον κ. Σαμαρά,
όσο και τους Αρχηγούς των Κομμάτων, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές της Αττικής
Ειδικότερα :
  • Τα χρέη του φορέα προς τρίτους παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα και ο ΕΔΣΝΑ παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ακόμη δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων περί ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως συμβαίνει με όλους τους ΟΤΑ της χώρας.  Το χρέος του Συνδέσμου το 2013 εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 61 εκ. € μειωμένο κατά 15 εκ. € σε σχέση με το 2012 γεγονός που οφείλεται στο νοικοκύρεμα που έχει επέλθει (είσπραξη βεβαιωμένων εσόδων, συμψηφισμοί, διακανονισμοί, περιστολή περιττών λειτουργικών δαπανών κλπ).
  • Δεν έχουν ολοκληρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οι κηρυχθείσες απαλλοτριώσεις που αφορούν έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής όπου διενεργούνται σήμερα οι εργασίες της υγειονομικής ταφής και σχεδιάζεται να λειτουργήσουν νέες υποδομές. Ήδη οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου και δικαιούχοι αποζημιώσεων έχουν καταθέσει αγωγές σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του Συνδέσμου με τις οποίες ζητούν πάνω από 200 εκ. €.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :
«Μας ανέθεσαν δια νόμου τη διοίκηση ενός φορέα και τη διαχείριση ενός τομέα με τεράστια προβλήματα και παθογένειες χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη. Δύο χρόνια μετά, ούτε το απολύτως αυτονόητο, της ένταξής μας στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν έκαναν για να ρυθμιστούν τα χρέη μας, όπως όλων των ΟΤΑ της χώρας. Παρά την ανυπαρξία υποστήριξης καταφέραμε και την καθημερινή διαχείριση να διασφαλίσουμε και τον νέο σχεδιασμό να προχωρήσουμε, διαψεύδοντας τους κατ΄ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ ανάθεση καταστροφολόγους. Ζητάμε τη συμβολή της Κεντρικής Διοίκησης μόνο σε ζητήματα που δεν έχουμε εκ του νόμου την αρμοδιότητα και βρίσκουμε μονίμως απέναντί μας έναν τοίχο. Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων πριν είναι αργά».

Αντί για λύσεις ξεφυτρώνουν … νέες Γενικές Γραμματείες

Την ίδια στιγμή που τα παραπάνω προβλήματα παραμένουν άλυτα, με Προεδρικό Διάταγμα συστάθηκε νέα Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εξέφρασε την αντίθεσή του με τη σύσταση του νέου οργάνου, που προχώρησε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και διαβούλευση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, που έχουν διαχρονικά την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπως τόνισε, με τη νέα Γενική Γραμματεία προστίθεται ακόμη ένας φορέας στην πληθώρα των ήδη υφισταμένων  :
ΦοΔΣΑ, Περιφέρειες, Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, Δήμοι, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Εσωτερικών, Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, Διυπουργική Επιτροπή Αποβλήτων, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, Συλλογικά και Ατομικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Και ο κατάλογος είναι μακρύς.
Εντύπωση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι ένας απλός Γενικός Γραμματέας προβλέπεται να δίνει εντολές σε υπερκείμενα Υπουργεία.
«Το σύστημα πρέπει να είναι απλό και αντιγραφειοκρατικό και τώρα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο και δαιδαλώδες. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Έτσι τα πράγματα περιπλέκονται. Όχι επειδή το λέμε εμείς. Το λέει η κοινή λογική. Αν τους χρειάστηκαν τόσοι μήνες απλά και μόνο για να συγκροτήσουν τη γραμματεία, αναρωτιέμαι πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο και να δώσουν λύση στα προβλήματα; Ας μην ανησυχούμε όμως. Όταν διαπιστωθεί η αδυναμία και του νέου οργάνου, ίσως προτείνουν μια νέα Γραμματεία που θα συντονίζει την παλιά και τα τρία Υπουργεία! Ράβε ξήλωνε, δηλαδή, δουλειά να μη σου λείπει …» τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Γιατι αδιέξοδο? Δεν θέλουμε να προωθηθούν τα προβλεπόμενα στην ευρωπαική νομοθεσία (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, αρχή εγγύτητας κλπ) ? Προτιμάμε να υλοποιηθούν τα φαραωνικά έργα που έχουν δρομολογηθεί και μετά να έρθουν τα πρόστιμα από την ΕΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή