ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για τη 18η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και τη προστασία των Παιδιών





ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 1ου Δημ. Άνω Λιοσίων
τηλ.   6977922678,  6934617981)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Για τη   18η   Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων και τη προστασία των  Παιδιών »


         Η Ένωση Γονέων  Άνω  Λιοσίων, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, επιθυμεί με τη παρούσα ενημερωτική ανακοίνωση να συμβάλει στην πληροφόρηση γονέων και μαθητών για το τραγικό  αυτό γεγονός.

         Δυστυχώς η Ελλάδα μετρά κατά μέσο όρο ετησίως 2.000 χιλιάδες θανάτους, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους από τροχαία. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες το 1/3 είναι παιδιά, ενώ με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, καθόσον τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών.

         Τα παιδιά που συμμετέχουν χωρίς να ευθύνονται σε τροχαίο ατύχημα υπόκεινται  σε
βαρύτατους τραυματισμούς, όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα, κακώσεις ενδοκοιλιακών σπλάγχνων κτλ., με αποτέλεσμα την παραμονή σοβαρής σωματικής ή ψυχικής υπολειμματικής νόσου για την υπόλοιπη  ζωή τους.

          Ως σημαντικότερες αιτίες συμμετοχής των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα αναφέρονται η μη χρήση των ζωνών ασφαλείας και των ειδικών καθισμάτων  εντός του  αυτοκινήτου, η τοποθέτηση του παιδιού στη  θέση του  συνοδηγού, η επιβίβαση σε δίκυκλα οχήματα και η εγκληματική μη χρήση κράνους, η ανεξέλεγκτη διάβαση των δρόμων, η βάδιση  στο οδόστρωμα  και όχι στο πεζοδρόμιο, το παιχνίδι στο δρόμο κτλ.

       Αν και η πολιτεία έχει την ευθύνη για τον έλεγχο και τη λήψη μέτρων, εμείς οι γονείς πρώτα απ’ όλους έχουμε την ουσιαστική μέριμνα για  την οδική ασφάλεια των παιδιών μας. Οφείλουμε να ασχοληθούμε  συστηματικά με το θέμα από τα πρώτα τους χρόνια ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες για τη  προστασία τους όπως: 
-   Σωστή πρότυπη  συμπεριφορά στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί, σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.
     -  Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών όταν διασχίζουν το δρόμο θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι.
    -    Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία.

    -  Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Μία τέτοια περίπτωση είναι επικίνδυνη καθώς οι  οδηγοί δε θα μπορούν να διακρίνουν το μικρό μαθητή.
      -  Επιλέξτε μία ασφαλή δοκιμασμένη καθημερινή διαδρομή από και προς το σχολείο.
      -  Στο αυτοκίνητο τα παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα με ζώνη ασφαλείας  ή τα μικρότερης ηλικίας  στο ειδικό κάθισμα.

      -  Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου.

     - Σεβαστείτε και διευκολύνετε το έργο του Σχολικού Τροχονόμου

    -  Ως οδηγοί να δίδετε πάντα προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.

      Εάν τα παιδιά μας αποκτήσουν σήμερα κυκλοφοριακή συνείδηση και πειθαρχία, μπορεί αύριο να γίνουν καλύτεροι και πιο συνετοί οδηγοί από εμάς. Γι’αυτό ας προσπαθήσουμε να μάθουν σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, μέσα από την οικογένεια και το σχολείο, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο  και για των άλλων.

       Η Ένωση Γονέων, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην οδική  ασφάλεια των μαθητών, προέβη το Μάιο του 2012 στη μελέτη  και καταγραφή των αναγκαιούντων  τεχνικών στοιχείων που αφορούν  τη ρύθμιση κυκλοφορίας για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση τους από τα σχολεία.  Με  δεδομένο  ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση της από το Δήμο Φυλής  αναμένεται επιτακτικά η  υλοποίησή της χωρίς άλλη καθυστέρηση. 
  
       Επιπλέον για να τονιστεί η σοβαρότητα και ο σεβασμός στο έργο των  Σχολικών  Τροχονόμων, προέβη  συμβολικά στη  προσφορά ενός σετ εξοπλισμού  τους για  κάθε  σχολείο.
     
       Ας γίνει κατανοητό ότι η πρόληψη και η κυκλοφοριακή αγωγή είναι οι δύο  σημαντικότεροι παράγοντες που  συμβάλλουν στη  προστασία των  παιδιών  από τα τροχαία ατυχήματα, ευελπιστώντας όλοι μας στην εξάλειψη αυτών των οδυνηρών  καταστάσεων.

       Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται στα Δημοτικά – Γυμνάσια και Λύκεια των Άνω Λιοσίων – Δημ. Κοινότητας Φυλής, με τη παράκληση προς τους κ.κ. Διευθυντές όπως κατά τη κρίση τους γίνει  σχετική  ενημέρωση των μαθητών  για το θέμα.

Με ιδιαίτερη τιμή,   για το Διοικητικό   Συμβούλιο




  Νίκος Χατζητρακόσιας                                         Γεωργία Παπανδρέου
          Πρόεδρος                                                         Γενική Γραμματέας


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια