Δελτίο τύπου Επιτροπής Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26-5-2013 Ενημερωτική Συγκέντρωση στην πλατεία του Γραμματικού που συγκάλεσε η Επιτροπή Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 26-5-2013
κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα στο Γραμματικό

1. Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους και στηρίζουμε ηθικά και οικονομικά τους είκοσι εννέα συμπολίτες μας που παραπέμπονται σε δίκη επειδή στις 22/11/2009, συμμετείχαν σε δενδροφύτευση, σε καμένη περιοχή στο Μαύρο Βουνό, μετά από απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της τότε Κοινότητας Γραμματικού και με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινότητας.
Η δίωξη αυτή δεν είναι τυχαία και έρχεται να προστεθεί στις διώξεις που ασκούνται συστηματικά από την κυβέρνηση σε όσους αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους και της ζωής τους.
Σχετίζεται και με την τρομοκρατική επέμβαση της αστυνομίας, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Φυλής για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στις 20/5/13,
Χρησιμοποιούνται οι  κατασταλτικοί μηχανισμοί για να τσακίσουν κάθε αντίσταση, τρομοκρατώντας με τέτοιες
χουντικές μεθόδους τους ανθρώπους του μόχθου που αγωνίζονται, Δηλώνουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν αλλά μας δυναμώνουν και μας ατσαλώνουν.
Η δίωξη αυτή δεν γίνεται μόνον κατά των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά εναντίον όλων μας , για να μας εκφοβίσει να εγκαταλείψουμε τον αγώνα που τόσα χρόνια κάνουμε ενάντια στον παράνομο και καταστροφικό ΧΥΤΑ.
Όλοι ενωμένοι αντιμετωπίζουμε αυτή την άδικη και συκοφαντική επίθεση και δεν θα επιτρέψουμε να καταδικαστεί στα πρόσωπα των συμπολιτών μας, το δίκαιο του αγώνα μας.
Καθώς ο Δήμος αποφάσισε ότι αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα της δίκης και οι συμπολίτες μας κινδυνεύουν, και λόγω της οικονομικής κατάστασης, να βρεθούν χωρίς υπεράσπιση στο δικαστήριο. καλούμε τον κ .Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Μαραθώνα να συμβάλλουν πρώτοι σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, συνεισφέροντας οικονομικά, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους πολίτες του Δήμου μας.
Την Πέμπτη 30-5-2013 θα είμαστε όλοι στο ……. που δικάζονται.

2. Καταδικάζουμε την άρνηση αδειοδότησης διερευνητικής γεώτρησης για δεύτερη φορά  όπως και την μεθοδευμένη αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης για τις  29 Μάιου 2013 Διερευνητικής Αποστολής (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η Διερευνητική Αποστολή θα διερευνούσε την καταγγελία Αναφορά που υπέγραψαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής μας από το 2011 και την προσωπική καταγγελία του συνμπολίτη μας Κυριάκου Γκίκα, για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα στα έργα «διαχείρισης» απορριμμάτων στην Ελλάδα και στο ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Καταγγέλουμε τη χλιαρή στάση της Δημοτικής Αρχής που δεν αντέδρασε ούτε στην εννεάμηνη καθυστέρηση της άδειας  της γεώτρησης αλλά ούτε κατάγγειλε την μη χορήγησή της.

3. Η εξέλιξη της υπόθεσης Διαχείριση Απορριμμάτων με τη δρομολόγηση των φαραονικών, περιβαλλοντικά εγκληματικών και οικονομικά σκανδαλωδών εργοστασίων αλλά και με την συνέχιση των έργων στην περιοχή μας παρά τις παραβάσεις και αυθαιρεσίες που επισήμαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, επιβάλλει την ευρύτερη ανάδειξη του θέματος και την συγκέντρωση δυνάμεων σε Παναττικό ακόμη και σε Πανελλαδικό επίπεδο. Μετά το πρώτο βήμα της συνεργασίας των Επιτροπών Μαραθώνα, Κερατέας και Φυλής κατά του ΠΕΣΔΑ, να καλέσουμε σε κοινή δράση κάθε φορέα που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας την ευρύτερη προβολή στο πρόβλημα.
Η λύση στο πρόβλημα Διαχείρισης των απορριμμάτων είναι:
Μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση.
Ανάκτηση υλικών με Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση στην πηγή
Αποκεντρωμένη διαχείριση από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας δήμων εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας αξιοποιώντας το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό και ανοικτές στον κοινωνικό έλεγχο.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια