Επέκταση της χωματερής κατά 300 στρέμματα ;;;;


Συμμορίες λυμαίνονται τον ΧΥΤΑ Φυλής
Οι πρωτοβουλίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής περιόρισαν το φαινόμενο των... εισβολών και της διακοπής λειτουργίας.
Του Γιάννη Παλαιολόγου
Ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει τους επόμενους μήνες τη φύλαξη του ΧΥΤΑ Φυλής. Οι εισβολές παραμένουν καθημερινό φαινόμενο, αλλά είναι πιο ολιγομελείς.
Η ζωή κυλάει στους συνηθισμένους ρυθμούς στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι εργαζόμενοι, του ΕΔΣΝΑ και του Ηλέκτωρ παραλαμβάνουν τα σκουπίδια της Αττικής (5.000 - 6.000 τόνους ημερησίως) – συν, τους τελευταίους μήνες, αυτά της Τρίπολης και της Ερμιονίδας. Οι συμμορίες των ρακοσυλλεκτών της περιοχής –κυρίως Ρομά και μετανάστες από το Πακιστάν– συνεχίζουν να εισέρχονται στο ΧΥΤΑ και να αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς (χαλκό, σίδηρο, ξύλα καλής ποιότητας) μέσα στα βουνά των απορριμμάτων. Οι εργαζόμενοι τους κυνηγούν και, ενίοτε, βρίσκουν τους εαυτούς τους κυνηγημένους.
Ωστόσο, είναι κοινή η εκτίμηση των ανθρώπων που βιώνουν την καθημερινότητα του ΧΥΤΑ ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Η τοποθέτηση προ δύο
περίπου μηνών του Παναγιώτη Κορδολαίμη ως αστυνομικού διευθυντή Δυτικής Αττικής αποτέλεσε έναυσμα πιο ενεργής δραστηριοποίησης στη μάχη κατά των ρακοσυλλεκτών. Πέραν της ευρείας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Κορδολαίμης έκανε συστάσεις για βελτίωση της περίφραξης του χώρου, με ύψωμα του υπάρχοντος τοίχου και κατασκευή νέου σε σημεία που δεν υπήρχε. Οι συστάσεις αυτές έχουν υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό από τον ΕΔΣΝΑ και έπεται συνέχεια.
Οι εισβολές παραμένουν καθημερινό φαινόμενο, αλλά είναι πιο ολιγομελείς και τα περιπολικά τις αποκρούουν ταχέως. Ως αποτέλεσμα, το τελευταίο δίμηνο το φαινόμενο του κλεισίματος του ΧΥΤΑ λόγω μαζικών εισροών ρακοσυλλεκτών έχει περιοριστεί δραστικά. Εν τω μεταξύ στους επόμενους μήνες θα αναλάβει τη φύλαξη του χώρου ιδιωτική εταιρεία security.
Φυσικά ο ΧΥΤΑ δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε ιδεώδη χώρο εργασίας. «Η είσοδος τρίτων προσώπων παρατηρείται συνήθως μετά το μεσημέρι, όταν αλλάζουν βάρδια οι αστυνομικοί», σημειώνει στην «Κ» ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ. Οπως μας ενημερώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο, μπορεί πλέον να μην εμφανίζονται ομάδες με όπλα, όπως παλαιότερα, αλλά έχουν σίδερα με γάντζους, αυτοσχέδιες λάμες για να καθαρίζουν τα καλώδια κ.ά. Ο πετροβολισμός εργαζόμενων από ρακοσυλλέκτες, αλλά και οι συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών συμμοριών εντός του ΧΥΤΑ, δεν σπανίζουν. Επιπλέον, στις οσμές της κομποστοποίησης από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και των ίδιων του σκουπιδιών, προστίθεται, στη νοτιοανατολική πλευρά του χώρου, η νοσηρή μυρωδιά από τα καλώδια που καίγονται στους καταυλισμούς.
Η διαχείριση του ΧΥΤΑ έχει βελτιωθεί αισθητά την τελευταία διετία. Κρίσιμοι σταθμοί ήταν η μεταβίβαση του διαχειριστικού ελέγχου στους ιδιώτες τον Μάρτιο του 2011 και η ανάληψη της προεδρίας του ΕΔΣΝΑ από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Ωστόσο, το μέλλον δεν διαγράφεται ρόδινο.
Το 2010 δρομολογήθηκε η βαθιά εκσκαφή του ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ, επιφάνειας 364 στρεμμάτων, για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, διπλασιάζοντας σχεδόν τον όγκο απορριμμάτων που μπορεί να δεχθεί από τα 9 στα 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Χωρίς το έργο αυτό, ο ΧΥΤΑ θα είχε κορεστεί ήδη από τις αρχές του 2012» σημειώνει ο ο διευθυντής του Ηλέκτωρ στο ΧΥΤΑ, Χάρης Σοφιανός. «Τώρα, υπολογίζουμε το κύτταρο θα αντέξει άλλο ενάμισι με δύο χρόνια».
Οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες επεξεργασίες απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ στη Φυλή, τα Λιόσια, την Κερατέα και το Γραμματικό αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, έναντι του αρχικού στόχου για τα τέλη του 2013. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των 200 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ παρά τις καθυστερήσεις. Οπως δηλώνει στην «Κ», «η προσπάθεια που κάνουμε έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη. Οι εταίροι μας, που μέχρι πρότινος μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, βλέπουν επιτέλους να παράγεται έργο. Ως αποτέλεσμα, να έχουν ήδη εκφράσει τη θέση τα έργα να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο σε περίπτωση που δεν προλάβουμε να ενταχθούν σε αυτήν».
Η ίδια η υλοποίηση των έργων αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες μονάδες δεν θα είναι έτοιμες πριν από τα μέσα του 2016. Οταν λοιπόν κορεστεί το ενεργό κύτταρο της Φυλής, κάποια στιγμή μέσα στο 2015, με τα νέα έργα ακόμα υπό κατασκευήν, πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Αττικής; Η αδράνεια δεκαετιών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί νέα τρύπα για τα σκουπίδια. Και η πιο εύκολη λύση, δυστυχώς για τους ήδη δυσανάλογα επιβαρυμένους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, βρίσκεται στα 300 στρέμματα που βρίσκονται βόρεια του ενεργού κυττάρου και που είχαν χωροθετηθεί για διαχείριση απορριμμάτων το 2003 – χωρίς να συμπεριληφθούν τελικά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής.
πηγή:http://www.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια