Οχι από το Δήμαρχο Φυλής για τα εργοστάσια απορριμάτων.

Αττική: Δρομολογούνται τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
  • Print This Post


Εγκρίθηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για την προκήρυξη των ΣΔΙΤ σχετικά με την επιλογή αναδόχων για τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
Η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) συγκλήθηκε στις 8.30 το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής, στην οδό Συγγρού. Όλα τα μέλη της Ε.Ε. ψήφισαν θετικά, εκτός από τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αθηναίων, Αν. Βαρελά
ο οποίος ψήφισε λευκό.
Η έγκριση που δόθηκε σήμερα αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά δεσμευτική πράξη των διαγωνισμών για τις Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τη μέθοδο του «ανταγωνιστικού διαλόγου». Πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία κατά την οποία τα τεύχη διαγωνισμού συντάσσονται σε συνεργασία των επενδυτών με τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.
Το σχέδιο διαχείρισης προβλέπει 4 εργοστάσια, τα οποία θα επιλεγούν από τη διαγωνιστική διαδικασία με ανοικτό το θέμα της επιλογής του είδους των εργοστασίων και της μεθόδου επεξεργασίας. Σημαντικό κριτήριο, κατά δήλωση του γενικού γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα, θα είναι το χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας. Παρόλα αυτά, το κόστος θα παραμείνει υψηλό για τον δημότη που θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετα τέλη.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Δημόσιο, από τη μια πλευρά, δεν εγγυάται πλέον το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων (ΚΑΠ) με αποτέλεσμα οι αποκλίσεις των δήμων -λόγω των νέων συρρικνωμένων προϋπολογισμών- να μετακυλήσουν με τη μορφή αυξημένων φόρων και τελών στον πολίτη-δημότη. Συγχρόνως, από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο εγγυάται το υψηλό κόστος για τις εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων, που θα μετακυλήσει ως υψηλό κόστος πάλι στον δημότη. Συνέπεια των δυο θα είναι δημοτικά τέλη και φόροι σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα για τους πολίτες.
Ο δήμαρχος Φυλής εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με το όλο σχέδιο, ζητώντας να μη γίνει καμία εγκατάσταση στη Φυλή και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, ο οποίος έκανε λόγο για μερική συμφωνία με το σχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο χωροθετημένος χώρος στην Κερατέα. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση του τέως δημάρχου Κερατέας Στ. Ιατρού, ο οποίος έθεσε ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ και ενημέρωσε ότι ήδη έχουν γίνει σχετικές προσφυγές.
ΠΗΓΉ:http://www.matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια