Σήμερα Άνω Λιόσια, αύριο Φυλή : ησυχία η πόλις κοιμάται!!!





Αναρτήθηκαν  στη διαύγεια ΕΔΣΝΑ οι  προκηρύξεις των  διαγωνισμών για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό ,  για τη Μονάδα της Κερατέας και 
 για τη  μονάδα στα "Άνω Λιόσια" (είναι το διακριτικό για τη μικρή μονάδα των 400.000 
τόνων , αναμένεται η δεύτερη των 700.000 τόνων που θα έχει το διακριτικό "Φυλή" ).

 παρατήρηση :
Ο Σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων για τη νοτιοανατολική Αττική είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δήμου Λαυρεωτικής!!!

 Από την Προκήρυξη για τη μονάδα στη Κερατέα : 


Κάτω από την πίεση της κοινωνικής αντίδρασης που γνώρισαν στη Κερατέα  δέχονται 
να συζητήσουν  με το δήμο Λαυρεωτικής …
Οι πολίτες του Γραμματικού, οι πολίτες της Φυλής δυστυχώς δεν πρόλαβαν …
Οι πολίτες της Αττικής ; Ευτυχώς κοιμούνται…Και το παραμύθι θα έχει αίσιο τέλος …

Ποιος θα συζητήσει με το δήμο Λαυρεωτικής; Το ΥΠΕΚΑ !!!

Δηλαδή,  η  Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ  αποφάσισε ότι τα ζητήματα του
 σχεδιασμού  τα χειρίζεται η Κεντρική Διοίκηση και ειδικότερα το ΥΠΕΚΑ και όχι ο αρμόδιος 
αυτοδιοικητικός  Φορέας που υποτίθεται ότι εκφράζει την  αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ Βαθμού
 και το σύνολο  των πολιτών ;

Από την άλλη πλευρά, ξεχωρίζουν  ένα κομμάτι του σχεδιασμού και το διαπραγματεύονται
 με την στενά  τοπική κοινωνία που αφορά ειδικότερα η χωροθέτηση. Όμως πιστεύουν
 ότι η  ύπαρξη και λειτουργία ΟΕΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής αφορά μόνο το δήμο 
Λαυρεωτικής ; Αστεία πράγματα.  Το υπόλοιπο κομμάτι του σχεδιασμού και η 
υπόλοιπη κοινωνία δεν υπάρχουν;
Ξέχασα , ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει εγκριθεί από την Βουλή το 2003!!!

Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ  διώχνει από πάνω της  το φορτίο   γιατί μέλημά  της είναι να 
προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Έτσι όμως,  ανοίγει και η  κερκόπορτα  να αναγνωρίζεται  
ο απόλυτος  ρόλος  του ΥΠΕΚΑ   στους περιφερειακούς σχεδιασμούς .

Τελικά, με αυτά και με αυτά εφαρμόζεται  και επισήμως στη πράξη  «ο κεντρικός  σχεδιασμός», αντίληψη που  βρίσκει  υποστηρικτές από πολλές πλευρές.   



Από την Προκήρυξη για Άνω Λιόσια:



Από την Προκήρυξη για την Κερατέα 







Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής, 28/11/2012

ΕΔΣΝΑ: Στις 24/1/2013 ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα-Στον Ανταγωνιστικό Διάλογο και μετά από συμφωνία Δήμου Λαυρεωτικής και ΥΠΕΚΑ θα προκύψει η χωροθέτηση και η ποσότητα των προς επεξεργασία απορριμμάτωνΕκτύπωση
Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Γραμματικό, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής προχώρησε στη δημοσίευση της αντίστοιχης προκήρυξης και για τη Μονάδα της Κερατέας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ για την Αττική.
Όπως ωστόσο τονίζεται ρητά στην προκήρυξη του έργου, ο ΕΔΣΝΑ ως αναθέτουσα αρχήεπιφυλάσσεται του δικαιώματος της περαιτέρω εξειδίκευσης και του ακριβούς προσδιορισμού, τόσο σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση όσο και σε ό,τι αφορά την ακριβή ποσότητα των προς επεξεργασία απορριμμάτων. Τα παραπάνω θα προσδιοριστούν κατά τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, αφού θα έχει προηγηθεί συνεργασία του Δήμου Λαυρεωτικής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η επιλογή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου ουσιαστικά δικαιώνει τις προσπάθειές της διοίκησης του Συνδέσμου, αφού δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο χώρος και η ποσότητα των απορριμμάτων.
Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Νοτιοανατολικής Αττικής, στην περιοχή της Κερατέας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα γίνει με την διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού. Διευκρινίζεται ότι η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.
Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης, καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση. Η καταβολή της συνεισφοράς της Αναθέτουσας Αρχής θα γίνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο του Έργου, όπως θα προσδιορισθεί ειδικότερα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στο Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης. Σημειώνεται ότι το ύψος της χρηματοδοτικής συμβολής της Αναθέτουσας Αρχής θα προσδιορισθεί στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε για την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και το διαγωνισμό περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου - Φάση Α που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27-11-2012.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε ότι «Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο επιλέξαμε την ευέλικτη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου που μας δίνει το περιθώριο περαιτέρω διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Λαυρεωτικής. Στόχος μας είναι να δοθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της χωροθέτησης και της ποσότητας των προς επεξεργασία απορριμμάτων κατά τρόπο τέτοιο, που δεν θα επηρεάζει τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδιασμού, τη διαγωνιστική διαδικασία και θα βρίσκει σύμφωνη την τοπική αρχή και την τοπική κοινωνία».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΠΗΓΗ:http://kinisi-esdkna.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ,

    ΑΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΑΡΑΤΑ, ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΜΟΥΝΙΑ.

    ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ, ΚΟΠΙΑΣΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή