Αυξάνονται τα αιτήματα προς τη Google για απόσυρση περιεχομένου που... ενοχλεί


Η εταιρεία Google ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα των κυβερνητικών αρχών διαφόρων κρατών για απόσυρση του περιεχομένου ορισμένων ιστοτόπων της, κυρίως στην Τουρκία και τη Ρωσία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυτού του είδους τα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 68% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, διευκρίνισε η εταιρεία κατά την παρουσίαση μιας "έκθεσής για τη διαφάνεια".

Ο όμιλος, ιδιοκτησίας του οποίου είναι και το YouTube, ανέφερε ότι έλαβε συνολικά 3.846 αιτήματα απ' όλο τον κόσμο, με στόχο την απόσυρση 24.737 θεμάτων του. Ανταποκρίθηκε θετικά μόνο στο 36% αυτών των αιτημάτων. Η έκθεση "ασφαλώς δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο αλλά
δείχνει μια ανησυχητική τάση αύξησής της", σχολίασε η Σούζαν Ινφαντίνο, στέλεχος της Google που είναι υπεύθυνη για νομικά θέματα, σε μήνυμά της που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του ομίλου.

Μια άλλη "ανησυχητική τάση" της τελευταίας τετραετίας είναι ότι "οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να μας ζητούν να αποσυρθούν θέματα πολιτικού περιεχομένου", σημείωσε. "Δικαστές μας ζήτησαν να αποσύρουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας για αυτούς, αστυνομικοί ζήτησαν να αποσυρθούν βίντεο ή ιστολόγια που αποκάλυπταν τη συμπεριφορά τους και τοπικοί θεσμοί, όπως δημοτικά συμβούλια, δεν επιθυμούν να βρίσκουν οι άνθρωποι πληροφορίες για τον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους", εξήγησε η Ινφαντίνο.
Στην Τουρκία τα αιτήματα αυτά αυξήθηκαν κατά 966%. Η Google ανέφερε ότι αγνόησε ένα αίτημα των δικαστικών αρχών που ζητούσαν να μην εμφανίζονται αποτελέσματα αναζήτησης για έναν πολιτικό και για σεξουαλικά σκάνδαλα. Αρνήθηκε επίσης να καταργήσει ένα ιστολόγιο που περιείχε πληροφορίες για το κουρδικό κόμμα.

Στη Ρωσία ο αριθμός των αιτημάτων αυξήθηκε κατά 125% κυρίως εξαιτίας ενός νέου νόμου που θέτει περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου. Από τα 235 αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου η Google ανταποκρίθηκε στα 115.

Στις ΗΠΑ υποβλήθηκαν 27 αιτήματα από μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που ζητούσε να καταργηθούν ορισμένες εφαρμογές από το Google Play διότι παραβίαζαν το δίκαιο περί εμπορικών σημάτων. Η Google απέσυρε τελικά τις 76 από τις 89 εφαρμογές.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

πηγή:http://www.zougla.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια