ΑΡΘΡΟ Γ. ΜΑΥΡΕΛΗ : Διαπραγμάτευση εδώ και τώρα.




Η έπαρση της  ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη εκτός των άλλων δεινών της πατρίδας μας την υποχρέωσε  να δώσει αναγκαστικό δάνειο στα στρατεύματα κατοχής σε χρυσές λίρες.
Η Βέρμαχτ σήκωνε ποσά από την Τράπεζα της Ελλάδος από τον Μάρτιο του 1942 έως το Οκτώβριο του 1944.
Σύμφωνα με γερμανικό περιοδικό το χρέος της Γερμανίας προς την Χώρα μας, φτάνει τα 162 δις ευρώ : 108 δις ευρώ για τις κατεστραμμένες υποδομές και 54 δις για το κατοχικό δάνειο.
Μετά το τέλος του Πολέμου η συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε 7,1 δις δολάρια για πολεμικές
επανορθώσεις έναντι της ελληνικής απαίτησης 14 δις δολαρίων.
Στην συμφωνία του Λονδίνου το 1953 η συμπαιγνία των ΗΠΑ και της Δ. Γερμανίας
έδωσε το δικαίωμα για πολλές δεκαετίες στους Γερμανούς να ισχυρίζονται ότι και να ήθελαν να πληρώσουν πολεμικές επανορθώσεις δεν μπορούν επειδή δεν είναι ενιαίο κράτος, τον πόλεμο τον έκανε μια Ενιαία Γερμανία.
Με την συμφωνία του 1960 πληρώθηκαν 115 εκατ. μάρκα αποζημιώσεις για ναζιστικές διώξεις στην Ελλάδα, σε ατομικό επίπεδο, και μόνο σε θύματα εβραϊκής καταγωγής.
Η μνήμη του κ. Σόιμπλε πρέπει να είναι τουλάχιστον ελλιπής όταν συμψηφίζει τα πολεμικά χρέη με την οικονομική βοήθεια λέγοντας ξεχάστε τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Τώρα είναι η ώρα να για συντεταγμένες κινήσεις με συμμαχίες, όταν απέναντι σου έχεις πανίσχυρο εταίρο. Η  κυβέρνηση  πρέπει να βγάλει  στην δημοσιότητα όλα στοιχεία που υπάρχουν στα ελληνικά αρχεία διακηρύσσοντας δημόσια το θεμιτό των αξιώσεων και την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί με το Βερολίνο παρακάμπτοντας την δικαστική χρονοβόρα οδό.


Γιάννης Μαυρέλης
Μαθηματικός, Msc (ΗΥ και Διαχείριση Πληροφορίας)
Δντης του www.aanews.gr
Email : imavrelis@gmail.com    
Τηλ.6977 577891

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια