Καταγγελία Λαϊκής Συσπείρωσης για Μονάδα Ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στο ΒΙΟΠΑ




Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ακολουθώντας πιστά τις επιταγές-οδηγίες της ΕΕ, προχωρούν στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ Αττικής), ενός σχεδιασμού που προβλέπει την κατασκευή δύο εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, με προοπτική την καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων.
Παράλληλα, ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα είναι έτοιμο να γίνει στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή
μας. Με τις ευλογίες της Περιφέρειας Αττικής και την ανοχή της Διοίκησης του Δήμου Φυλής, πρόκειται να κατασκευασθεί μια Μονάδα Ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, μέσα στην καρδιά του Δήμου μας με τη μέθοδο αεριοποίησης ΚΑΥΣΗΣ. Στο κάτω-κάτω αυτό δεν προβλέπεται που ούτε από το αντιλαϊκό ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Η συγκεκριμένη μονάδα ιδιωτικών συμφερόντων θα είναι ισχύος 1 Μw, θα κατασκευαστεί στο ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων, πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Γεννηματά ΙΙ – Τσουκλείδη – Ζοφριά) με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και θα επεξεργάζεται μηνιαίως περίπου 780 τόνους αποβλήτων. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος η μονάδα αυτή να αποτελεί πυλωτική εγκατάσταση προκειμένου στη συνέχεια να «φυτευτεί» στην περιοχή μας, μιας μεγάλης κλίμακας μονάδας αεριοποίησης, Καύση αποβλήτων.
Εκφράζοντας την αντίθεσή μας στους παραπάνω σχεδιασμούς, καλούμε :
· Τους κατοίκους του Δήμου μας να μην επιτρέψουν να γίνει το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζουν, να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί το ΠΕΣΔΑ Αττικής γιατί υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την περιοχή μας, να παλέψουμε όλοι μαζί για το ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ.
· Τον Δήμαρχο να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκφράσει την αντίθεσή του στην δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας.
· Το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή της παραπάνω μονάδας.
Δημήτρης Τσιουμπρής
Βασίλης Φάρκωνας
Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια