Στην... ουρά οι δήμοι για το άρθρο 99





Αντιμέτωποι με οικονομικό κραχ θα έρθουν δεκάδες δήμοι στα τέλη του φθινοπώρου, καθώς η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εσόδων που θα προέλθει από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, τον υψηλό δανεισμό αλλά και την καταγραφή των πραγματικών δαπανών, αναμένεται να φέρουν αρκετούς δήμους στο κατώφλι του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ προκειμένου να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, στελέχη της Αυτοδιοίκησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβούλων κατά τον Οκτώβριο, καθώς οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών
τελών, υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού όπως προβλέπουν τα προγράμματα εξυγίανσης, λίγους μήνες πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών, τον Μάιο του 2014.
Στην «κόκκινη ζώνη» των δήμων με οικονομικά προβλήματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να τεθούν σε οικονομικό έλεγχο, είναι οι Δήμοι Φυλής, Αχαρνών και Ζωγράφου λόγω υψηλού δανεισμού, οι μεγάλοι νησιωτικοί Δήμοι της Ρόδου, της Λέσβου και της Ζακύνθου, ο Δήμος Τήλου, από την Αττική ο Δήμος Αμαρουσίου, καθώς και οι περιφερειακοί Δήμοι της Έδεσσας και των Τρικάλων.
Στις αρχές του έτους, με βάση τα στοιχεία που είχαν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, 13 δήμοι εμφανίζονταν με χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Φυλής (52.152.660 ευρώ), Αχαρνών (29.026. 396 ευρώ), Καλαμαριάς (21.894.619 ευρώ), Ρόδου (21.467.420 ευρώ), Αμαρουσίου (19.142.295 ευρώ), Νίκαιας-Ρέντη (15.760.250 ευρώ), Κέρκυρας (15.064.300 ευρώ), Κορδελιού-Εύοσμου (14.289.425 ευρώ), Λαρισαίων (11.686.263 ευρώ), Ιωαννιτών (11.640.851 ευρώ), Σαλαμίνας (11.124.965 ευρώ), Σαρωνικού (10.842.954 ευρώ) και Πέλλας (10.038.939 ευρώ).

Τι προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης
Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των οικονομικών στοιχείων δήμων και περιφερειών και έχει συνολική εικόνα της οικονομικής κατάστασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι που καταγράφουν απόκλιση 10% από τον προϋπολογισμό που έχουν καταθέσει για δύο τρίμηνα θα είναι υποψήφιοι για να τεθούν σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, το οποίο περιλαμβάνει:
  • Περιορισμό των δαπανών μόνο για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, γεγονός που σημαίνει ότι ο δήμος δεν θα μπορεί να υλοποιήσει κανένα έργο.
  • Αναστολή προσλήψεων προσωπικού, ακόμα και εποχικού, και υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων προκειμένου να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες.
  • Αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, ενώ προβλέπεται και αύξηση του συντελεστή επιβολής τέλους ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται στους δημότες μέχρι και 3 τοις χιλίοις.
  • Ρυθμίσεις για είσπραξη απαιτήσεων που έχει ο δήμος από τρίτους.
Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης αποτελεί κόκκινο πανί για τις διοικήσεις των δήμων, καθώς δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια αρνούνται να επιβάλουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, διότι γνωρίζουν ότι οι δημότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καταβολή νέων φόρων, ενώ δεν επιθυμούν να λάβουν αποφάσεις για μετακίνηση προσωπικού λίγους μήνες πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Την ίδια στιγμή όμως που οι δημοτικές αρχές διαμαρτύρονται για τον ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των δήμων αλλά και τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που καταβάλλονται από το κράτος, οι περισσότεροι ΟΤΑ αδυνατούν να απορροφήσουν τα ποσά για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι δήμοι σε προμηθευτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών στελεχών, σε αρκετούς δήμους οι οικονομικές υπηρεσίες δεν έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να αντεπεξέλθουν με συνέπεια στη γραφειοκρατία που απαιτείται για την πληρωμή των οφειλομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διοικήσεις δεν έχουν ρίξει το απαιτούμενο βάρος στην ανάληψη των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η μη καταβολή των ληξιπροθέσμων διατηρεί την «τρύπα» στους απολογισμούς των ΟΤΑ, που εκτιμάται ότι θα αποβεί μοιραία στην τελική αξιολόγηση των οικονομικών τους.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Απειλούν με μαζικές παραιτήσεις
Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης μπορεί να χαρακτηριστεί εκρηκτικό. Η πλειοψηφία των δημάρχων έχουν καταθέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ως ένδειξη αντίδρασης τόσο για τις διατάξεις που αφορούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο όσο και για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Στις τοπικές κοινωνίες σε περιφερειακούς δήμους της χώρας καταγράφηκε ένα έντονο κλίμα αντίδρασης στο πολυνομοσχέδιο, καθώς πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.
Το στέλεχος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης, σημειώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «από αδυναμία ή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις υλοποίησης ανειλημμένων δεσμεύσεων θυσιάστηκαν για μία ακόμη φορά και μάλιστα με έντονο κοινωνικό συμβολισμό (σχολικοί φύλακες - Δημοτική Αστυνομία) η ελπίδα, η εγκαρτέρηση και η υπομονή των πολιτών για βελτίωση της σκληρής καθημερινότητάς τους, που δεν αφορά μόνο στη δεινή οικονομική τους κατάσταση, αλλά στην τάξη και στη στοιχειώδη ασφάλειά τους». Ο κ. Κοιμήσης επισημαίνει ότι ο «ετυμολογικός ριζοσπαστισμός της ''μεταρρύθμισης'', μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες, που κατέκρινε και τιμωρεί ανελέητα η τρόικα, ξεθωριάζει γρήγορα και παραλληλιζόμενος με την αλήστου μνήμης ''επανίδρυση του κράτους'' ανασκαλίζει στον συνειρμό μας τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας μεγάλος αριθμός δημάρχων εμφανίζεται αποφασισμένος να μη συμμετάσχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων, ακόμα και σε συνεργασία με τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια