Ο γύρος των σκουπιδιών



 Αυτό που περιμέναμε από απαθείς διεκπεραιωτικούς και αναποτελεσματικούς δημάρχους τόσα χρόνια, δυστυχώς ήρθε.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος Κορινθίων, αποδέχτηκε ουσιαστικά την ανυπαρξία δράσεων και πολιτικών επί σειρά ετών  σε ότι αφορά στην διαχείριση  των σκουπιδιών και με ανακούφιση, θα λέγαμε, δέχτηκε τη μαγική...



 λύση της μεταφοράς τους στη «νόμιμη» χωματερή της Φυλής.

Το θέμα των σκουπιδιών εμείς στην Κίνηση Πολιτών, το έχουμε αναδείξει τουλάχιστον 4-5 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο  το τελευταίο διάστημα, αλλά φωνή "βοώντος εν τη ερήμω".

Αναζητούμε διαρκώς μια επίσημη ανακοίνωση  και τα επίσημα στοιχεία  για την ανακύκλωση, ζητούμε να μάθουμε το ποσοστό των επιστρεφόμενων στο δήμο, θέλουμε να μάθουμε αν όντως

επιστρέφονται  στο σύνολό τους στο δήμο και να έχουμε μια συνολική εικόνα της όλης διαδικασίας της ανακύκλωσης.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα πάντα.


Στο παρελθόν ,ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει  πως θα λειτουργήσει  εγκατάσταση κομποστοποίησης  στο δήμο, αλλά ξεχάστηκε και αυτό.

Ξεχάστηκε διότι απαιτούνται διαδικασίες, χωροθέτηση, αδειοδοτήσεις που, απ’ότι φαίνεται, είναι πολύ χρονοβόρες για να μπορέσει να ασχοληθεί η δημοτική αρχή. Περιμένει τις λύσεις εξ ουρανού.

Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα σκουπίδια μας αφού ο δήμος δεν διαθέτει παρά έναν ΧΑΔΑ και  αυτόν υπό όρους, τον ΧΑΔΑ της Τενέας. Ποιος θα μας απαντήσει;

Παράλληλα πιστεύουμε ότι  έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος του δήμου και των πολιτών, με συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες. Το 2006 ο κ. Πνευματικός δήλωνε πως είχε τη λύση για τα σκουπίδια στην τσέπη του.

Αποδεικνύεται πως η τσέπη του ήταν άδεια.

Πρόσφατα έχασε άλλη μία ευκαιρία για να ενισχύσει την ανακύκλωση και  να ενημερώσει τους δημότες:


Πάνω από 300 άτομα εργάστηκαν με το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας για 5 μήνες και  δεν αξιοποιήθηκαν  στο ελάχιστο όπως είχαμε προτείνει για ενημέρωση του κόσμου με υλικό για την ανακύκλωση, από σπίτι σε σπίτι. Αντί τούτου οι «εργαζόμενοι» περιφέρονταν ανά το δήμο σε ομάδες χωρίς αντικείμενο εργασίας, μη γνωρίζοντας τι να κάνουν .Τους είδατε και τους είδαμε.


Δεν έχουμε ακόμα ενημέρωση  αν έχει τελικά περάσει η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη μεταφορά των σκουπιδιών από ένα νομό σε  άλλο.


Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μεταφορά θα επιβαρύνει τους δημότες τουλάχιστον κατά 35-45 ευρώ τον τόνο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος, και πολύ φοβόμαστε πως   αυτή η «εύκολη λύση» θα αποβεί σε βάρος της ανακύκλωσης.

Και τούτο διότι αφού θα καμφθούν οι  αντιδράσεις  των κατοίκων ενάντια στην εναπόθεση  σκουπιδιών στις χωματερές τους των περιοχών τους, που ανάγκαζε ως ένα βαθμό την προώθηση της ανακύκλωσης, τώρα η επί πληρωμή εύκολη μεταφορά στο ΧΥΤΑ της Φυλή  δεν θα δημιουργεί κανένα κίνητρο προώθησης της ανακύκλωσης .


Η Κίνηση Πολιτών έχει από τη σύστασή της τοποθετηθεί υπέρ της ανακύκλωσης. Έχει διοργανώσει ημερίδες και δράσεις, έχει εκδώσει φυλλάδια,έχει δημοσίευσει δεκάδες αναρτήσεις και δελτία τύπου, έχει προτείνει λύσεις που ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη. Διότι οι λύσεις που προτείνουμε προϋποθέτουν άμεση συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους δημότες, πράγμα που η παλαιάς κομματικής κοπής δημοτική αρχή δεν έχει μάθει δυστυχώς να κάνει.


Μετά από 7 χρόνια βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Και ας έχουμε πληρώσει ως δημότες, μελέτες χωροθέτησης και πάμπολλα ενημερωτικά-εκπαιδευτικά ταξίδια των αιρετών στο εξωτερικό  από την Κούβα μέχρι τη Σαγκάη, από τη Σουηδία μέχρι το Ντουμπάι.

Αποδεικνύονται, δυστυχώς, κακοί μαθητές και  το χειρότερο ανεπίδεκτοι μαθήσεως




Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια