Χορεύοντας με ...τα σκουπίδια της Αττικής: Μέρκελ -Σγουρός-Χατζηδάκης




Στο άψε σβήσε η απόφαση της διυπουργικής  για τις 4 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική με ΣΔΙΤ  
Δώστε στη δημοσιότητα  όλα τα στοιχεία:  
  • το αίτημα και  την Πρόταση που κατέθεσε ο ΕΔΣΝΑ 
  • την αξιολόγηση της Πρότασης από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ 
  • την Απόφαση της Διυπουργικής
  • τα στοιχεία των υπηρεσιών που έχουν την  ευθύνη παρακολούθησης του θέματος από μέρους  του ΕΔΣΝΑ.

Ποιος και σε ποιον έχει δώσει το δικαίωμα  διαπραγμάτευσης  με τους 
ιδιώτες με αντάλλαγμα τα δημοτικά τέλη;



Μετά την επίσκεψη Μέρκελ όλα τρέχουν.
Με τις συναντήσεις του Γ. Σγουρού  με τον  
Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για 
θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν 
 και την task force του ΔΝΤ, στις 17 και 19 του 
μήνα,  άναψε το πράσινο φως από την τρόϊκα
 και η Διυπουργική  ανακοίνωσε την 
κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων 
απορριμμάτων στην Αττική με τη Σύμπραξη
 Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέαενέκρινε η 
Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα




Μόλις  στις 18 /10 η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ ανακοίνωσε την  ένταξη στο
 κατάλογο προτεινόμενων έργων και ζητούσε από τον ΕΔΣΝΑ να υποβάλλει  αίτημα και 
πρόταση. 
Ο Γ. Σγουρός  μόνος του,  πλήρως εξουσιοδοτημένος να χειριστεί το θέμα ο ίδιος, 
έτρεξε  και πρόλαβε. Στόχος τους η  δημοπράτηση έως 31-12-2012.
Μήπως τα τεύχη διαγωνισμού  είναι αυτά που πέρυσι, τέτοια εποχή στη βουλή, 
έλεγε ότι έχει  έτοιμα  ο Παπακωνσταντίνου (... ναι  αυτός που έχασε το cd με τη 
λίστα, υπέγραφε το μνημόνιο και έκανε επισκέψεις στο ΧΥΤΑ);  

              Γ. Ασημακοπούλου, 
Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΔΣΝΑ,
Μέλος της Συντ. Γραμ. του Τμ. Τ.Α. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Συνεργάτης της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  


από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας 

Έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για την κατασκευή 4 εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική
Εκτύπωση
SGOUROS-XATZIDAKIS
ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΔΙΤ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων στην Αττική με τη Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέαενέκρινε ηΔιυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρού, του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα.
Την απόφαση για τη διενέργεια τεσσάρων ξεχωριστών διαγωνισμών για τα εργοστάσια απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής είχε λάβει ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), βάσει της οποίας υπεβλήθη το αίτημα για την ένταξή τους στον «Κατάλογο Προτεινομένων Συμπράξεων» της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Είμαι ικανοποιημένος με τη σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων και για την επίλυση ενός προβλήματος που επιβαρύνει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες και το περιβάλλον. Είμαστε παρόντες στα μεγάλα προβλήματα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κεντρική Διοίκηση και τους συναρμόδιους φορείς, θα προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια χρηματοδότησης αλλά και να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο. Έχω ξαναπεί ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται τον Ιδιωτικό Τομέα και αυτός με τη σειρά του τον Δημόσιο. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να μη χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.
Πρόκειται για έργα αναγκαία για τους πολίτες και το περιβάλλον.
Πρόκειται για έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας και εδώ να τονίσω ότι κανένας από τους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη στην καθαριότητα δεν θα χάσει τη θέση του, καθώς θα δημιουργηθούν χίλιες νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας»
Σημειώνεται ότι τη σύμφωνη γνώμη τους για την υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, εξέφρασαν και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της TaskForce κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μ. Ευαγγελίδου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ιωαννίδη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα, και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Κ. Τριάντη.
Από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών συμμετείχαν ο Γ. Κρεμλής από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος, οι SBourdy και Ν. Παλαιολόγου από τη Γενική Δ/νση RegioοιFAmadeoκαι BVanHoute από την TaskForce και ο Αλ. Ζαχάρωφ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

από το γραφείο τύπου του Υπ. Ανάπτυξης 


Με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ εντάχθηκαν στο σχετικό νόμο τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική

25 Οκτωβρίου, 2012
Tα έργα υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική εντάχθηκαν σήμερα, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αίτηση που υπέβαλε στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για την ένταξη τεσσάρων έργων σε Δυτική Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια), Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική.
Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκ. τόνων απορριμμάτων ετησίως και οι 4 διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή ως το τέλος του 2013.
Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής, οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. Ευρώ. Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1200 κατά την κατασκευή. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.
Η κατασκευή και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υλοποίηση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, η επίτευξη των Κοινοτικών στόχων για ανακύκλωση υλικών (γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο) και η μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και την  επιλογή της βέλτιστης λύσης από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτών της, με πλήρη διαφάνεια και εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.
Το Δημόσιο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο επί του έργου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο καθορίζει μεταξύ άλλων τις προδιαγραφές του έργου, εποπτεύει την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Με τον θεσμό των ΣΔΙΤ, το Δημόσιο δεν υλοποιεί απλώς μια υποδομή αλλά προμηθεύεται ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Σε αυτά τα έργα, το τελικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματική λειτουργία τους και η ενιαία ευθύνη του αναδόχου αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα επιτυχίας, αφού δεν έχουμε κατακερματισμό ευθυνών.
Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.
Υπενθυμίζεται ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα 6 έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας σε:
-Δυτική Μακεδονία: έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων, αναμένεται η υποβολή προσφορών ως το τέλος του 2012.
-Πελοπόννησο: ολοκληρώθηκε επίσης η προεπιλογή και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφύγων που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
-Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
-Αχαΐα: αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια