Μέρος των 37,2 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει ο δήμος Φυλής θα κατευθυνθεί σε εργολήπτες;


"Ανάσα" για τους κατασκευαστές η αποπληρωμή των οφειλών

Του Δημήτρη Δελεβέγκου 
«Ζεστό» χρήμα μπαίνει στα ταμεία των τεχνικών εταιρειών που έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας νέων έργων αλλά και των υψηλών οφειλών του Δημοσίου της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Capital.gr ανώτατα στελέχη των εργοληπτών, έως το τέλος της χρονιάς, οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές θα έχουν εισπράξει μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι, ανά την Ελλάδα, δήμοι οφείλουν προς
αυτές για εκτελεσθέντα ή υπό εξέλιξη έργα.
Την ίδια στιγμή, μέχρι την άνοιξη, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα έχει αποπληρώσει το σύνολο των χρεών προς τον κατασκευαστικό κλάδο που υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ. 

255 εκατ. ευρώ
Από το 1 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί προς ιδιώτες, έως το τέλος της χρονιάς, 255,3 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 42 υπερχρεωμένων δήμων.

Συνολικά (πληρωμές 2012 και 2013), οι ΟΤΑ θα λάβουν περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ, από τα οποία μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών για έργα οδοποιίας ή αναπλάσεων που έχουν υλοποιήσει.

Έτσι, μεγάλο μέρος των 37,2 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει, σε πρώτη φάση, ο δήμος Φυλής θα κατευθυνθεί σε εργολήπτες, οι οποίοι τον περασμένο Ιούνιο είχαν ματαιώσει το διαγωνισμό έργου προϋπολογισμού 460 χιλιάδων ευρώ, ζητώντας από το Δήμο να εξοφλήσει τις υφιστάμενες οφειλές του. 

Αλλά και ο «κόκκινος» δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, που θα εισπράξει 25,3 εκατ. ευρώ μέχρι την εκπνοή του 2012, οφείλει συνολικά περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε κατασκευαστικές και προμηθευτές.


Με τους «κακοπληρωτές» δήμους να είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) έχει ζητήσει στο παρελθόν από τα μέλη της να μπλοκάρουν τις δημοπρασίες έργων που πραγματοποιούν οι δήμοι με ίδιους πόρους δήμων, τη στιγμή που διαθέτουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις.

Ο Σαρωνικός, ο Κορυδαλλός, η Αθήνα, το Χαλάνδρι είναι ορισμένοι μόνο δήμοι που διατηρούν μεγάλα χρέη σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Προς πλήρη εξόφληση 
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πηγές των εργοληπτικών οργανώσεων, έως το τέλος της άνοιξης, θα έχει αποπληρωθεί η μερίδα του λέοντος-αν όχι το σύνολο- των οφειλών του Δημοσίου, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προς τον κατασκευαστικό κλάδο.

Συνολικά, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, θα διοχετευθούν στην αγορά, σταδιακά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Ποσό που αποτελεί κομμάτι της «πίτας» των 40 δισ. ευρώ που θα «μείνουν» στην Ελλάδα από τα συνολικά 52,5 δισ. της δόσης.

Το Δημόσιο οφείλει σε εισηγμένους στο Χ.Α. κατασκευαστικούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η Μηχανική, η Intrakat, η Μοχλός, η Αττικάτ, αλλά και οι τρεις «μεγάλοι» του κλάδου, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ.

Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια