δελτίο τύπου- κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ στον ΕΣΔΝΑ στην Δημοπράτηση (Φυλής) για τα Απορρίμματα






Αθήνα, 29/1/2013

 ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ  ΤΟΥ  Γ.ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο  Περιφερειάρχης και Πρόεδρος  του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός σε διατεταγμένη υπηρεσία της τρικομματικής κυβέρνησης έδωσε σήμερα δείγμα γραφής για τον "διάλογο " που επιφυλλάσει ακόμη και στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Καταγγέλλουμε τα δρακόντεια μέτρα καταστολής, την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τον προπηλακισμό του Δημάρχου και των δημοτικών Συμβούλων της Δ. Φυλής και του Προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, στην σημερινή συγκέντρωση συμβολικής διαμαρτυρίας εκατοντάδων πολιτών και εργαζομένων έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ. Στη
συγκέντρωση αυτή που οργανώθηκε από τον Δήμο Φυλής και την  Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με αφορμή την δημοπρασία για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια, της πρώτης εκ των δύο μονάδων που προβλέπονται στη περιοχή Φυλής, έδωσαν το «παρών» οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας και Χαρά Καφαντάρη.
                           
Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ., με την παρουσία τους, υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στα σχέδια τόσο του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ όσο και της τρικομματικής συγκυβέρνησης που προωθεί την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με την διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ. για 27 χρόνια στα μεγάλα επιχειρηματικά εργολαβικά και εκδοτικά συμφέροντα, εκτινάσσοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη. Μίλησαν για σχέδιο που καταδικάζει εσαεί τη Φυλή και ανοίγει τη πόρτα στον εφιάλτη της καύσης, έγκλημα  σε βάρος της υγείας των πολιτών και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ξεκαθάρισαν ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αποδεχθεί τις όποιες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και κάλεσαν τους πολίτες και τους εργαζόμενους  σε κοινό αγώνα  για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, στο πρόγραμμά του κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης και ριζικής αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και ζητά να αποσυρθεί  το σχέδιο για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση που εκτός των άλλων υπονομεύει κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης-κομποστοποίησης κλπ.

Ειδικότερα για την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά :
Να μην εγκατασταθούν στην ΟΕΔΑ Φυλής νέες μονάδες επεξεργασίας  (βιοξήρανσης, δεύτερου ΕΜΑΚ, κομποστοποίησης προδιαλεγμένου υλικού και αεριοποίησης). Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και κλίμακα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή για όσο διάστημα λειτουργεί η εγκατάσταση σαν χώρος  τελικής διάθεσης. Επανεξέταση και επανασχεδιασμός της λειτουργίας του υφιστάμενου ΕΜΑΚ Ι. Μεταφορά της μονάδας καύσης των νοσοκομειακών εκτός αστικού ιστού και ένταξη της ΟΕΔΑ Φυλής και της ευρύτερης περιοχής σε άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιολόγησης-αποκατάστασης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια