Καταβολή αποζημίωσης από το Δήμο Φυλής λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου

Σύμφωνα με πάγια νομολογία του ΣτΕ οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, που επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί εγκρίσεως και τροποποιήσεως σχεδίων, δεν επιτρέπεται να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Στην καταβολή αποζημίωσης, ύψους 22.097 ευρώ, λόγω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου προέβη ο Δήμος Φυλής, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σύμφωνα με καταγγελία πολίτη στο Συνήγορο, το Μάρτιο του 2009, ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων και νυν Δήμος Φυλής δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση και στην καταβολή αποζημίωσης για ακίνητο που είχε δεσμευτεί από το 1985, με την ένταξή του στο σχέδιο πόλεως.
Κατά την έκδοση της αρχικής Πράξης Εφαρμογής το 1992, η κυριότητα του ακινήτου ετίθετο υπό αμφισβήτηση από το καθ’ υλη αρμόδιο δασαρχείο, ωστόσο μετά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων
αναιρέθηκε η παραπάνω αμφισβήτηση. Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο οικόπεδο χαρακτηρίστηκε με νεότερη διορθωτική Πράξη Εφαρμογής του έτους 1995 ως κοινόχρηστος χώρος.
Κατά τη νομοθεσία, ο θεσμός της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης προβλέπεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η δυνατότητα στέρησης της ιδιοκτησίας για λόγους δημόσιας ωφέλειας, παρέχεται μόνον εφόσον έχει προηγηθεί πλήρης αποζημίωση.
Σύμφωνα επίσης, με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, που επιβάλλονται κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί εγκρίσεως και τροποποιήσεως σχεδίων, δεν επιτρέπεται να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την κίνηση διαδικασίας πειθαρχικού ελέγχου, της δημοτικής αρχής.
Από την πλευρά του ο Δήμος Φυλής ενημέρωσε εγγράφως τον Συνήγορο ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε με απόφασή του την καταβολή αποζημίωσης της ιδιοκτησίας με το ποσό των 22.097,60 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια