34 τοξικές «βόμβες» στη Δυτ. Αττική

Του Αλέξανδρου Κόντη
Σε αγώνα δρόμου για να σταματήσουν το αίσχος της απόρριψης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων ακόμα και σε πεζοδρόμια ή δίπλα σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών επιδίδονται οι περιφερειακές Αρχές της Αττικής. Μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο το κλιμάκιο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει εντοπίσει συνολικά 34 σημεία, στον Πειραιά, την Ελευσίνα, τα Μέγαρα, τη Φυλή και τον Ασπρόπυργο, όπου επιτήδειοι έχουν παρατήσει απόβλητα που συνιστούν πραγματικές «βόμβες» για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για τοξικά πετρελαιοειδή, σκωρίες αλουμινίου, ακόμα και απόβλητα βυρσοδεψείων, τα οποία εντοπίζονται σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Οι υπεύθυνοι της εγκληματικής πράξης δεν επιλέγουν μόνο απομακρυσμένες περιοχές για αδειάσουν το τοξικό τους φορτίο. Μεταξύ άλλων, τα επικίνδυνα απόβλητα έχουν εντοπιστεί σε συνοικιακές οδούς στα Καμίνια του Πειραιά, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται έξω από το ΙΚΑ του Ασπροπύργου και δίπλα από το δημοτικό γήπεδο Ζεφυρίου...


Το τραγικό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει σήμερα την οικονομική δυνατότητα ούτε για να ολοκληρώσει την αποκομιδή του συνόλου των επικίνδυνων αποβλήτων. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που έχει την αρμοδιότητα για ουσίες βιομηχανικής φύσεως, υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την αποκομιδή μόλις ενός μέρους των αποβλήτων που βρίσκονται στα 34 σημεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Η σύμβαση προβλέπει τη δαπάνη 81.000 ευρώ, η οποία επαρκεί για να μαζευτούν μόλις 150 τόνοι επικίνδυνων απορριμμάτων - ποσότητα που δεν αντιστοιχεί ούτε στο ήμισυ των αποβλήτων που έχουν εντοπιστεί σε κατοικημένες και απομονωμένες περιοχές. 

«Προτεραιότητά μας είναι να μαζευτούν τα απόβλητα που βρίσκονται μέσα στις κατοικημένες περιοχές και αρκετά από αυτά έχουν σήμερα απομακρυνθεί. Δυστυχώς, εφόσον δεν ανακαλύπτουμε τους ρυπαντές ώστε να τους επιβαρύνουμε με το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς που έχουν προκαλέσει, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», αναφέρει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος. 

«Σαν μανιτάρια»

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής τονίζουν ότι το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το 2006 τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα και έκτοτε το πρόβλημα περιορίστηκε. Δυστυχώς, την τελευταία διετία η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Λόγω της οικονομικής κρίσης και του υψηλού κόστους που έχει η νόμιμη διαχείριση αυτών των αποβλήτων, καινούργια σημεία απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια», αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος και υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δημήτρης Ποδιώτης. 

«Ευτυχώς, οι πολίτες έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και μας ειδοποιούν άμεσα όποτε εντοπίζουν τέτοιου είδους απόβλητα. Το ευτύχημα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δίνουν τη δέουσα προσοχή σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική, καθώς έχουμε και την αμέριστη συμπαράσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει μόλις τέσσερις υπαλλήλους που μπορούν να κάνουν αυτοψίες», δηλώνει η επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου. 

Την περασμένη χρονιά, έπειτα από υπόδειξη των υπαλλήλων της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν άτομα που σε ακατάλληλο χώρο έκαναν αποχρωματισμό πετρελαίου θέρμανσης για να το πουλήσουν ως πετρέλαιο κίνησης. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και εναντίον των ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία. Δυστυχώς, ο εντοπισμός των ενόχων αποτελεί την εξαίρεση, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα τα επικίνδυνα απόβλητα παραμένουν αγνώστου προέλευσης.

«Αν δεν τους πιάσεις επ αυτοφώρω είναι δύσκολο να βρεις την προέλευση των αποβλήτων. Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και να θεσπίσει εξοντωτικά πρόστιμα για τους ρυπαντές, ώστε αυτοί να επωμίζονται όχι μόνο το κόστος αποκομιδής αυτών των αποβλήτων αλλά και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη ζημιά που έχουν προκαλέσει», καταλήγει ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δ. Καλογερόπουλος. 

πηγή:http://www.real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια