ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΣΝΑ - ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

          


         Αθήνα,  19/03/2013





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός :
-       Υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις τα σκουπίδια της Τρίπολης και της Ερμιονίδας στον ΧΥΤΑ Φυλής, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπό τους ελέγχους κλιμακίων του ΥΠΕΚΑ
-       «Καλώ τον Πρωθυπουργό της χώρας προ των συνεπειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει»

Υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, και διαρκείς περιβαλλοντικούς ελέγχους από κλιμάκια της ΕΥΠΕ θα γίνονται αποδεκτά τα απορρίμματα των δύο δήμων της Πελοποννήσου στον ΧΥΤΑ Φυλής, όπως αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε διεξοδικά για την έγκριση σκοπιμότητας περί αποδοχής ή μη των απορριμμάτων των δύο δήμων της Πελοποννήσου μετά την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, με την οποία έφεραν προ τετελεσμένων τη διοίκηση του Συνδέσμου. Σύμφωνα με αυτήν ο ΕΔΣΝΑ υποχρεούται να δέχεται 90 τόνους απορριμμάτων ημερησίως από τους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων και των ΠΕΣΔΑ.
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός :

  • Κάλεσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Αττικής να πάρει άμεσα θέση.
  • Τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των δύο δήμων της Πελοποννήσου.
  • Επεσήμανε ότι θα πρέπει να μην υπάρξει καμία απολύτως απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που έχει τεθεί και των ποσοτήτων που θα δέχεται ο ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΔΣΝΑ το κύτταρο απόθεσης των απορριμμάτων έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από δύο χρόνια.
  • Ζήτησε να υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι από κλιμάκια της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ, ώστε να διασφαλίζεται το είδος των εισερχόμενων απορριμμάτων (οικιακά απορρίμματα).
  • Ζήτησε εκ νέου παρέμβαση από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη του ΕΔΣΝΑ ύψους 76,2 εκ. €. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να προκαταβάλλονται τα οφειλόμενα από τους Δήμους της Πελοποννήσου για να διασφαλίζεται η αποπληρωμή τους. 
  • Μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Συνδέσμου θα υπογραφούν συμβάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη με γνώμονα τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των όρων λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και για την ορθή τήρηση των όρων της Υπουργικής Απόφασης. Οι ειδικοί όροι των συμβάσεων θα εγκριθούν σε προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :

«Δεν κρίνουμε τις διαχρονικές παραλείψεις και την έλλειψη προνοητικότητας που οδήγησαν στην μεγιστοποίηση του προβλήματος στη γειτονική μας Πελοπόννησο.

Αναλογιζόμαστε όμως ότι εάν εμείς είχαμε μείνει αδρανείς, σήμερα η Περιφέρεια Αττικής των 5.000.000 κατοίκων θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση (βλ. πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ).

Ο ΕΔΣΝΑ που πιστεύει με ειλικρίνεια στην διαπεριφερειακή συνεργασία είναι έτοιμος να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος των Δήμων της Τρίπολης και της Ερμιονίδος.

Από την πλευρά μας καθίσταται σαφές ότι δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά, καθώς στην Υπουργική Απόφαση καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες σε περίπτωση μη εφαρμογής της, τις οποίες δεν είμαστε διατεθειμένοι να επωμιστούμε, όπως δεν μπορούμε να επωμιστούμε την ευθύνη οι συμπολίτες μας της Πελοποννήσου να συνεχίσουν να ζουν υπό το καθεστώς της ομηρείας των σκουπιδιών.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τρίπολη, να γίνει Νάπολι.

Αυτό που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι αναγκαίες υποδομές στην Πελοπόννησο, ώστε να δοθεί μια και καλή λύση, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς εδώ στην Αττική». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια