Σε ποιους δήμους αναμένεται να εκτοξευτούν τα τέλη το 2013


27/12/2012
09:59
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Χριστουγεννιάτικο «πονοκέφαλο» προκαλεί στους, ανά την Ελλάδα, δημάρχους η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επιβολή επιτροπείας σε υπερχρεωμένους δήμους. Η κατάθεση της συγκεκριμένης πράξης, μαζί με ακόμη έξι, στην κλειστή Βουλή, παραμονή Χριστουγέννων, φανερώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θέσει τους ΟΤΑ σε καθεστώς εξυγίανσης, όπως, εξάλλου, προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικης 2013-2016.

Ήδη, πάντως, ο δήμος Ρόδου έχει τεθεί σε καθεστώς εποπτείας και αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των τελών ή επιβολή νέων.

Εξυγίανση ή κυρώσεις
Στο πρόσφατο παρελθόν οι τοπικοί
  άρχοντες εξήγγειλαν την υλοποίηση έργων υποδομής ή «έκλειναν το μάτι» για νέες προσλήψεις. Σήμερα θα πρέπει να πείσουν τους δημότες ότι θα καταφέρουν να «αναχαιτίσουν» τις αυξήσεις στο τέλος ακίνητης περιουσίας ή ότι οι
προσλήψεις δεν θα «παγώσουν».

Και αυτό διότι σύμφωνα με όσα προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους δημοσιονομικά απείθαρχους δήμους, δημιουργείται παρατηρητήριο στο υπουργείο Εσωτερικών που θα παρακολουθεί, σε μηνιαία βάση, την εκτέλεση του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων που εντάσσονται στο μητρώο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Το παρατηρητήριο θα διαθέτει ως πρόεδρο ένα σύμβουλο του ελεγκτικού συνεδρίου και θα στελεχωθεί από το γενικό διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΣ, από έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ή Περιφερειών Ελλάδας και το Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Χρονοδιάγραμμα
Σε μηνιαία βάση, το παρατηρητήριο θα ελέγχει την πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό τους. Θα τίθενται τριμηνιαίοι δημοσιονομικοί στόχοι, για τους οποίους, εάν υπάρχει απόκλιση 10%, το Παρατηρητήριο θα διαμορφώνει προτάσεις για το πώς μπορούν να συμμαζευτούν οι δαπάνες, με στόχο την αποτροπή δημιουργίας ελλείμματος.

Εάν μετά την πάροδο έξι μηνών, η «μαύρη τρύπα» παραμένει, ο ΟΤΑ τίθεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα πρέπει, παντοιοτρόπως, να αυξήσει τα έσοδά του, προχωρώντας σε διεκδίκηση των οικονομικών απαιτήσεων, αναστολή προσλήψεων, μετατάξεις και αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.

Έτσι, οι ελλειματικοί δήμοι, θα αναγκάζονται να προχωρούν σε αύξηση του ΤΑΠ, έως και 3‰, από 0,25 έως 0,35‰ σήμερα.

Εάν ισχύσει αυτό, ιδιοκτήτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, θα πληρώνει, ετησίως, ΤΑΠ 600 ευρώ από 50-75 ευρώ, σήμερα.

Η αύξηση του ΤΑΠ όχι μόνον θα τορπιλίσει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών σε «κόκκινους» δήμους, αλλά θα σημάνει και το τέλος της καριέρας πολλών δημάρχων.

Οι τελευταίοι, προσώρας, διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος αύξησης των τελών, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, να αναφέρει ότι η επιβολή επιτροπείας είναι αντισυνταγματική.

Στο πλαίσιο, αυτό θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ, στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο συμβούλιο της Ευρώπης, για κατάργηση της ευρωπαϊκής χάρτας τοπικής αυτονομίας.

Οι «κόκκινοι» δήμοι
Οι αριθμοί πάντως, είναι αμείλικτοι. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ σε ιδιώτες αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και 14 δήμοι εμφανίζουν χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ, έκαστος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για τους δήμους:

Φυλής52.152.660 ευρώ
Αχαρνών29.026.396 ευρώ
Καλαμαριάς21.894.619 ευρώ
Ρόδου21.467.420 ευρώ
Αμαρουσίου19.142.295 ευρώ
Νίκαιας - Ρέντη15.760.250 ευρώ
Κέρκυρας15.064.300 ευρώ
Κορδελιού - Ευόσμου14.289.425 ευρώ
Ηρακλείου12.199.823 ευρώ
Λαρισαίων11.686.263 ευρώ
Ιωαννιτών11.640.851 ευρώ
Σαλαμίνας11.124.965 ευρώ
Σαρωνικού10.842.954 ευρώ
Πέλλας10.038.939 ευρώ

Επίσης, οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου οφείλουν 19,7 εκατ. και 17 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στη Ρόδο
Σε πρώτη φάση, οι υπερχρεωμένοι δήμοι προσβλέπουν στο συμψηφισμό χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 54,6 εκατ. ευρώ, έναντι των εσόδων που θα είχαν από παρακρατηθέντες πόρους, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση των κ.κ. Στυλιανίδη-Σταϊκούρα.

Την ίδια στιγμή, οι «κόκκινοι» δήμοι γίνονται πιο απαιτητικοί ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση, ο δήμος Ρόδου, που, σύμφωνα με τη «Δημοκρατική της Ρόδου» αποστέλλει εξώδικα σε καταστηματάρχες με οφειλές από μισθώματα και 80.000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας (αναφέρεται σε συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας του δημοτικού συμβουλίου), η δημοτική αρχή υποχρεώνεται, βάσει εγκυκλίου που τής κοινοποιήθηκε, να συντάσσει μηνιαίες εκθέσεις.

Εάν από αυτές προκύπτει ότι ο δήμος παρεκκλίνει των στόχων, θα περικόπτονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), και θα επιβάλλονται νέα τέλη ή θα αυξάνονται τα υφιστάμενα.

dimitris.delevegos@capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια